Robotti tervehtii ja toimittaa ruokaostokset nopeasti – nyt myös Porin keskustassa 


19.06.2023

Satakunnan Osuuskauppa aloittaa tiistaina 20.6. Porin keskustan alueella ruoan verkkokaupan päästöttömät pikatoimitukset sähköllä toimivilla kuljetusroboteilla. Kumppanina robokuljetuksissa on Starship Technologies, joka on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja. Nopeat robokuljetukset ovat osa S-ryhmän ruoan verkkokaupan pitkälle tulevaisuuteen katsovaa, asiakkaiden toiveisiin perustuvaa kehitystyötä.

Satakunnan Osuuskaupan robottikuljetus toimii ydinkeskustassa, kauppatorin vieressä sijaitsevasta Sale Torista, ja vastaa näin asiakkaiden toiveeseen saada erityisesti kaupunkialueella ostokset nopeasti kotiin kuljetettuna. Alkuvaiheessa robotit toimittavat tilaukset asiakkaille 1,5 kilometrin päähän myymälästä, minkä jälkeen niiden toimintasäde laajenee yli 3 kilometriin, kun robotit oppivat tuntemaan alueen. Robokuljetukset ovat saatavilla S-kaupat-sovelluksessa, jonka voi ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Play Storesta.

”Satakunnan Osuuskaupassa ruoan verkkokauppa on jo merkittävässä kaupallisessa roolissa. Ruoan verkkokauppaa tehdään Sale Torin lisäksi molemmissa Prismoissa sekä neljässä S-market -toimipaikassa. Prisma Mikkolasta voi tilata Porin alueella ruokaostokset verkkokaupasta kotiin toimitettuna. Viime vuonna 2022 verkon kautta ruokaa tilattiin noin 3 % koko osuuskaupan päivittäistavarakaupasta,” kertoo toimialajohtaja Jussi Kaartinen Satakunnan Osuuskaupasta.

Robokuljetukset ovat päästötön, nopea, kätevä ja edullinen vaihtoehto ostosten kotiin kuljetukselle tilauspäivänä. Useimmille asiakkaille robotit ovat myös hauska ja hieman erilainen tilaustapa, jonka etenemistä voi seurata sovelluksesta. Kontaktittomuutta arvostaville robokuljetus on myös oiva vaihtoehto.

Starshipin robotti toimii itsenäisesti, mutta ihmiset voivat ottaa ohjauksen haltuunsa etänä, jos robotit tarvitsevat apua. Robotit kulkevat itsenäisesti kuitenkin 99 prosenttia ajastaan. Robotissa on 12 kameraa, ultraäänisensoreita ja tutkia. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet, olipa kyseessä jalankulkija, pyöräilijä tai koira. Robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan.

”Olemme innoissamme, kun voimme tuoda autonomisen toimituksen edut tuhansille kotitalouksille Porissa laajentaessamme toimintaamme Suomessa. Robotit tekevät ihmisten arjesta hieman helpompaa, ja samalla ne vähentävät liikenneruuhkia ja hiilidioksidipäästöjä. Innovatiivinen palvelumme on otettu lämpimästi vastaan Espoossa ja Helsingissä, ja olemme varmoja, että myös Porin asukkaat arvostavat pieniä robottejamme,” Starshipin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Sandra Sooläte sanoo.

Lisätietoja:

market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Jussi Kaartinen
Satakunnan Osuuskauppa
puh. 050 388 3045
jussi.kaartinen@sok.fi

Starship Technologies on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä. Starshipin robotit suunnittelevat reittinsä tekoälyn ja GPS-paikannuksen avulla. Robotti tuntee ympäristön ja reittien kaikki yksityiskohdat, myös teiden ylitykset, ja tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstä.

Robotit ovat suorittaneet yli 4 miljoonaa toimitusta maailmanlaajuisesti, ja ne osaavat toimia liikenteessä: ne ylittävät 140 000 katua päivässä ja pystyvät kiipeämään reunakivetyksen yli. Useimmiten ne käyttäytyvät kuin jalankulkijat ja kulkevat jalkakäytäviä päästäkseen paikasta toiseen. Robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot. Robotit kulkevat myös sateella ja lumessa ja ne osaavat navigoida myös pimeässä.