Agrifutura Oy

15.01.2021

Agrifutura Oy

Kauniit, maukkaat ja vastuullisesti tuotetut NAMS-tomaatit ovat tuttuja monille satakuntalaisille kuluttajille. Nyt tuoteperhe täydentyy lisäaineettomalla tomaattikastikkeella.

Tomaattikastike on nyt lähiruokaa

Agrifutura Oy:n huippumodernissa kasvihuoneessa Porin Ulasoorissa kasvaa kirkkaan punaisia irtotomaatteja, makeita kirsikkatomaatteja ja raikkaita terttutomaatteja. Yhteistä niille on, että ne poimitaan ja lajitellaan käsin ja vasta täysin kypsinä. Näin ne ehtivät keräämään itseensä kaiken maun ja pukemaan yllensä hehkuvan värin. Isoon joukkoon mahtuu kuitenkin myös ns. hukkatomaattia – kooltaan liian suuria, pieniä tai muuten ulkonäöltään virheellisiä yksilöitä.

– Tällaiset tomaatit eivät kelpaa vähittäismyyntiin, mutta erilaisiin jatkojalosteisiin ne soveltuvat erinomaisesti, myynnistä ja markkinoinnista vastaava Teemu Kanasuo kertoo. (Kuvassa Argifutura Tomaatit OY toimitusjohtaja Sami Vekkeli.)

Satakunnan Osuuskaupan lähiruokakilpailussa finaaliin yltäneen NAMS Passata di Madonna -tomaattikastikkeen valmistuksessa tätä hukkatomaattia hyödynnetään.
– Olemme jo pidemmän aikaa halunneet suunnata osan toiminnastamme tomaattipohjaisten elintarvikkeiden suuntaan. Kun kuulimme kilpailusta, halusimme luonnollisesti päästä läheisen yhteistyötahon kanssa kehittämään ja koemarkkinoimaan uutta tuotetta, Kanasuo toteaa.

Toiveita NAMS-tuoteperheen kehittämiseksi kyseltiin myös omalta Facebook-yhteisöltä. Tomaattikastike oli yksi suosituimmista vastauksista. Kumppaniksi saatiin ravintola Madonna, jossa oli valmiina ajatus uudenlaisesta lisäaineettomasta tomaattikastikkeesta. Tuotekehitys oli yhteistyötä, jossa mukana olivat Madonnan keittiömestari Kimi Kaplas, Agrifutura Tomaattien tuotekehityksestä vastaava Jouni Saukkonen, toimitusjohtaja Sami Vekkeli ja Teemu Kanasuo sekä elintarvikealan asiantuntijayritys Foodwest.

Kasvualustana suomalainen turve

Vuonna 2015 toimintansa aloittanut Agrifutura Tomaatit on vahvassa kasvussa oleva kasvihuoneyritys, joka on perustettu tuottamaan laadukkaita, maukkaita ja ekologisia tomaatteja. Tuotannon ympäristörasitukset pyritään tarkasti minimoimaan. Tuotantopinta-alaa on tällä hetkellä noin 2 hehtaaria, mutta se yli kaksinkertaistuu vuoden 2021 aikana. Yritys työllistää 25–30 henkilöä satokauden tuotantotilanteesta riippuen.

– Satakunnan Osuuskauppa on meille erittäin luotettava ja pitkäaikainen kumppani, joka panostaa vahvasti lähiruokaan. Lähiruoka ja kotimainen ruoka ovat saaneet hurjasti suosiota näinä poikkeuksellisina aikoina ja uskon, että tämä ilmiö jatkuu pandemian jälkeenkin, Teemu pohtii.
– Tomaattikastikkeet ovat tuoteryhmä, jossa kotimaista tarjontaa on ollut vähän. Uusi NAMS-kastike tulee nyt sopivasti paikkaamaan tätä puutetta.

Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 -kilpailun finalistit

Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 –finaali järjestettiin Prisma Mikkolassa perjantaina 25.9.2020. Tuoteinnovaatiokilpailuun oli mahdollisuus osallistua kaikkien Satakunnan lähiruokatoimijoiden, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa vuodessa. Tuoteinnovaatioesityksiä palautui määräaikaan mennessä Satakunnan Osuuskaupalle parisen kymmentä, joista finaaliin valikoitui 4 tuotetta.

Lue lisää kilpailusta TÄÄLTÄ.

Tutustu kaikkiin finalisteihin:

Metsärannan Liha: Hieno peuramakkara

Mäkilän Leipomo: Maitosuklaa Cookie Dough -pakastetaikina

Sunniemen kartano: Pariisin Porkkanat

Agrifutura Tomaatit Oy, NAMS: Passata di Madonna -tomaattikastike