Mirva kasvattaa seurustelukanoja ja nauttii uudesta työpaikastaan Amarillossa


10.03.2022

Kokki Mirva Laine, 42, koki keväällä onnenpotkun. Hän pääsi vuoropäällikkövalmennukseen ja sai samalla vakituisen työpaikan Amarillossa.

Mirva valittiin valmennukseen Satakunnan Osuuskaupan ulkopuolelta. Hänellä on kokemusta palvelualalta jo yläkouluikäisestä lähtien, ravintola-alaltakin kuutisen vuotta. Hän on aiemmin toiminut esihenkilönä ja ollut vastuussa tilausravintolasta sekä yksin että yhdessä.

– Olen ollut kesätöissä Satakunnan Osuuskaupassa ja tiesin, millaisesta talosta on kysymys. Vakavarainen ja luotettava yritys, josta eivät työpaikat lopu. Kiinnostuin heti, pääsin haastatteluun ja siitä jatkoon.

Mirva heittää kärkeen hyvän vinkin työhaastatteluun menijöille.
– Ainahan haastattelun pitää vähän jännittää. Parhaiten kuitenkin pärjää, kun luottaa itseensä ja uskaltaa näyttää oman persoonallisuutensa. Tiedä, kuka olet ja mitä osaat, se auttaa kummasti.

Luotettavuus, tiimipelaaminen ja toimiva tiedonkulku ovat Mirvan mielestä tärkeitä vuoropäällikön ominaisuuksia.

Erilaisuuden ymmärtäminen

Valmennuksen puolivälissä Mirva kertoo kokemuksistaan.
– Olen sisäistänyt monta erittäin hyödyllistä asiaa. Esimerkiksi Tomas-analyysi opetti paljon itsestäni ja muista. Se korostaa, etteivät kaikki ole samanlaisia. Analyysin opein vuoropäällikkö pystyy ottamaan työkaverit juuri oikealla tavalla huomioon.

Kolmen jakson jälkeen Mirva on positiivisella mielellä.
– Olen tavannut Osuuskaupan esihenkilöitä, toimihenkilöitä ja päättäjiä. He ovat kertoneet omia kokemuksiaan ja moni tärkeä kysymys on saanut vastauksen. Esimerkiksi ongelmanratkaisutaitoja ja erilaisia johtamistapoja on käyty yhdessä läpi. Itselleni jäi myös vahvasti mieleen, että aina kannattaa miettiä ennen kuin sanoo eikä mennä heti täydellä höyryllä eteenpäin, Mirva pohdiskelee.

Arvokasta tietoa antoi myös osio, jossa perehdyttiin Satakunnan Osuuskaupan arvoihin ja johtamislupauksiin.
– Asiakaskokemukset vaikuttavat meihin kaikkiin, joten niiden onnistumiseen pitää tehdä joka tasolla töitä.

Jokainen on moniosaaja

Mirva odottaa jo innolla tulevaa kesää, jonka uskoo olevan vilkas. Itse hän kertoo olevansa paineen alla parhaimmillaan
– Tässä työssä on tärkeää, että jokainen on moniosaaja. Keittiössä on hyvä olla sisäinen kierto, jottei toiminta kärsi, vaikka joku olisi pois vahvuudesta. Siksi eri työvaiheet on hyvä käydä kaikkien kanssa läpi. Myös kesätyöntekijät on hyvä totuttaa heti tällaiseen ajatteluun, jotta he saavat työhönsä varmuutta.

Valmennus korostaa palautteen merkitystä.
– Pitää antaa palautetta, pyytää palautetta ja etenkin ostata ottaa palaute rohkeasti vastaan. Asiat pitää hoitaa kasvotusten, ja hyvässä työpaikassa tiedonkulku pelaa. Iloisuus ja hyväntuulisuus ovat myös tärkeitä ominaisuuksia vuoropäällikölle. Johtaminen ei saa nousta nuppiin, listaa Mirva.

Aina lähtee lapasesta

Mirva asuu Nakkilan Pyssykankaalla. Perheeseen kuuluvat miehen ja lasten lisäksi koiranpentu Kuku, kissat Söpö ja Mirkku sekä kolmisenkymmentä ruskeaa kotkottajaa.
– Kanat tulevat välittömästi ihmisen luo ja aloittavat sen päiväisen juttelun. Kutsunkin niitä seurustelukanoiksi.

Mirva jaksaa innostua uusista asioista. Hän leipoo, tekee koruja, ompelee, laittaa ruokaa… Pandemian aikana hän innostui juurileivonnasta ja ruisleipää varten oma ”koronajuuri”.
Mirva on raivannut pellon puutarhaksi, ja sen täyttävät hyötykasvit, omenapuut ja marjapensaat. Sadon hän hyödyntää tarkasti ja säilöö talvenvaraksi.
– Siinä missä tavallisella ihmisellä on pihassa kolme marjapuskaa, minulla on 30. Lapasesta lähteminen -termi kuvastaa minua oikein hyvin.

Mirvan lempiannos Amarillon maistuva ja muhkea Big Burger
Mirvan suositus Amarillon keittiön oma ”jallumajo” eli jalapeno-valkosipulimajoneesi.

Lue artikkelisarjan kaikki osat täältä

Keittiössä on tärkeää, että kaikki osaavat kaikkea. Näin hommat hoituvat kiireaikaankin luontevasti.