Satakunnan Osuuskaupan myynti kasvoi alkuvuonna


14.07.2022

Satakunnan Osuuskaupan tammi–kesäkuun veroton vähittäismyynti oli 204,4 miljoonaa euroa, joka piristyi 4,2 prosenttia edellisestä vuodesta. Myynnin kasvu oli voimakasta erityisesti ABC-liikennemyymälöissä sekä ravintola- ja polttonestekaupassa. Alkuvuoden koronarajoituksista huolimatta hotelli- ja ravintolakauppa on käynnistynyt hienosti. Päivittäistavarakaupassa asiakasomistajien palvelut ovat parantuneet uusien toimipaikkojen myötä. Autokauppa joutuu kärsimään epävarmuudesta käyttövoimakeskustelun ympärillä sekä uusien autojen osalta globaalista komponenttipulasta.

-Kulunut vuosi on ollut koronan aiheuttamien sairauspoissaolojen osalta koko pandemia-ajan vaikein Satakunnan Osuuskaupalle. Olosuhteisiin nähden olemme selvinneet vuoden ensimmäisestä puolikkaasta hyvin. Olemme pystyneet investoimaan, kehittämään toimintaamme ja palvelemaan asiakkaitamme lähes normaalilla tavalla. Rajoitteet ja kulutuskäyttäytymisen muutos ovat näkyneet erityisesti hotelli- ja ravintolaliiketoiminnassa vielä alkuvuodesta. Toisaalta kesä tulee todennäköisesti olemaan Satakunnassakin matkailun ja terassikauden osalta pirtein aika vuodesta. Kesäkauppa on jälleen ratkaisevassa asemassa koko vuoden tuloksen osalta.

Alkuvuoden hankalan pandemiatilanteen vuoksi olemme tuloksellisesti viime vuotta jäljessä. Autokauppa on kärsinyt uusien autojen osalta komponenttipulasta, ja uusien autojen toimitukset ovat siirtyneet eteenpäin. Myös uusien S-markettien avaukset rasittavat tulosta edelliseen vuoteen verrattuna, mutta hyvällä kesäkaupalla on suuri merkitys koko vuoden operatiiviseen tulokseen, puntaroi toimitusjohtaja Harri Tuomi.

Investoinnit ovat jatkuneet

Satakunnan Osuuskauppa on jatkanut investointeja palveluiden ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen. Alkuvuodesta on useilla paikkakunnilla edetty suunnitellusti Sale-myymäläuudistuksien kanssa. ABC Carwash liiketoimintaa laajennettiin Tikkulassa ja Mikkolassa yrityskaupalla helmikuussa. Herralahteen avattiin toukokuun lopussa uusi S-market, sekä ABC-latauspisteet, jotka lisäävät asiakasomistajien palvelutarjontaa merkittävästi.
Satakunnan Osuuskauppa maksoi tammi-kesäkuussa n. 70 000 omistajalleen Bonusta 5,95 milj. euroa ja maksutapaetua 178 t. euroa.

Satakunnan Osuuskauppa on merkittävä satakuntalainen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 615 työntekijää. Kesätyöntekijöitä ja tutustu ja tienaa -nuoria on kesäksi rekrytoitu lähes 700, iloitsee henkilöstöjohtaja Päivi Huhtamaa.

-Teemme strategiamme mukaisesti Satakunnasta parempaa paikkaa elää. Satakunnan Osuuskaupan alueella aurinkopaneeleja on tällä hetkellä jo seitsemän kiinteistön katolla, kun Herralahden S-market valmistui. Parhaimmillaan aurinkopaneelit tuottavat noin viidenneksen toimipaikan kuluttamasta sähköstä, ja tehokkaimmillaan tuotanto on sopivasti kesällä, jolloin kylmälaitteet kuluttavat eniten sähköä. Aurinkovoiman osuus vuoden 2022 aikana oli jo lähes 400 MWh ja 2,4 % kulutuksesta, kertoo talousjohtaja Ari Pakaslahti.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Harri Tuomi
Satakunnan Osuuskauppa
puh. 044 725 1551
harri.tuomi@sok.fi

talousjohtaja Ari Pakaslahti
Satakunnan Osuuskauppa
puh. 044 541 9999
ari.pakaslahti@sok.fi