Mäkilän Leipomo


15.01.2021

Mäkilän Leipomo


Satakunnan Osuuskaupan järjestämän lähiruokakilpailun voittaja on herkuttelutuote, jonka takana on perinteikäs porilainen Mäkilän Leipomo.

Tuoretta ja tuoksuvaa myös kotileipureille

Satakunnan Osuuskaupan järjestämän lähiruokakilpailun voittaja on herkuttelutuote, jonka takana on perinteikäs porilainen Mäkilän Leipomo.

Leipuri Wili Mäkilä vieraili kesällä 1984 Yhdysvalloissa Helena-tätinsä luona. Kotiin palattuaan hänellä oli mukanaan Amerikan-tuliaisina suklaapikkuleipien, cookieiden, reseptejä ja ajatusaihio tuotteen pakkauksesta. Wili ja hänen leipuriveljensä Jari Mäkilä vaalivat ideaa paistovalmiista herkullisesta cookie-taikinasta vuosikymmeniä. Useamman kerran he myös päättivät aloittaa tuotteen valmistuksen, mutta pienen yrityksen oli vaikea saada markkinoitua pakastetuotteita kaupallisesti.

Kun Satakunnan Osuuskauppa kertoi maakunnan pienimmille lähiruokatuottajille suunnatusta innovaatiokilpailusta, miehet oivalsivat, että nyt jos koskaan oli oikea hetki saada tuote markkinoille. Ponnistus kannatti, sillä Mäkilän leipomon Maitosuklaa Cookie Dough -pakastetaikina nousi koko kilpailun voittajaksi niin tuotteita maistelleiden kuluttajien kuin tuomariston mielestä.

Wili Mäkilä kiittelee kilpailun toteutusta.
– Mukana oli tuotekehitysyhtiö Foodwest, ja saimme arvokasta palautetta tuotekonseptista. Hienoa oli tietysti myös lupaus kaupan valikoimiin pääsystä uudella tuotteella.

Paikallisia ylpeydenaiheita

Mäkilän leipomon perustivat Porissa vuonna 1966 Jarin ja Wilin vanhemmat Jukka ja Sinikka Mäkilä. Aluksi jauhot pöllysivät omakotitalon alakerrassa. Tuotteita myytiin suoraan autosta ja niitä myös kuljetettiin asiakkaille tilausten mukaan.

1970-luvulla tuotantotilat ja toiminta laajenivat, ja seuraavalla vuosikymmenellä mukaan remmiin astuivat jauhopeukalogeenin perineet pojat Jari ja Wili. Sukupolvenvaihdos leipomossa tehtiin vuonna 1991.

Yrittäjinä Jari ja Wili tekevät kaikkea leipomisesta ja työnjohdosta kuljetukseen, tuotekehitykseen ja markkinointiin. Henkilökuntaa yrityksen palveluksessa on 17 ja yritys työllistää muutamia alihankkijoita. Leipomo sijaitsee nykyisin Porin Ulasoorissa ja sen yhteydessä toimii myymäläkahvila. Konditoria–kahvila löytyy lisäksi Porin keskustasta.

Satakunnan Osuuskauppa on ollut Mäkilän leipomolle tärkeä yhteistyökumppani ja jakelukanava 2000-luvun alusta asti. Tuotteita toimitetaan kaikkiin osuuskaupan myymälöihin.
– Kuluttajien mielenkiinto lähiruokaan on kasvanut selvästi. On hienoa, että lähiruuan valikoimat ovat lisääntyneet kaupoissa ja myös niiden markkinointi on vahvistunut. Parhaimmillaan lähiruokatuotteet työllistävät yhteisön asukkaita ja lisäävät alueen kaupallista vireyttä ja vetovoimaisuutta. Ne ovat paikallisia ylpeydenaiheita asukkaille ja kauppiaille, Wili ja Jari uskovat.

Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 -kilpailun finalistit

Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 –finaali järjestettiin Prisma Mikkolassa perjantaina 25.9.2020. Tuoteinnovaatiokilpailuun oli mahdollisuus osallistua kaikkien Satakunnan lähiruokatoimijoiden, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa vuodessa. Tuoteinnovaatioesityksiä palautui määräaikaan mennessä Satakunnan Osuuskaupalle parisen kymmentä, joista finaaliin valikoitui 4 tuotetta.

Lue lisää kilpailusta TÄÄLTÄ.

Tutustu kaikkiin finalisteihin:

Metsärannan Liha: Hieno peuramakkara

Mäkilän Leipomo: Maitosuklaa Cookie Dough -pakastetaikina

Sunniemen kartano: Pariisin Porkkanat

Agrifutura Tomaatit Oy, NAMS: Passata di Madonna -tomaattikastike