Tian tarina


06.09.2021

Tian kiinnostus autoalalle heräsi jo teinityttönä jenkkiautoja harrastaneen poikaystävän myötä. Poikaystävä jäi matkasta, mutta autoala on edelleen osa Tian elämää. Lukioaikana ammatinvalintapsykologi suositteli Tialle teknistä alaa, ja sopivat opinnot löytyivätkin Turun Ammattikorkeakoulusta, josta hän valmistui auto- ja kuljetustekniikan insinööriksi.

Kahta samanlaista työpäivää ei ole

Salosta kotoisin oleva Tia muutti silloisen poikaystävän perässä Raumalle, ja jäi paikkakunnalle saatuaan autohuollosta työpaikan v. 2007. Kymmenen hengen autohuollosta työnantaja vaihtui isomman työnantajan leipiin muutama vuosi sitten, kun Satakunnan Osuuskaupan omistama Palin Oy osti Tian työnantajan yrityksen. Tällä hetkellä Tia työskentelee huoltoneuvojana ja varaosamyyjänä Palin Oy:n Rauman Metallitien toimipisteessä. Työpäivät ovat vaihtelevia: asiakkaille lasketaan tarjouksia auton korjauksesta, tarkastetaan mistä ja milloin saadaan varaosat, ja mietitään miten päivän työt saadaan läpi, ja asiakkaat tyytyväisenä matkaan.

Huoltoneuvojan työssä Tiaa miellyttää kolmen asian yhdistelmä: työ sisältää asiakaspalvelua, se liittyy kiinteästi tekniikkaan, ja koko ajan tulee opittua uutta. Ongelmanratkaisutaitoja pääsee käyttämään joka päivä.

Nopeasti kehittyvälla alalla tarvitaan jatkuvaa uuden oppimisen halua

Kolmikymppinen Tia valmistui ammattikorkeakoulusta vuonna 2008. Työn ohessa hän suoritti v. 2014 Mercedeksen työnjohtaja-koulutuksen, jonka ohessa suoritettiin myös autoalan työnjohdon erikoisammattitutkinto. Normaalivuotena ammatillista täydennyskoulutusta on useampi päivä vuodessa, korona-aikana koulutukset ovat olleet vähissä. Lähitulevaisuudessa Tialla on ammatillisena tavoitteena pysyä autoalan nopeassa kehityksessä mukana, jotta asiakkaita osaa opastaa ja neuvoa. Jatkuva uuden oppiminen on Tialle motivoiva tekijä, joka pitää työn mielenkiintoisena.

Tian aiempi työnantaja oli 10 hengen yritys, jossa esimerkiksi päätöksenteko oli nopeaa, ihan jo siitäkin syystä, että toimitusjohtaja istui fyysisesti lähellä. Nyt isommassa yrityksessä päätöksenteko menee useamman portaan kautta, joka tuottaa oman viiveensä aikatauluihin. Osuuskauppalaisena Tia viihtyy hyvin vakaan ja varman työnantajan leivissä.

Tian mies on asentajana samassa työpaikassa, ja työasioita puidaan joskus vapaallakin, kehittämismielessä. Pariskunnan vapaa-aikaan autot eivät kuitenkaan varsinaisesti liity. Yhdessä tehdään omakotitalon pihatöitä, ja käydään katsastamassa bändejä: kuppiloissa vähän tuntemattomampia ja festareilla suuremmalle yleisölle tutumpia nimiä. Syksyllä aikaa kuluu myös marjastaen ja sienestäen.

Lue sarjan kaikki osat täältä