Sunniemen kartano

15.01.2021

Sunniemen kartano

Ulvilan Harjunpäässä sijaitseva Sunniemen Kartano on erikoiskasvitila, joka tunnetaan erityisesti makeista porkkanoistaan. Nyt niistä jalostetaan myös terveellisiä naposteluherkkuja, Pariisin porkkanoita.

Porkkana on lähiruokaa parhaimmillaan

Idea lähteä työstämään tutusta juureksesta jotakin uutta oli muhinut Sunniemen Kartanon yrittäjien, tilan isäntä Ilkka Mattilan ja hänen poikansa Toni-Anton Mattilan mielessä jo pitkään. Kun Satakunnan Osuuskauppa julkisti kilpailun lähiruokatuottajille uusien kaupallisten innovaatioiden löytämiseksi, tie ajatuksesta tuotteeksi alkoi saada vauhtia.

– Olimme miettineet, kuinka voisimme hyödyntää isoja porkkanoita, jotka menevät huonon menekkinsä vuoksi helposti hävikkiin. Meillä on täällä uusi juuresten käsittelytila, mikä mahdollistaa niiden kuorinnan ja muotoilun. Päätimme lähteä kilpailussa kokeilemaan pyöreää naposteluporkkanan muotoa. Muita mahdollisuuksia olivat kiekot tai muut kuoritut tai paloitellut tuotteet, Toni-Anton kertoo.

Pirteä Pariisin porkkana on terveellinen valinta välipalaksi tai pikkuherkuksi, mutta sitä voi luonnollisesti hyödyntää ruuanlaitossa monin tavoin. Muotonsa puolesta se on uudenlainen tuote kaupan hyllyllä. Satakunnan Osuuskaupassa Pariisin porkkanoita löytää nyt Prismoista.

Kuluttajat arvostavat

Sunniemen kartanolla on pitkä historia. Ensimmäiset tunnetut merkinnät siitä ovat peräisin vuodelta 1330, jolloin tilan omisti Turun tuomiokirkko. Nykyisen omistajan, Ilkka Mattilan hallussa se on ollut vuodesta 2007.
Hienot hietamaat tarjoavat oivallisen kasvualustan paitsi porkkanoille, joka on tilan päätuote, myös palsternakalle, herneille, vehnälle ja ohralle.

Sunniemen Kartanon tuotteet ovat lähiruokaa aidoimmillaan. Yrityksen verkkosivuilla kerrotaan, että porkkanat säilyvät herkullisina yli talven, kun ne nostetaan maasta hellävaraisesti ja varastoidaan pikaisesti. Nopean varastointitekniikan ja viileän varastointilämpötilan ansiosta mikrobit eivät pääse elämään. Laatu puolestaan pystyy korkeana suunnitelmallisen viljelykierron avulla. Parhaat tulokset saadaan, kun porkkanaa viljellään samalla peltotilkulla enintään neljän vuoden välein.

Toni-Anton Mattilan mukaansa kuluttajat ovat nykyään hyvin tietoisia ja tiedonhaluisia tuotteen alkuperästä. Lähellä tuotettua on helpompi ostaa. Satakunnan Osuuskaupan kanssa Mattiloiden 30-vuotias perheyritys on tehnyt vuosi vuodelta kehittyvää yhteistyötä jo yhdeksän vuotta.

– Lähiruokakilpailu antoi meille oivan mahdollisuuden kehittää toimintaamme ja tuotevalikoimaamme. Saimme apua uuden tuotteen testaamiselle ja jos kysyntää löytyy, myös myyntikanavan tuotteelle, Toni-Anton iloitsee.

Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 -kilpailun finalistit

Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 –finaali järjestettiin Prisma Mikkolassa perjantaina 25.9.2020. Tuoteinnovaatiokilpailuun oli mahdollisuus osallistua kaikkien Satakunnan lähiruokatoimijoiden, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa vuodessa. Tuoteinnovaatioesityksiä palautui määräaikaan mennessä Satakunnan Osuuskaupalle parisen kymmentä, joista finaaliin valikoitui 4 tuotetta.

Lue lisää kilpailusta TÄÄLTÄ.

Tutustu kaikkiin finalisteihin:

Metsärannan Liha: Hieno peuramakkara

Mäkilän Leipomo: Maitosuklaa Cookie Dough -pakastetaikina

Sunniemen kartano: Pariisin Porkkanat

Agrifutura Tomaatit Oy, NAMS: Passata di Madonna -tomaattikastike