Ollin tarina


08.06.2021

Olli on pitkän linjan automyyjä, hänen uransa autokaupassa alkoi vuonna 1984. Vuodesta -87 Olli siirtyi Volvo-myyjäksi, ja Volvo-mies hän on edelleen, vuodesta -93 asti Palin Oy:n kirjoissa. Nykyisin Palin Oy on Satakunnan Osuuskaupan täysin omistama tytäryhtiö.

Ennen automyyjän uraa Olli työskenteli täysin toisenlaisessa työssä sorvaajana. Työ ihmisten ja myynnin parissa houkutteli kuitenkin sosiaalista tyyppiä, ja hän on valintaansa edelleen vuosikymmenienkin päästä tyytyväinen.

Luottamus merkitsee automyyjän työssä paljon

Automyyjälle asiakkaan arvostus ja luottamus on merkityksellinen asia. Ollille asiakkaan arvostus näkyy esimerkiksi siinä, että kaikki asiakkaat palvellaan samalla pieteetillä, tulee asiakas sitten ostamaan uuden tai vaihtoauton, halvemman tai kalliimman menopelin. Luottamus tulee erityisen selkeästi esiin tilanteissa, joissa asiakkaana on jo useammassa sukupolvessa saman suvun jäseniä. Luottamus tuttuun automyyjään heijastuu välillä myös muihin kuin auton myyntiin liittyviin tilanteisiin, neuvoa saatetaan kysyä vaikka kolaritilanteissa.

Olli pitää luottamuksellisia asiakassuhteita kunnia-asianaan, samoin kuin sitä, että hän palvelee asiakkaita niin hyvin kuin vain pystyy. Huittisista kotoisin olevana ja siellä yhä asuvana hän on tehnyt paljon autokauppaa seudulle, ja mm. toimittanut työmatkojen ohessa autoja koeajoon ja huoltoon.

Volvo-mies ajaa paljon itsekin, pelkästä työajosta kertyy ajopelin matkamittariin vuodessa 27 000 kilometriä. Pitkä työmatka on kuitenkin myös etu, sen aikana pystyy kelaamaan taakse jääneen ja edessä odottavan työpäivän valmiiksi.

Automyynti muutoksessa

Kaikki muuttuu ajan myötä, myös automyynti. Auton ostaja valmistautuu yhä enemmän netin avulla, ja netissä tehdään yhä suurempi osa autokaupasta. Eniten uusia autoja myyvä Olli näkee kuitenkin yhä roolin henkilökohtaiselle myyntityölle. Koeajon merkitys on edelleen suuri. Myyjää tarvitaan uusien autojen osalta esimerkiksi opastamaan lisävarusteiden tilaamisessa, ja myös tilattavan auton väriä on helpompi hahmottaa autoliikkeessä.

Olli on jo monta vuosikymmentä pysynyt samalla työnantajalla, vaikka muitakin työtilaisuuksia on ollut tarjolla. Vahva ja varma työnantaja hyvine henkilöstöetuineen on pitänyt myynnin ammattilaisen lujasti otteessaan.

Pitkän matkan myyntityössä tehnyt Olli on vapaa-ajalla pitkän linjan muusikko. Hän soittaa bändissään rumpuja ja laulaa, lajina on tanssimusiikki. Musiikin harrastuksen ohella lenkkeily ja hiihto pitävät miehen mielen ja kropan kunnossa.

Tulevaisuudessa häämöttävässä eläkeajassakin musiikki varmasti saa osansa Ollin ajankäytössä, samoin kuin pihasaunan lempeät löylyt ja neljä lastenlasta.

Lue sarjan muut artikkelit: Meistä on moneksi-artikkelisarja