Ruoka-apua tarvitseville


17.09.2021

100 000 kiloa vuodessa. Näin paljon ruoka-apua Satakunnan Osuuskauppa toimittaa hyväntekeväisyysjärjestö Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry:lle. Tämä tarkoittaa, että 200–250 apua tarvitsevaa saa viikoittain ruokaa sekä esimerkiksi hygieniatuotteita järjestön kautta.

Toiminnanjohtaja Kim Tapper pitää ruoka-avun määrää merkittävänä.

– Hurja määrähän se on, ja kaikki menee todelliseen tarpeeseen. Avunsaajien joukossa on tänä päivänä hyvin monenlaisia ihmisiä: opiskelijoita, työttömiä, eläkeläisiä – lähimmäisiämme, jotka syystä tai toisesta ovat vaikeassa elämäntilanteessa.

Tapperin mukaan korona-aika on selvästi lisännyt avuntarvetta. Suurimmillaan se oli viime vuonna pahimman koronatilanteen aikana.

Ruoka-apua myymälöistä päivittäin

Elämän Leipä aloitti toimintansa parikymmentä vuotta sitten. Aluksi vain keräiltiin ruokaa kaupoista, mutta vähitellen toiminta organisoitui ja systematisoitui. 2000-luvun alussa yhteiskunnassa pohdittiin laajemminkin, mitä kauppojen ylijäämäruualle pitäisi tehdä. Voitaisiinko sitä antaa tarpeeseen esimerkiksi seurakuntien tai avustusjärjestöjen kautta?

Asiaa vaikeutti tuolloin Suomen tiukka elintarvikelainsäädäntö ja sitä valvovat viranomaiset. Kun yhteiskunnallinen paine kasvoi, muuttui ääni Evirankin kellossa.

Satakunnan Osuuskauppa lähti yhtenä ensimmäisistä osuuskaupoista mukaan ruoka-avun jakamiseen. Se on alusta lähtien ollut Elämän Leivälle tärkeä yhteistyökumppani, tänä päivänä se kaikkein suurin.

Elämän Leipä ry:n keräysauto on Satakunnan Osuuskaupan työntekijöille tuttu näky.

– Haemme ruokaa ja muuta jaettavaa osuuskaupan myymälöistä päivittäin. Ruoka-apu odottaa meitä valmiiksi pakattuna aina tiettyyn aikaan tietyssä paikassa, Kim Tapper kertoo.

Eniten jaettavaa saadaan suurimmasta myymälästä eli Mikkolan Prismasta. Mukana on leipää ja maitotaloustuotteita, mutta myös lihajalosteita, vihanneksia, hedelmiä ja kuivatuotteita.

Elämän Leivän toiminta on kaikkinensa tehokasta. Hävikin hävikkiä ei synny juuri lainkaan, sillä omien yhteistyökumppaneidensa avulla hyväntekeväisyysjärjestö toimittaa ruokaa kaikkialle maakuntaan, jopa ulkomaille Latviaan ja Liettuaan.

Kaikissa vaiheissa varmistetaan kylmäketjun katkeamattomuus ja päiväysten riittävyys.

Vapaaehtoisvoimin

Elämän Leivän toiminta perustuu pääosin vapaaehtoistyöhön, ja kaikki sen toiminta rahoitetaan lahjoitusvaroin. Palkattuja henkilöitä on vain kaksi; Kai Tapper itse ja kirpputorin pyörittämisestä vastaava Jatta Elo. Vapaaehtoisten lisäksi työntekijöitä saadaan mm. työvoimatoimiston kautta. He ovat esimerkiksi kuntoutettavia ja työkokeiluun osallistuvia.

– Miehitys vaihtelee jonkin verran. Tällä hetkellä meitä on noin 25, Tapper kertoo.

Koronan vuoksi Elän Leipä jakaa ruoka-apua Porissa tällä hetkellä kerran viikossa, maanantaisin. Tapper toivoo, että pian päästäisiin normaaliin rytmiin eli kahteen jakopäivään.

Ruoka-avun lisäksi järjestö saa lahjoituksia myös erilaisiin arpajaisiin ja myyjäisiin, joilla toimintaa rahoitetaan. Satakunnan Osuuskauppa on lahjoittanut normaalin ruoka-avun lisäksi joka joulu erillisen summan hyvään tarkoitukseen.

Myyntipäällikkö Tapio Einola Prisma Mikkolasta toteaa, että osuuskauppa on erittäin sitoutunut ruoka-avun kaltaiseen vastuulliseen toimintaan.

–  Se on parasta mahdollista hävikin torjuntaa, hän toteaa.


Hävikkiruokaa lahjoitetaan säännöllisesti n. 20 yhteistyökumppanille eteenpäin jaettavaksi, ja myös yksittäisiin tarpeisiin. Kuvassa Porin Kuninkaanhaan koulun oppilaita tekemässä Prisma Mikkolasta lahjoitetusta hävikkiruoasta annoksia Hävikki-battleen.

 

Teksti: Pälvi Salo
Kuva: Riikka Kononen