18.10.2024
SAMK järjesti lokakuun alussa kansainvälisen Business Week -tapahtuman, joka keskittyi lähiruokaan ja sen vastuullisuuteen. Tapahtuma keräsi yhteen SAMKin tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita sekä Erasmus+-kumppanikorkeakouluista saapuneita opiskelijoita Kroatiasta, Belgiasta ja Hollannista. Tapahtuman yhteistyökumppanina oli Satakunnan Osuuskauppa.
Business Week 2024 tarjosi opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia lähiruoasta ja vastuullisista käytännöistä, ja se onnistui yhdistämään paikallisia toimijoita ja kansainvälisiä opiskelijoita tärkeiden teemojen ympärille. Tapahtuma sai positiivista palautetta osallistujilta ja herätti keskustelua kestävästä ruokatuotannosta.
Viikolle osallistuneet opiskelijat pitivät tärkeimpänä oppina viestintätaitoja, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Raquel Delgado Gómez, espanjalainen vaihto-opiskelija, korosti markkinointitaitojen ja asiakaskommunikoinnin merkitystä.
– Meidän piti todella miettiä, mitä kohderyhmä haluaa, ja tehdä sopivaa sosiaalisen median sisältöä juuri tälle kohderyhmälle, pohti Essi Lindroos, joka opiskelee SAMKissa matkailun suomenkielisessä tutkinto-ohjelmassa.
– Tärkein asia, jonka opimme, oli se, miten tehdä hyviä kuvia Instagramiin, ja miten mainostaa kauppoja ja ravintoloita. Opimme myös siitä, miten puhua kaupan omistajan ja henkilökunnan kanssa. Kyse oli pitkälti viestinnästä ja myös vähän markkinoinnista, lisää hollantilainen Kajip Kanapathypilai, joka opiskelee kotimaassaan kiinteistövälitystä.
Osallistujat kokivat yhteistyön erittäin onnistuneena. Henkilökunnan ystävällisyys ja halukkuus auttaa jäivät erityisesti mieleen. Raquel Delgado Gómez oppi, että yritykselle on tärkeää rakentaa luottamusta.
– Olo tuntuu vähän väsyneeltä, koska teimme niin paljon kaikkea tällä viikolla, mutta se oli todella kivaa. Saimme oppia paljon asioita ja työskentelimme suurimman osan ajasta yhdessä. Parasta oli tutustua uusiin ihmisiin, se oli mahtavaa, hän sanoo.
Opiskelijat pääsivät tutustumaan moneen Satakunnan Osuuskaupan toimipisteeseen, kuten Sale-myymälöihin Porin keskustassa. Opiskelijat kokivat lähiruokavalikoimat monipuolisiksi: tarjolla oli leipiä, vihanneksia, kalaa, lihatuotteita ja paljon muuta. Myymälöissä kiinnitti huomiota myös Satakunnan Osuuskaupan oma lähiruokamerkki, sininen haarukkalogo, joka helpottaa lähiruoan löytämistä hyllyiltä.
Kuva: Linda Vuorilehto esitteli Sale Vapaudenkadulla suosittuja paikallisia leipiä, Ullan Pakarin kakkoja, jotka on merkitty lähiruokamerkillä.
Business Week -tapahtumassa opiskelijat pääsivät kokemaan myös Sokos Hotel Vaakuna Porin hotelliaamiaisen, jossa tarjottiin paikallisia tuotteita. Aamiaisella moni tuote oli peräisin läheltä, omasta maakunnasta, ja hävikkiä pyrittiin minimoimaan valmistamalla tarkat määrät ruokaa. Lautashävikin määrästä viestittiin asiakkaille jokaisena päivänä konkreettisin esimerkein, ja tuotteita jatkojalostettiin hävikin vähentämiseksi, kuten jogurtista valmistettavalla tuorepuurolla.
Kuva: Janina Sundell ja Saara Haapala kertoivat Business Weekin osallistujille hotelliaamiaisen vastuullisuudesta.
Osallistujat suosittelevat bisnesviikkoa lämpimästi, ja kiittivät mahdollisuudesta elää opiskeluelämää toisessa maassa. Kokemus avasi uusia näkökulmia ja oppimismahdollisuuksia.
– Minusta viikko sujui erittäin hyvin. Ihmiset tutustumiskohteessamme Prisma Mikkolassa olivat erittäin ystävällisiä ja avuliaita. Ei vain yhteyshenkilömme, vaan myös kaikki muut henkilökunnan jäsenet. Kaikki auttoivat meitä ja antoivat meille lisätietoja, joten se oli mukavaa kokemus. Belgiassa meillä ei ole tällaisia isoja kauppoja, elintarvikkeita ja vaatteita ei koskaan ole yhdessä, joten oli erittäin mielenkiintoista nähdä ja kuulla siitä, sanoo belgialainen matkailun opiskelija Kasper Eerdekens.
Kuvagalleria Jere Kuusinen
Artikkelikuva: Linnea Luomaniemi
SAMK:n teksti: Linnea Luomaniemi ja Inna Saarinen
Satakunnan Osuuskaupan teksti ja kuvat: Leena Mettälä
Artikkelikuva: Business Weekin osallistujat Raquel Delgado Gómez (vas.), Kajip Kanapathypilai, Essi Lindroos ja Kasper Eerdekens palkittiin hyvästä suorituksesta.
01.11.2024 | Ajankohtaista
25.10.2024 | Ajankohtaista
18.10.2024 | Ajankohtaista