Ninan aloite poiki valmennuksen: Panostus arjen johtamiseen antaa virtaa vuoropäälliköille


04.02.2022

Malliesimerkki aloitteen voimasta on tuore vuorojohtamisvalmennus. Kun Amarillon ravintolapäällikkö Nina Martin toi esille parannusehdotuksia, asiaan tartuttiin ja räätälöitiin valmennus. VUP-valmennetut ovatkin valmiita ottamaan lisävastuuta jo superkesän kynnyksellä.

Seuraamme uudessa juttusarjassa valmennuksen etenemistä koulutettavien ja esihenkilöiden silmin. Ensimmäisessä haastattelussa ryhmäpäälliköt – Jussi Lampinen ja Kimmo Järvi sekä hotellipäällikkö Riina Kuusijoensuu – kertoo, mistä kaikki alkoi ja missä nyt mennään.

– Olemme saaneet poikkeusoloissakin kohtalaisen hyvin työntekijöitä, mutta etenkin korona-aikana esihenkilöiden määrä on ollut monessa ravintolassa liian pieni. Esimerkiksi viime kesään mentiin liian pienellä määrällä vuoropäälliköitä. Tarvitsimme heitä lisää ja halusimme saada valmennustiimit kuntoon. Ninan aloite osui suoraan kohteeseensa, Jussi taustoittaa.

Oikeus hyvään johtamiseen

Onnistunut työntekijäkokemus vaikuttaa moneen asiaan.
– Haluamme, että kaikkien on mukava tulla töihin ja olla siellä. Onnistuneen työpäivän taustalla on toimiva johtaminen. Työntekijän on tiedettävä tavoitteet ja mitä häneltä odotetaan. Hänellä pitää olla riittävä osaaminen ja toimintamahdollisuudet sekä hyvä duunifiilis. Näin väki viihtyy työpaikalla ja on aidosti motivoitunutta, kolmikko kertoo.

Riina korostaa, että hyvä johtaminen on jokaisen työntekijän oikeus.
– Onhan yksi tärkeimmistä teeseistämme hyvä työntekijäkokemus, mikä taas on tärkeä linkki asiakaskokemuksen onnistumiseen, hän muistuttaa.

Kasvattajaseura sparraa omiaan

Intohimoinen ässäläinen Kimmo vertaa Osuuskauppaa kasvattajaseuraan.
– Meidän tulee valmentaa omiamme joka tasolla. Vuoropäälliköiden ja -vastaavien valmennus on selvästi jäänyt vähemmälle, joten VUP tuli tarpeeseen, Kimmo kertoo ja jatkaa:
– Vastuuta pitää voida jakaa, ja tulosvastuullisen esihenkilön tulee ymmärtää taitavan vuoropäällikön arvo. Arjen sujumisessa vuoropäällikkö on avainpaikalla.

Tärkeä investointi tulevaisuuteen

Satakunnan Osuuskaupan tarjoamaan valmennukseen haki mukaan iso joukko sekä osuuskaupan sisältä että ulkopuolelta.
– On hienoa, että investointi sai vihreää valoa. Valmennus on merkittävä rahallinen panostus tulevaisuuteen, ja meillä Osuuskaupassa nähdään sen laaja merkitys. Motivoituneet, hyvin johdetut työntekijät viihtyvät, vievät viestiä eteenpäin ja kertovat, että muidenkin kannattaa tulla meille töihin, Jussi tuumaa.

Kolmikko on tyytyväinen myös päätöksenteon ripeyteen. Koulutusasiaa ei pompoteltu portaalta toiselle, vaan toteutus päästiin aloittamaan nopeasti.
– Laaja valmennus osoittaa kauaskantoista ajattelua ja on selkeä investointi tulevaisuuteen. Johtaminen muuttuu koko ajan, oppien päivittäminen on tärkeää itse kullekin.

Vuorovaikutusta yli toimialarajojen

Valmennus on räätälöity Satakunnan Osuuskaupan tarpeisiin. Pohjana on S-ryhmän Jollas Instituutin runko, jota on täydennetty paikallisilla osuuksilla ja luennoitsijoilla. Mukana on 27 valmennettavaa. Valmennukseen valitut, Osuuskaupan ulkopuolelta tulleet otettiin suoraan töihin toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin.

Yksi valmennuksen tärkeä anti on verkostoituminen.
– Osallistujat tutustuvat toisiinsa ja vaihtavat tulevaisuudessakin ajatuksia ja ratkovat arjen ongelmia yhdessä yli toimialarajojen, Riina toivoo.

Lue artikkelisarjan kaikki osat täältä

Kohti Satakunnan superkesää! Hyvin johdetuissa tiimeissä työtyytyväisyyskin on hyvä, tietävät Jussi, Riina ja Kimmo.