Pröttiä metsästämässä


15.09.2022

Lähiruoka on meille osuuskaupassa sydämen asia, ja sitä löytyykin runsaasti meidän valikoimista. Olemme myös aina valmiita ottamaan valikoimiimme uusia lähiruokatuotteita. Lähiruokaan liittyvä selvittelytyö voi olla hyvinkin monipolvista, sen osoittaa omalta osaltaan prötin eteen tehty työ.

Pari vuotta sitten Merikarvian S-marketiin tehtiin remontti. Toimitusjohtajamme tviittasi kaupan remontista, ja sai tviittiinsä vastauksen, jossa toivottiin pröttiä myyntiin kauppaamme. Asiaa lähdettiin selvittämään.

Moni satakuntalainen on varmasti kuullut Pröttikarviasta, tietäen että sillä tarkoitetaan Merikarviaa. Mutta mitä se prötti oikein on?

Wikipediasta löytyi prötille määritelmä: prötti on nimetty 1980-luvulla Merikarvian pitäjäruoaksi, se on perunoista, ruisjauhoista, mallasjauhoista ja siirapista valmistettu uunipuuro.

Perinneruoat taitavat olla nykymaailmassa joiltain osin katoavaa kansanperinnettä, ja näin uhkasi käydä prötillekin. Tekijöitä ei enää tahtonut löytyä, eikä pröttiä saatu kaupan hyllylle asti. Paikkakunnalta löytyi Aino Itäkylä, joka oli vuosikymmenet valmistanut pröttiä mm. markkinoille myyntiin. Hänen prötti-osaamisensa saatiin siirrettyä merikarvialaiselle pitopalveluyrittäjä Kati Laineelle, joka otti asiakseen selvitellä prötin valmistamista. Kati teki kokeiluja löytääkseen nykyaikaisilla välineillä kunnon perunoista tehdyn prötin, jossa olisi oikeanlainen koostumus ja maku.

Prötti on siis merikarvialainen perinneherkku, jonka pääraaka-aine on peruna. Wikipedian uunipuuron sijaan kutsuisimme pröttiä ennemminkin perunamämmiksi, makeahkoa herkkua kun syödään kerman kanssa. Ennen muinoin kaikki kellarin perunat, myös ne kylmettyneet, pystyttiin pröttinä hyödyntämään. Prötti laitettiin leivinuuniin kuivumaan, niin sitä pystyivät kalastajat, metsästäjät ja metsurit kuljettamaan mukanaan taskussa eväänä, kertoo Kati Laine.

Nyt löytyy Katin tekemää pröttiä Merikarvian S-marketista, käyhän sinäkin kaupoilla ja maista!

vasemmalla S-market Merikarvian marketpäällikkö Susanna Tyykilä ja oikealla pitopalveluyrittäjä Kati Laine.