Vauhtia kesään virtuaalileiriltä – Bigpepa järjestettiin 8.-12.6.


23.06.2020

Bigpepa on SPR Satakunnan piirin järjestämä lasten ja nuorten pelastuspalveluleiri, joka on järjestetty perinteisesti Meri-Porissa Koivuniemen leirikeskuksessa Pastuskerissa. Maaliskuussa alkaneen poikkeustilan vuoksi leiri päätettiin perua. Vapaaehtoiset halusivat kuitenkin järjestää leirin tavalla tai toisella, ja siitä lähti idea pitää leiri etäyhteyksin virtuaalileirinä somessa, kertoo nuorisotoiminnan suunnittelija Nina Fisk Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piiristä.

Satakunnan Osuuskauppa lahjoitti keväällä SPR Satakunnan piirille 30 000 euroa toimialueemme asukkaisiin kohdistuvien koronakriisin vaikutusten lieventämiseksi. Suurin osa lahjoituksesta käytettiin lahjakortteihin, jotka jaettiin konkreettisena tukena lapsiperheille ja ikäihmisille. Lahjakorttien saajat valittiin yhteistyössä eri viranomaisten kanssa ja ne toimitettiin lapsiperheille ja ikäihmisille SPR Satakunnan piirin paikallisosastojen sekä viranomaisten kautta. Satakunnan Osuuskaupan lahjoituksesta osa käytettiin Bigpepa-virtuaalileiriin, tämän tuen turvin leiriin sai osallistua maksutta niin moni lapsi ja nuori kuin halusi.

SPR Satakunnan piiri on Koivuniemen leirikeskuksessa järjestänyt pelastuspalveluleiriä jo 20 vuoden ajan 7 -20-vuotiaille lapsille ja nuorille. Leirillä lapset ja nuoret oppivat erilaisia ensiapu- ja valmiustaitoja, yhdessä toimimista sekä kodin turvallisuutta.

Telttaleiristä virtuaaliseen muotoon

Virtuaalileiriä oli suunnittelemassa 20 vapaaehtoista. He muokkasivat telttaleirikonseptin virtuaalileirin muotoon, suunnittelivat ja kuvasivat koko leiriohjelman sekä toteuttivat sen Instagramissa. Suunnittelu- ja valmistelutyö tehtiin kahdessa kuukaudessa etäyhteyksin. Vapaaehtoiset asuvat eripuolilla Suomea, joten videot on myös kuvattu eri paikoissa. Itse leirin aikana Instagramin päivittämistä teki 8 vapaaehtoista.

Leiri sai osallistujilta erittäin positiivista palautetta. Konsepti ja osallistavat tehtävät koettiin innostaviksi. Leiriä seurasi päivittäin noin 100 nuorta ja noin 30 osallistui aktiivisesti päivittäisiin tehtäviin. Tehtävien suoritukset olivat luovia ja huolella tehtyjä. Niitä oli ilo seurata ja oli hauskaa huomata, miten nuoret myös kannustivat toisiaan kommentoimalla tsemppaavasti toistensa kuvia. Loppuviikosta kantautui tieto, että tehtäviä tehtiin kotona myös ilman että suoraan osallistuttiin postaamalla oma suoritus. Verkkoselaimen kautta postauksiamme pääsivät katsomaan myös ne, jotka eivät olleet kirjautuneena Instagramiin.

Tulihan niitä kommelluksiakin: sovellus toimi eri tavalla eri päätelaitteilla, wifi-verkosta vaihdettiin lennossa toiseen, latausvaiheessa videosta saattoi tulla mukana vain kuva tai vain ääni. Mutta kaikesta selvittiin nopeilla sormilla, luovalla otteella ja huumorilla.

Leirin vastaanotosta yllätyttiin positiivisesti. Pitkin viikkoa seuraajilta tuli palautetta ja kommentteja ja ne kannustivat eteenpäin. Leiri oli positiivinen kokemus ja yhdessä tekemisen meininki välittyi puolin ja toisin. Henkilökunta kiittääkin kaikkia leiriä seuranneita ja tehtäviin osallistuneita.

Positiivisen ja opettavaisen kokemuksen myötä tämän tyyppistä ohjelmasisältöä aiotaan hyödyntää myös tulevaisuudessa telttaleirillä. Instagram-tili ei siis nyt hiljene, vaan sitä pyritään hyödyntämään aktiivisesti myös tulevina vuosina. Tämän kesän aikana tullaan julkaisemaan kanavalla pieleen menneitä otoksia yms. kommelluksia virtuaalileiristä.

Virtuaalileirin Instagram-tiliin pääset tutustumaan täällä