Kun avaat ja suljet Tikkulan S-marketin pakastealtaan luukun, pienennät samalla hiilijalanjälkeä


Energiaviisas S-market Tikkula vaihtoi kylmälaitteet ovellisiin. Ympäristöteoilla Satakunnan Osuuskauppa osallistuu ilmastonmuutoksen hillintään ja näyttää vastuullista esimerkkiä muillekin kaupan alan toimijoille.

13.12.2018

Vajaa 200 metriä kylmäkalusteita vaihdettiin Tikkulassa ovellisiin. ”Elintarvikkeilla on nyt paremmat oltavat ja asiakkaat saavat asioida tasaisemman lämpöisessä myymälässä”, kertoo marketpäällikkö Minna Aalto-Vainio uudistuksen hyödyistä.

Onpa valoista. Rivi led-valaisimia S-market Tikkulan katossa hohtavat paitsi kirkasta valoa ostosten tekijöille, myös uutuuttaan. Loisteputket vaihdettiin energiatehokkaisiin valonlähteisiin myymälän kylmälaitekannan uudistamisen yhteydessä. Satakunnan Osuuskaupassa pyritään vähentämään energiankulutusta kaikessa, missä se on mahdollista.

Tavalliselle kaupassa kävijälle näkymätön ympäristöteko on lauhdelämmön talteenotto. ”Tikkulan kylmälaitteista syntyvä lauhdelämpö otetaan entistä tehokkaammin talteen ja käytetään hyväksi rakennuksen lämmityksessä”, kiinteistöpäällikkö Mika Salo kertoo.

– Yli puolet koko S-ryhmän toimipaikkojen kuluttamasta sähköstä on ryhmän itse tuottamaa tuulivoimaa. Etsimmekin jatkuvasti tapoja pienentää omaa hiilijalanjälkeämme, Satakunnan Osuuskaupan kiinteistöpäällikkö Mika Salo sanoo.

Selvää energiansäästöä ovilla

Kylmähyllyjen ovituksilla ja kylmälaitteiden sekä valaisinten vaihdolla on päästy Tikkulassa huimaan energiansäästötulokseen.
– Yhdeksässä kuukaudessa energiankulutus on vähentynyt 20 prosenttia, kiinteistöpäällikkö sanoo tyytyväisenä.

Vuosikymmeniä sitten maitopurkkia hamuttiin käteen muovisten paneeliverhojen takaa. Nyt tilalla ovat ovet. Mika Salo toteaakin, että energiansäästössä on kyse myös kulttuurin ja arvojen muutoksesta.
– Ovet on otettu aikoinaan kylmähyllyiltä pois, jotta asiakas on päässyt vaivattomammin tuotteeseen käsiksi. Tässä ajassa tehdään vastuullisia ympäristötekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, joista kylmälaitteiden ovitukset myymälätiloissa on yksi käytännön arjen teko.

Vastuullinen kauppa tuottaa energiaansa itse

S-ryhmä on sitoutunut tehostamaan energiankäyttöään. Vuoteen 2025 mennessä 80 prosenttia S-ryhmän kuluttamasta sähköstä on tavoitteena tuottaa omalla uusiutuvalla energialla.
– Prisma Mikkolan katolle asennettiin viime kesänä 1200 aurinkopaneelia. Ne tulevat tuottamaan noin 270 megawattituntia sähköä vuodessa kaupan tarpeisiin. Se vastaa noin 115:tä kolmen asukkaan, tavallisen varustelutason kerrostalokodin vuosittaista sähkönkulutusta.

Aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä vähennetään Prisma Mikkolan hiilidioksidipäästöjä 70 000 kiloa vuodessa. Satakunnan Osuuskaupassa ollaan vahvasti etukenossa vastuullisiin energiatehokkuustekoihin.
– Kaikilla teoilla, sillä kahvinkeittimen sammuttamisellakin, saavutetaan paitsi taloudellisia, myös ympäristöhyötyjä. Isona kaupan alan toimijana haluamme näyttää esimerkkiä ja tehdä energiansäästöstä näkyvää niin työntekijöille, kuin asiakkaille.