Juho on ABC Kiikoisten väriläiskä


12.04.2022

Aniliininpunainen hiustupsu pilkistää kokki Juho Horilan, 35, lippiksen alta. Mies itse on ABC Kiikoisten väriläiskä ja moottoriturpa, josta pitävät kaikki. Arvaatko muuten, mikä on miekkosen lempiruoka?

Aamupäivän aurinko paistaa ja Kiikoisten tunnuseläimet, vuohipukit, komeilevat korskeina katon rajassa. Kurkkusalaatit eli varusmiehet maastokuvioisissa loma-asuissaan jonottavat kahvia ja tuoretta pullaa. Lounasaika on ovella, ja Juho viimeistelee keittiössä kanapastaa. Napataan hänet hetkeksi kertomaan arjen kuulumisista ja kokemuksistaan vuoropäällikkövalmennuksesta.

ABC Kiikoisten keittiössä on hyvä henki ja välitön ilmapiiri. Juhon esihenkilö Katja Huhtanen kannusti Juhoa hakemaan valmennukseen.

ABC Kiikoisten keittiössä on hyvä henki ja välitön ilmapiiri. Juhon esihenkilö Katja Huhtanen kannusti Juhoa hakemaan valmennukseen.

Paineensietokyky on tärkeä taito

Juho aloitti vuonna 2008 ABC Kiikoisissa, työskenteli välillä ABC Huittisissa ja yksityisellä, kunnes palasi Satakunnan Osuuskaupan palvelukseen Kiikoisiin. Hän kuuluu myös ABC-ketjun tuotekehitystiimiin.
– Paineensietokyky on tässä työssä hyvä ominaisuus. ABC:lle kun voi ilmoittamatta pöllähtää vaikka hetki ennen keittiön sulkemista bussilastillinen nälkäisiä ruokailijoita.
Kokilta vaaditaan luonnetta.

– Ei sovi hyppiä seinille, vaan pitää rauhallisesti selvittää, millaisia annoksia ehtii ja pystyy tekemään.
Kokin kaino toive on, että ryhmät kilauttaisivat vaikka varttia ennen saapumista.
– Ehtisimme vähän varautua ja tehdä ennakkovalmisteluja. Näin palvelu pelaa joustavasti ja mahdollisimman nopeasti.

Tiesitkö? Juho kuuluu ABC-ketjun tuotekehitystiimiin, ja osallistuu uusien ruokalistojen suunnitteluun.
Juhon ehdotuksia ovat muun muassa muikkuburger ja maissipaneroidulla lohella ryyditettu burger.

Meidän keittiöstämme saa hyvää kaikenlaisiin ruokavalioihin. Itse tulen mielelläni tiskille neuvotelemaan asiakkaan kanssa, niin saadaan juuri hänelle sopivin yhdistelmä. Kenenkään ole tarvinnut lähteä nälkäisenä matkaa jatkamaan, Juho kertoo.

Meidän keittiöstämme saa hyvää kaikenlaisiin ruokavalioihin. Itse tulen mielelläni tiskille neuvotelemaan asiakkaan kanssa, niin saadaan juuri hänelle sopivin yhdistelmä. Kenenkään ole tarvinnut lähteä nälkäisenä matkaa jatkamaan, Juho kertoo.

Luovuutta saa ja pitää käyttää

Matkalaisissa on paljon allergisia ja erityisruokavaliota noudattavia. Avokeittiöstä Juholla on suora kontakti kassalle, joten yhteydenpito on nopeaa ja joustavaa.

– Monenlaisia vaihtoehtoja pitää olla tarjolla, jotta jokainen voidaan palvella. Tulen mielelläni tiskille neuvottelemaan asiakkaiden kanssa suoraan, niin mietitään sopiva yhdistelmä. Aina on ratkaisu löytynyt eikä kenenkään ole tarvinnut lähteä nälkäisenä matkaa jatkamaan, Juho kertoo.

Usein homma hoituu kastikkeen vaihtamisella tai jonkin ainesosan poisjättämisellä.
– ABC:llä kannustetaan käyttämään omaa mielikuvitusta ja luovuutta. Kokeile vaikka Juhon herkkuperunoita, niissä on salainen, mutta herkullinen mausteseos, Juho vinkkaa.

Mmmmmm Juhon kotibravuuri on whiskyburger, jota suku ja kaverit pääsevät kesän grillikaudella maistamaan. Juomaksi hän valitsee kylmän kolan jäillä.

3 ABC Kiikoisissa käy paljon lounastajia. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto.

3 ABC Kiikoisissa käy paljon lounastajia. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto.

”Palautteen antamista pitää opetella”

Juholle vuoropäällikkövalmennusta suositteli oma esihenkilö Katja Huhtanen.
– Haaveeni on aina ollut päästä keittiömestariksi. Uralla eteneminen ja toisten johtaminen kuitenkin vaativat, että oppii tuntemaan ensin itsensä, Juho pohdiskelee.

Hän ei halua sanoa pahaa kenestäkään eikä mistään. Palautetta täytyy kuitenkin oppia antamaan, niin hyvistä kuin huonoistakin asioista, kannustavasti ja rakentavasti. Tähän Juho on saanut valmennuksessa hyviä työkaluja.
Myös huolellisen perehdyttämisen merkitys korostui.

– Oman esimerkin tärkeyttä ei voi liikaa painottaa. Itsestään selvätkin asiat pitää kertoa uusille työntekijöille. Pelkkä sanominen ei riitä, pitää myös varmistaa, että kokelas osaa tehdä kyseisen tehtävän. Toivon, että minulta uskaltaa kysyä neuvoa kaikissa tilanteissa.
Juho pitää työyhteisössä yllä hyvää fiilistä. Hyvä henki välittyy asiakkaisiin, ja lopputuloksena on onnistunut palvelukokemus.

Ahaa Juho tuulettaa aivojaan työvuoron jälkeen – yllätys, yllätys – tekemällä työtä! Hän poikkeaa usein kotimatkalla sisarensa ja lankonsa luona auttamassa maatilan askareissa.

Lue artikkelisarjan kaikki osat täältä

Tänään syödään kanapastaa.

Tänään syödään kanapastaa.