Kesäduunissa: Tuoretta leipää ja uuden oppimista


12.07.2022

Tuoretta leipää ja uuden oppimista

Aikaisin aamulla Lukkarinsannan S-marketissa ahertaa jo useampi myyjä ja kesätyöntekijä. Paikalla on myös reipas Essi Merilä, jolla on juuri alkanut kesäloma Porin lukiosta. Syksyllä alkaakin jo kolmas vuosi opiskeluja ja kesä menee töissä sekä ystävien kanssa. Essi on suorittanut TET-jakson Prismassa ja saikin siitä idean hakea täksi kesäksi kauppaan töihin. Hakemuksen hän oli laittanut uuteen Herralahden S-markettiin, mutta paikkojen täyttyessä oli häntä suositeltu myös Lukkarinsantaan. Pian Essi saikin kutsun työhaastatteluun ja ovet aukesivat kesätöihin.

”Aluksi opettelin kassan ja veikkauskoneen käytön, jonka jälkeen siirryin myös muihin hommiin.”

Kesätöiden aluksi Essi oli ensin paljon kassalla, jotta järjestelmä ja veikkauskone tulisivat tutuksi. Nämä opittuaan työtehtävät laajenivat myös kuorman purkuun ja muihin tehtäviin. Työvuorot ovat vaihtelevia ja nyt Essille on tiedossa mieluisia iltavuoroja, joissa hän pääsee taas oppimaan uusia tehtäviä. Essi pitää eniten käsillä tekemisestä eli hyllyttämisestä ja varsinkin iltavuoron tehtävistä, kuten tuotteiden hinnoittelusta hävikin välttämiseksi. Parasta töissä on kuitenkin todella mukavat työkaverit, joiden ansiosta on kiva tulla töihin!

Vuoroon tullessa Essi nappaa ensimmäisenä korvanapin, radiopuhelimen ja Kamun mukaansa. Aamu aloitetaan leipäkuorman purkamisella, jotta asiakkaat saavat mahdollisimman tuoretta leipää. Tämän jälkeen Essi purkaa muuta kuormaa tai työskentelee kassalla päivästä riippuen. Päivän aikana pääsee yleensä tekemään molempia, joka tuo työhön vaihtelua. Iltaisin huolehditaan hävikit ja reiät. Kaupan kulisseissa tapahtuu paljon sellaista, mikä ei näy asiakkaille. Esimerkiksi työntekijät käyvät päivän aikana tärkeitä keskusteluja radiopuhelimien kautta, erityisesti kassalla ollessa se voi olla haastavaa: korvanapista tulee tärkeää tietoa ja samalla tulee palvella asiakasta. Tässä kohtaa keskittyminen on tärkeää!

”Tulevaisuudessa oli kiva jatkaa täällä työskentelyä koulun ohella tai kokeilla vaikka ravintola-alaa!”

Essin TOP3-oppia kesätöissä:

  1. Hyllyttämisen oikea järjestys. Uudet tuotteet tulee laittaa taakse, jolloin vältetään hävikki.
  2. Vaikka asiakkaalla olisi huono päivä, niin hän on yhtä arvokas kuin muutkin asiakkaat ja saa yhtä hyvää palvelua.
  3. Kassajärjestelmä, veikkauskone ja ikärajavalvonta.