Kesäduunissa: Monipuolista työtä keskustan vilinässä


05.07.2022

Monipuolista työtä keskustan vilinässä

Porin keskustan vilinässä sijaitsee Sale Tori.  Hyllyjen välissä kuormaa purkamassa on iloinen Eveliina Asuinmaa. Hän on nyt ensimmäistä kesää kesätöissä myyjänä ja työskentelee kahdessa eri toimipisteessä, joka tuo jo itsessään paljon vaihtelua työhön. Työuransa hän on aloittanut ”tutustu ja tienaa”-työjaksolla Eurajoella kaupan puolella. Eveliina viihtyi siellä niin hyvin, että muutettuaan Poriin opiskelujen perässä oli Eveliinalle selkeää hakea taas kauppaan kesätöihin.

”Hain kesätöitä Satakunnan Osuuskaupan yleisessä haussa ja pääsin ryhmähaastatteluun, jonka kautta tulin valikoiduksi tänne. Haastattelujen jälkeen tuli soitto ja pääsin aloittamaan työt.”

Salessa työtehtävät ovat todella monipuolisia, sillä niihin kuuluu kassatyöskentely, kuorman purkaminen eli hyllyttäminen, pullokoneen hoito ja iltaisin ”reikien otto” eli tyhjien hyllypaikkojen ilmoittaminen, jolloin saadaan tilaukset kuntoon. Lisäksi Eveliinan työtehtäviin kuuluu siisteydestä huolehtiminen. Hän pitää huolen, että työpisteet ja kauppa pysyy siistinä esimerkiksi, joka päivä hän puhdistaa myös kahvi- ja mehukoneen. Samalla pääsee opettelemaan Kamun saloja: Kamulla merkitään syntyneet hävikit ja iltaisin ”reiät”.

Eveliinan työpäivä alkaa tehtävälistan tarkistamisella. Takahuoneesta löytyy päivän suunnitelma ja siitä on helppo katsoa, mitä työvuoron aikana olisi tarkoitus saada valmiiksi. Aamuvuoro yleensä vielä täydentää listaa työpäivän aikana. Eveliina lukee ensin listan ja sen jälkeen keskustelee työkaverinsa kanssa mistä työpäivä olisi hyvä aloittaa. Työpäivän aikana hän pääsee niin kassalle kuin hyllyjen väliin kuormaa purkamaan. Salessa ei ole erikseen kassa- tai hyllytysvuoroja vaan yhdessä huolehditaan, että asiakkaat huomioidaan ja tavarat tulevat esille.

Eveliinan lempiasioita töissä on asiakaspalvelu ja hyllyttäminen. ” Esimerkiksi karkkeja on kiva hyllyttää, sillä silloin näkee ensimmäisten joukossa kaikki uutuudet”. Sale Torilta voi tehdä tilauksen myös Wolt-sovelluksen kautta ja näiden tilausten kerääminen kuuluukin Eveliinan mielipuuhiin. Eveliina haluaisikin jatkaa työskentelyä kaupassa syksyllä koulun ohella ja mahdollisesti tulevaisuudessa kokeilla siipiään esimerkiksi viestinnän parissa, opiskeleehan hän luovaa markkinointia.

Eveliinan TOP3-oppia kesätöissä:

  1. Kirjaa ylös tärkeät asiat, muuten ne livahtavat helposti mielestä ja jokin asia voi jäädä hoitamatta.
  2. Olen oppinut sosiaalisemmaksi ja ottamaan vastaan ja pyytämään palautetta. Kysyn mielelläni palautetta päivästä, jolloin voin oppia ja kehittyä. Minun on helppo lähestyä työkavereita ja esihenkilöä.
  3. Mokaaminen ei haittaa. Se on ok, vaikka tuote tippuisi kesken hyllytyksen lattialle ja hajoaisi, sitä ei tarvitse hävetä.