Taide osana hotellielämystä


08.07.2021

Kuvataide on yksi Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyön osa-alueista. Keväällä -21 Original Sokos Hotel Vaakunan edustajat olivat yhteydessä SAMK Kankaanpään Taidekouluun ehdottaakseen opiskelijayhteistyötä.

-Yhteistyö lähti hotellintoimintamme perusajatuksesta: hotellimme Original -brändistä. Sokos Hotels -ketjun Original -hotellien tavoite on olla hyvä paikallinen toimija, ja tarjota vieraille juuri paikallisia elämyksiä. Yksi tapa toteuttaa brändiajatusta on hotellien teemahuoneet. Meidän hotellissamme teemahuoneita on jo kolme; Kunnianosoitus porilaiselle jääkiekolle, Porin Teatterin teemahuone sekä Jazzhuone. Tämä uusi, ennennäkemätön ja upea yhteistyökuvio toi mahdollisuuden luoda uusi teemahuone hotelliimme, oppilaitosyhteistyönä ja paikallisesti toteutettuna, iloitsee hotellipäällikkö Riina Kuusijoensuu.

-Original Sokos Hotel Vaakunaan sisustettu taidehuone on uusin, näkyvä toteuma Satakunnan Osuuskaupan ja SAMK:n kumppanuussopimuksen tuotoksista. Yhteistyöosapuolina olemme tehneet sopimuksen puitteissa jo lyhyen ajan sisällä paljon merkittäviä, uusia yhteistyöavauksia. Hotellihuoneen tarjoaminen SAMK:n Kankaanpään taidekoulun projektiksi on aivan uudenlainen, työelämän vaatimuksiakin sisältävä opiskelijatyö. Tuloksesta saavat nauttia Satakunnan Osuuskaupan Original Sokos Hotel Vaakunan taidehuoneeseen yöpymään pääsevät asiakkaat. Näistä uusista yhteistyömuodoista ja innovatiivisuudesta on aina ilo kertoa, toteaa Satakunnan Osuuskaupan henkilöstöjohtaja Päivi Huhtamaa.

Mukana neljä opiskelijaa

Yhteistyöprojektissa oli mukana Taidekoulun kampukselta neljä opiskelijaa; Anna Kallio, Janina Haapanen, Mira Piitulainen ja Petri Haavisto. Työskentely alkoi yhteisellä konseptisuunnittelulla, mihin saatiin hyvät lähtökohdat hotellin johdolta. Alusta alkaen oli tavoitteena, että jokaisen tekijän teokset tulevat olemaan osa kokonaisuutta.

– Oli inspiroivaa päästä suunnittelemaan taidetta uudenlaiseen ympäristöön käytännössä vapain käsin. Koen että tämän kaltaisessa aidossa työympäristössä oppii paljon projektityöstä, ryhmätyöskentelystä ja aikataulutuksesta. Pidän tavoitteellisesta työskentelystä porukalla, joten tämä oli mieleinen projekti minulle, Anna Kallio kertoo.

–Tuntui erityiseltä päästä luoman taiteen keinoin näin erityinen tila vierailijoiden käyttöön. Projekti on ollut itselle aivan uudenlainen ja arvokas kokemus taiteellisessa työskentelyssä. On ollutkin mielekästä tutustua ja oppia lisää projektityöstä näin hyvällä porukalla, Janina Haapanen jatkaa.

– Uuden konseptin suunnittelu, sekä toteutus Hotelli Vaakunan kanssa on ollut kiehtovaa ja hauskaa. Erilaisten projektien parissa työskentely on kuvataiteilijan työstä jo itselle tuttua. Oli hienoa päästä kehittämään omaan kotikaupunkiin muodostuvaa uniikkia hotellihuonetta ja luoda valmistuville kuvataiteilijoille uusia alustoja, toteaa Petri Haavisto.

–Projektin alkuvaiheessa maaperä taisi olla jokaiselle yhtä tuntematon. Järkevä roolitus, aikataulutietoisuus ja budjettiymmärrys tarjosivat tekemiselle jäntevät raamit. Kukin projektin taiteilijoista on sisäistänyt hyvin kuvataiteilijan roolin työelämässä. Tämän kaltaista yhteistyötä tehtäessä iso osa tekemisestä liittyy organisointiin ja projektinhallintaan, mutta näiden taitojen tarjoama ryhti tukee myös varsinaista taiteellista työskentelyä, Mira Piitulainen kiteyttää.

Taide on heti läsnä

Yksi yhteistyön näkökulmista oli taiteen kokeminen kokonaisvaltaisena elämyksenä. Kun hotellin asiakas on kiinnostunut taiteen teemahuoneesta, niin taide on läsnä heti ensimmäisistä kontakteista.

–Pohdimme yhdessä huoneen kokoonpanoa ja tunnustelimme sen henkeä. Pyrimme kukin osaltamme tunnistamaan huoneen ulottuvuuksia ja taiteelle parhaiten sopivia paikkoja. Huone sai nimekseen Kankaanpään Salonki, jolla haluttiin nostaa esiin projektin juuria taidekoulun kotipaikassa ja toisaalta luoda mielikuva tilasta, jossa voi viipyillen rentoutua taiteen äärellä, mutta myös seurustella säkenöivien keskustelujen parissa. Taideteemainen hotellihuone koostuu pysyvistä elementeistä, kuten seinä- ja lattiateippauksista, vaihtuvasta näyttelystä, sekä tervehdyksestä, jonka kukin huoneessa yöpyjä itselleen saa. Oleellista on myös se, että huone elää ja sitä voidaan kehittää jatkossakin, Mira Piitulainen kertoo.

Yhteistyön yksi merkittävimmistä tavoitteista oli oppimisen kehittäminen. Voiko taide olla osa hotellielämystä ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun olemassa olevat taideteokset viedään uuteen ympäristöön ja niiden esittämiseen käytetään erilaisia tekniikoita.

– Tässä tapauksessa löydettiin luontevasti toimivia tapoja toteuttaa huoneeseen kuvapintoja. Nykyaikaisilla painotekniikoilla on mahdollista tehdä tällaisia projekteja aika kätevästi. Kuvataitelijan on hyvä tuntea sekä uudet että vanhat tekniikat, jotta osaa hyödyntää niitä parhaalla tavalla. Se on sitä kuvataiteilijan ammattitaitoa, toteaa taidegrafiikan lehtori Tomas Regan.

SAMK Taidekoulun kampuksen ja Original Sokos Hotel Vaakunan yhteistyöprojekti oli osa Yli vaaran vuosien -projektia, missä kehitetään kuvataiteen koulutuksen harjoitusympäristöjä ja työn opinnollistamisen mahdollisuuksia.

– Hotellihuoneen uudelleen ajattelu oli loistava oppimisen paikka niin opiskelijoilla kokonaisuuksien hallinnan näkökulmasta kuin projektihallinnan kannaltakin. Aikataulu oli varsin tiukka arkiopiskelun rinnalla toteutettavaksi. Aidossa työelämäympäristössä toimiminen testaa myös ohjaamisen käytänteitä, kun oppiminen tapahtuu olemassa olevien opintojaksojen ulkopuolella, sanoo lehtori Tomi Kuusimäki

Oikealta Mira Piitulainen, Anna Kallio ja Petri Haavisto sommittelevat ripustuspaikkoja kehystetyille töille. Taustalla oleva seinäteippaus on Tomas Reganin otos taidekoulun seinästä.