Special Hockeyn kapteeni Milo: ”Tule rohkeasti mukaan, ei me purra”


28.12.2022

Porin Ässien Special Hockey -joukkue tarjoaa vauhdin huumaa ja tiimipelaamisen riemua erityislapsille ja -nuorille. Jäällä ennakkoluulot katoavat ja eri-ikäisten joukkue hitsautuu hienosti yhteen. Kummiyritys Satakunnan Osuuskauppa tukee joukkueen toimintaa.

Joukkueen kapteeni Milo Suojanen, 16, on ollut mukana joukkueen perustamisvuodesta 2018 asti.

”En ollut yhtään joukkuehenkinen, kun äiti ehdotti lätkäharrastusta. Lähdin kokeilemaan ja huomasin, että laji sopiikin hyvin. Minusta kasvoi joukkuepelaaja ja kaikkien kaveri,” Milo kertoo.

Oman kapteeninroolinsa hän ottaa tosissaan.

”Kannustan, tuen ja otan muut huomioon. Meidän joukkueeseen on helppo tulla ja täältä saa heti kavereita.”

Hän rohkaisee muita mukaan – heitäkin, jotka eivät ole vielä pahemmin luistelleet.

”Olen kasvanut joukkueessa osaksi Ässä-perhettä. Käymme harjoituksissa, pelireissuilla ja tietysti katsomassa kotijoukkueen pelejä.”

Tiesitkö? Astora Areenalta löytyy luistelun avuksi työnnettäviä kelkkoja.

Voitto ei ole tärkein. Parasta on pelata joukkueena ja syötellä myös muille”, Milo miettii.

Kiekko opettaa myös sosiaalisia taitoja

Joukkueenjohtaja Essi Eerikäinen on mukana suurella sydämellä.

”Kun omat lapset alkoivat harrastaa, lähdin itsekin mukaan. Oma kiinnostukseni kasvoi ja toiminta veti mukaansa. On rikkaus toimia erityislasten ja -nuorten kanssa.”

Joukkueeseen ovat tervetulleita kaikenikäiset tytöt ja pojat. Joukkueen nuorimmat pelaajat ovat syntyneet vuonna 2015, vanhin vuonna 1983.

”Special Hockeyssä ei ole rajoittavia asenteita, vaan kaikki mahtuvat kentälle ja saavat peliaikaa. Luistelun ja lajin hienouksien lisäksi harrastus opettaa sosiaalisia tilanteita. Myös pelireissut muualle ovat hauskoja ja opettavaisia. Viimeksi joukkue osallistui Karjala-turnaukseen Turussa. Hotelliyöpymiset ovat ihan luksusta”, Essi kertoo.

Hän on ylpeä joukkueestaan. Kiitoksia saavat niin päävalmentaja kuin joukkuejohtajat.

”Lasten ja nuorten huoltajat antavat valtavan panoksen, mikä on korvaamattoman tärkeää.”

Haastatteluiltana Milo Suojanen joukkuekavereineen oli menossa katsomaan Ässät–Pelicans -matsia. Mukana oli myös joukkueenjohtaja Essi Eerikäinen. Vauhtia otettiin katselemalla junnujen harjoituksia Astora Arenalla.

Mahdollisimman matala kynnys

”Me Ässissä haluamme mahdollistaa kiekkoilun ilon mahdollisimman laajalle harrastajajoukolle. Special Hockey rakentuu hauskojen leikkien, kisojen ja pelien varaan. Jokaiselle löytyy sopivan haastavaa ja mukavaa toimintaa. Mikä parasta, hyvien yhteistyökumppaneiden avulla harrastamisen hinta pystytään pitämään mahdollisimman alhaisena, jopa maksuttomana”, toiminnanjohtaja Jaakko Välimaa kertoo.

Jaakko kertoo, että Ässät oli ensimmäisten joukossa käynnistämässä SH-toimintaa.

”Nyt toiminta on laajentunut ja seuroja on eri puolilla Suomea ja Ruotsia.

Satakunnan Osuuskauppa tukee paikallisesti

Satakunnan Osuuskauppa tukee toimialueensa kulttuuri- ja urheilutoimijoita sekä yhteiskunnallista toimintaa erilaisten järjestysten ja yhdistysten kautta. Tavoitteena on arvojemme mukaan pitää alue mahdollisimman vireänä ja mukavana paikkana asua ja elää. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin laaja tukeminen on erityinen tukikohteemme. Yhteistyötahojemme kautta tarjoamme S-Etukortilla monia etuja mm. tapahtumiin. Ajankohtaiset tiedot lippueduista löydät nettisivuiltamme

Teksti ja kuvat: Maiju Junko