Tiesitkö, että market- ja tavaratalokaupassamme töitä voi tehdä myös henkilöstöpoolissa?


27.01.2023

Kaikki henkilöstöpoolin työntekijät tekevät töitä useammassa toimipaikassa, jokainen omalla määritellyllä alueellaan. Poolin tarkoituksena on helpottaa toimipaikkojen vaikeasti paikattavien vuorojen henkilöstötarpeita. Poolin työntekijöiden työvuorojen yksikkö on osin tiedossa ennalta, osassa työvuoroista työntekopaikka määrittyy äkillisten tarpeiden mukaan. Osaaminen henkilöstöpoolin työntekijöillä on kohdallaan, vaikka he jossain yksittäisessä toimipaikassa saattavat työskennellä vain harvakseltaan. Tällä hetkellä henkilöstöpoolissa on kymmenkunta työntekijää.

Kaksi henkilöstöpoolimme työntekijää kertoo meille seuraavassa kokemuksistaan.

Sanna Heinonen

Kuka olet?
Olen Sanna Heinonen ja aloitin henkilöstöpoolissa syyskuussa 2022.

Miten olet päätynyt töihin henkilöstöpooliin?
Olen tällä hetkellä perhevapaalla toisesta lapsestamme. Minulla on myös vakituinen työpaikka toisaalla, jonne oli tarkoitus palata tekemään pientä tuntimäärää viikossa, koska en halunnut palata vielä kokonaan töihin. Heillä ei ollut nyt tarjota minulle pieniä tuntimääriä viikossa töitä. Sain heiltä luvan hakea kaupan alalle töihin, kunnes palaisin kokonaan vakituiseen työhöni. Upea mahdollisuus toiselta työnantajaltani!
Olen aikaisemmin työskennellyt pienemmässä kaupassa, joten päätin käydä kysymässä töitä Mikkolan Prismasta. Mikkolassa ollut esimies ei silloin pystynyt minua palkkaamaan, mutta kyseli voisiko hän olla yhteydessä henkilöstöpooliin. Tätä kautta sain suosituksen ja pääsin haastatteluun nykyiselle esimiehelleni. En edes ollut aikaisemmin tietoinen tällaisesta työmahdollisuudesta Osuuskaupan sisällä!

Missä kaikissa yksiköissä olet työskennellyt?
Olen työskennellyt nyt ensimmäisen 4 kuukauden aikana S-market Luvialla, Herkussa, Herralahdessa ja Tikkulassa. Saleista olen kiertänyt Paratiisinmäen ja Vapaudenkadun. Myös molemmissa Porin Prismoissa olen päässyt työskentelemään, kuten toiveeni alkujaan olikin!

Mikä on mielestäsi parasta henkilöstöpoolissa työskentelyssä?
Henkilöstöpoolin hyviä puolia on työn moninaisuus. Olen päässyt tutustumaan monen toimipisteen työntekijöihin, asiakkaisiin ja saanut tehdä hyvin erilaisia töitä. Kuten aikaisemminkin olen huomannut, saa pienessä yksikössä tehdä hyvin erilaisia tehtäviä, kun isommassa yksikössä teet vain tiettyjä töitä vuoron aikana.
Tykkään kiertää eri yksiköissä ja hoitaa erilaisia tehtäviä. Työpäivät ovat hyvin erilaisia. Aamulla ei vielä välttämättä tiedä, missä on seuraavana päivänä töissä, mutta ei tämä minua haittaa, kun tiedän vain kellonajan valmiiksi, koska olen vuorossa. Ehkä siinä onkin se yksi tämän työn ”suola”.

Entä haastavinta?
Haastavinta tässä henkilöstöpoolin työssä on vastaavasti pysyvyys. Kun liikkuu paljon ja käy eri kaupoissa, niin välillä tuntuu ettei oikein kuulu mihinkään. Mutta kun menee taas työvuoroon ja näkee sen päivän työkaverit, on kivaa tehdä töitä. Joka paikassa otetaan aina ilolla vastaan, vaikka kuinka kiire päivä olisi. Onneksi on siis työkaverit!
Monesti meidät henkilöstöpoolilaiset rinnastetaan vuokratyöntekijöihin, ja saamme korjata tätä, että olemme myös Osuuskaupan työntekijöitä, mutta kiertäviä apuja. Monet tässä kohtaa kiinnostuvat työstä ja yleensä siitä saadaan hyvää jutun aihetta päivään.

Annika Lehtinen

Kuka olet?
Olen Annika Lehtinen, 20-vuotias ja toisella välivuodella lukiosta valmistumisen jälkeen. Olen nyt ollut jo 2 vuotta henkilöstöpoolissa eli tietoa ja kokemusta löytyy.

Miten olet päätynyt töihin henkilöstöpooliin?
Hain kesätöitä muutama vuosi sitten osuuskaupasta ja haastattelussa vastausteni perusteella nähtiin, että voisin sopia tämän tyyliseen työhön. Innostuin heti henkilöstöpoolista ja tuntui jännältä olla osana jotakin uutta.

Missä kaikissa yksiköissä olet työskennellyt?
Pääyksiköitäni joissa työskentelen ovat Salet Vapaudenkatu ja Paratiisinmäki sekä S-marketit Lukkarinsanta ja Herkku. Näiden lisäksi teen välillä vuoroja myös S-market Tikkulassa ja Herralahdessa ja Länsi-Porin Prismassa. Torin Salessa olen myös tehnyt vuoroja. Olen siis työskennellyt melkein jokaisessa osuuskaupan ruokakaupassa, joka Porista löytyy.

Mikä on mielestäsi parasta henkilöstöpoolissa työskentelyssä?
Ehdottomasti parasta henkilöstöpoolissa on työn vaihtelevuus. Vaihtelen työpaikkaani koko ajan, joten kyllästyminen on mahdotonta. Ikinä ei voi tietää tarkkaan mitä uusi työviikko tuo tullessaan. Kaiken lisäksi olen saanut tutustua moniin erilaisiin ihmisiin, se on myös yksi henkilöstöpoolin rikkauksista.

Entä haastavinta?
Haastavinta taas samaan aikaan on sitten se työpaikan jatkuva vaihtuminen. Edelleen tuntuu välillä siltä, että olisi ensimmäistä kertaa kaupassa töissä. Varsinkin, kun on vuoro vieraammassa yksikössä. Jotenkin pitäisi pystyä sisäistämään kaikki eri myymälöiden tavat tehdä asioita, se on välillä aika haastavaa. Tässä työssä pitää osata olla armollinen itselleen.