Metsärannan Liha

15.01.2021

Metsärannan Liha

Satakunnan Osuuskaupalla on noin 100 lähiruokatuottajaa. Yksi niistä on Metsärannan Liha, jonka hienopeuramakkara ylsi lähiruokakilpailun finaaliin.

Maukasta makkaraa herkkusuille

Satakunnan Osuuskaupan järjestämässä lähiruokakilpailussa haettiin uusia maistuvia ja kaupallisesti kiinnostavia tuoteinnovaatioita. Metsärannan Liha, jossa tuotekehitystä tehdään aktiivisesti, lähti mukaan kisaan valkohäntäpeuran lihasta valmistetulla makkaralla.

– Olemme toimittaneet tuotteitamme osuuskaupan myymälöihin vuodesta 2018 ja järjestäneet Mikkolan ja Länsi-Porin Prismoissa vuosittain muutamia maistatuspäiviä. Uskon vankasti, että tällainen kilpailu on hyödyksi meille alueen yrityksille, myynnistä ja markkinoinnista vastaava Antti Laukkanen toteaa.

Kilpailuun Metsärannan keittiömestari Jarkko Pulkkinen, Antti Laukkanen ja Metsärannan makkaramestarit kehittivät ns. kypsän eli kevyesti savustetun raakamakkaran, jonka säilyvyysaika on tavallista raakamakkaraa pitempi. Tärkeä ainesosa peuran lisäksi on lähimetsistä poimittu herkkutatti.

– Uskomme, että tuotetta ostavat ihmiset, jotka arvostavat hieman erikoisempaa puhdasta ja lihaisaa suomalaista makkaraa ja valitsevat mieluummin hyvän maun kuin halvan hinnan, Laukkanen arvioi.
Eläinten hyvinvointi tärkeää

Metsärannan Liha aloitti lihanjalostuksen Punkalaitumella vuonna 1995. Yrityksen palveluksessa on pysyvästi töissä kymmenkunta henkilöä, riista-aikana enemmänkin. Yritys keskittyy lihanjalostuksessa oman tilan possuihin sekä lähimetsien valkohäntäpeuroihin.

– Ensisijaista meille on possujemme hyvinvointi ja kasvuolot. Ravitsemme possuja oman tilan viljalla ja tiedämme niiden elinkaaren sataprosenttisella varmuudella. Koko jalostus tapahtuu täällä Metsärannassa, joten ylimääräisiä eläimiä stressaavia kuljetuksia ei ole. Kaikki tuotteemme ovat lisäksi GMO-vapaita, mikä tarkoittaa, että possuja ei ole ruokittu geenimuunnellulla rehulla, Laukkanen selvittää.

Vapaasti metsässä kasvanut peura puolestaan on luonnontuote parhaimmillaan.
– Raaka-aineesta ei ole tänä päivänä puutetta, sillä valkohäntäpeurakanta Punkalaitumella ja lähikunnissa on tiheä. Peuranlihamme hankimmekin pääosin lähiseutujen metsästäjiltä, kertoo Laukkanen, joka haluaa lisätä peuranlihan menekkiä.

– Peurassa on hieno riistainen maku ja sen liha on hyvin mureaa. Se on kovasti suosiotaan kasvattanutta lähiruokaa parhaimmillaan: suomalaista, puhdasta ja turvallista.

Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 -kilpailun finalistit

Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 –finaali järjestettiin Prisma Mikkolassa perjantaina 25.9.2020. Tuoteinnovaatiokilpailuun oli mahdollisuus osallistua kaikkien Satakunnan lähiruokatoimijoiden, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa vuodessa. Tuoteinnovaatioesityksiä palautui määräaikaan mennessä Satakunnan Osuuskaupalle parisen kymmentä, joista finaaliin valikoitui 4 tuotetta.

Lue lisää kilpailusta TÄÄLTÄ.

Tutustu kaikkiin finalisteihin:

Metsärannan Liha: Hieno peuramakkara

Mäkilän Leipomo: Maitosuklaa Cookie Dough -pakastetaikina

Sunniemen kartano: Pariisin Porkkanat

Agrifutura Tomaatit Oy, NAMS: Passata di Madonna -tomaattikastike