100liikunta-tapahtuma järjestettiin lauantaina 21.5. klo 10-15 Prisma Mikkolan parkkialueella

100liikunta-tapahtuma keräsi yhteen perheet, kummit, isovanhemmat ja ystävykset sekä satakuntalaiset harraste- ja urheiluseurat. Tapahtuman keskeinen ajatus on innostaa aikuiset ja lapset leikkimään, liikkumaan ja ulkoilemaan yhdessä, omalle porukalle sopivalla tavalla. Tapahtuman jälkeen yhdessä liikkuminen jatkuu viikkohaasteilla. Haasteet julkaistaan tälle sivulle maanantaisin.

”Perheen kanssa vietetty aika on erittäin tärkeää. Kun siihen yhdistetään vielä ulkoilu, oli se sitten pelailua, urheilua, luonnossa liikkumista tai vaikka yhteinen uintireissu, saadaan yhdistelmä joka piristää ja tuo virtaa. Ennen kaikkea se luo hienoja muistoja ja opettaa lapsille yhdessä tekemisen upean taidon. Taidon, joka toivottavasti siirtyy myös heidän lapsilleen”, pohtii market- ja tavaratalokaupan johtaja Jussi Kaartinen.

Ajatus tapahtuman järjestämiseen lähti Kaartisen huolesta perheiden yhteisen ajan laadusta sekä toiveesta saada aikuiset ja lapset enemmän yhdessä leikkimään, liikkumaan ja ulkoilemaan. 100liikunta-tapahtuman järjestää Satakunnan Osuuskauppa ja osa tapahtuman järjestämiseen tarvittavista varoista saadaan Jussi Kaartisen 50-vuotispäivän lahjoituksista.

Mukana Satakunnan Osuuskaupan Kannustajat-seurat:
Hapkido-Finland Pori
Liikuntaseura Pori
Porin Muodostelmaluistelijat
Porin Taitoluistelu
Toejoen Veikot
Ulvilan Pesä-Veikot
Ulvilan Voimistelu ja Liikunta

Lue lisää kannustajista: https://satakunnanosuuskauppa.fi/kannustajat/

Lisätiedot tapahtumasta: Maria Nurmi, maria.nurmi@sok.fi

 

KESÄN 100LIIKUNTA- VIIKKOHAASTEET

Sivuillemme ilmestyy viikoittain uusi 100liikunta-viikkohaaste. Toteuta haaste ja kerää tapahtumasta saamasi passi täyteen. Palauta täysi passi lähimpään Satakunnan Osuuskaupan Saleen, S-markettiin tai Prismaan 31.8.2022 mennessä. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan 10 kpl pelejä ja liikuntavälineitä. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Haasteet ilmestyvät viikoilla 21-31.

 

Haaste (viikko 26):

Sinulla on 100 sekuntia aikaa, keksitkö uuden jooga-asennon?

Haaste (viikko 25):

Lähde uimaan! jaksatko uida 100 metriä?

Haaste (viikko 24):

Tee 100 askelta käsilläsi. Ole luova ja ota askeleet yhdessä perheen tai ystävien kanssa!

Haaste (viikko 23):

Tee oma esterata! Apuna voit käyttää erilaisia ämpäreitä, kirjoja tai mitä ikinä keksitäkään! Pyri suorittamaan rata sadassa sekunnissa, pystytkö siihen?

 

Haaste (viikko 22):

Mailmanmestaruuden kunniaksi viikon haaste on tarkkuuslaukaus. Valitse mieleinen maila ja yritä osua pulloon mahdollisimman tarkasti. Kuinka monta kertaa osut pulloon 100 sekunnin aikana?

Haaste (viikko 21):

Pomputa pesäpalloa mailalla 100 kertaa tai 100 sekuntia viikon aikana. Valitse mieluisa maila ja pallo haasteen toteuttamiseen.

 

 

 

Satakunnan Osuuskaupan kesärekry on auki – tarjolla on monipuolisia mahdollisuuksia positiivisille persoonille

Satakunnan Osuuskauppa rekrytoi jälleen satoja kesätyöntekijöitä mielenkiintoisiin tehtäviin ympäri Satakuntaa. Varsinaisten kesätöiden lisäksi koululaisia rekrytoidaan kahden viikon kesäharjoittelujaksoille. Kesätyö- ja harjoitteluhaut ovat avoinna 13. helmikuuta asti.

Kesätyöntekijöitä haetaan erityisesti asiakaspalvelutehtäviin muun muassa kauppoihin, ravintoloihin, hotelleihin ja liikennemyymälöihin. Töitä on tarjolla koko Satakunnan Osuuskaupan toimialueella.

– Satakunnan Osuuskauppaan kannattaa hakea kesätöihin, koska työ antaa palkan lisäksi paljon muutakin. Asiakaspalvelussa tulee paljon ihmiskohtaamisia, joiden kautta oppii asiakaspalvelusta, työelämästä ja kenties itsestäkin. Kesätyöstä saa sisältöä elämään, ja samalla oppii ripeää reaktiokykyä ja vetovoimaisia asiakaspalvelutaitoja, kommentoi Satakunnan Osuuskaupan henkilöstöjohtaja Päivi Huhtamaa.

Hyvin sujuneesta kesätyöstä voi poikia pidempikin työsuhde. Parhaimmillaan kesätyö voi johtaa jopa vakituiseen työsuhteeseen.

– Jos tykästyy alaan ja Satakunnan Osuuskauppaan, voi hyvän kesätyökokemuksen jälkeen hyvinkin olla mahdollista jatkaa töitä vaikkapa opintojen ohella. Hyville tyypeille löytyy töitä! kertoo Huhtamaa.

Kesätöihin haetaan verkossa

Kaikkiin Satakunnan Osuuskaupan kesätyö- ja harjoittelupaikkoihin voi hakea verkossa täytettävällä hakemuksella sunnuntaihin 13. helmikuuta asti. Kesätöihin voivat hakea kaikenikäiset.
Lisäksi tänäkin vuonna alle 18-vuotiaat koululaiset voivat hakea kahden viikon palkalliseen kesäharjoitteluun.

Hakijoilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta, mutta ei siitä haittaakaan ole.

– Haemme ennen kaikkea asiakaspalveluhenkisyydellä ja oma-aloitteisuudella varustettuja aktiivisia ja positiivisia persoonia. Kun asenne on kohdallaan, työtehtävät oppii kyllä. Lisäksi kesätyöntekijältä edellytetään valmiutta tehdä erilaisia vuoroja, sillä tarjolla on pääasiassa vuorotyötä, selventää Huhtamaa.

Satakunnan Osuuskauppa on mukana Vastuullinen kesäduuni 2022 -kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on tarjota nuorille enemmän laadukkaita kesätyöpaikkoja ja hyviä kesätyökokemuksia.

Lisätietoja antaa:

Päivi Huhtamaa
henkilöstöjohtaja
Satakunnan Osuuskauppa
puh. 050-544 0983
paivi.huhtamaa@sok.fi

Satakunnan Osuuskaupan omistaman, vastikään remontoidun ABC Huittisten liikenneasema on laajentanut palvelutarjontaansa uudenlaisella yhteistyöllä Suomen käsityöyrittäjät ry:n kanssa. Paikallisuus näkyy vahvasti uudistetussa myymälässä ja jokaisen kävijän on mahdollisuus kokea ripaus ”huittislaista hulluutta”.

”Matkailijat läheltä ja kaukaa ovat nyt ahkerasti liikkeellä ja odotammekin vilkkaita kuukausia. Alueellinen yhteistyö ja verkostoituminen asukkaiden ja yritysten kanssa on meille tärkeää”, kertoo liikennemyymäläpäällikkö Janina Sundell.

Käsityökorttelit Huittinen on Kehräsaaresta tutun, Suomen käsityöyrittäjät ry:n kauppa. Huittisissa mukana on ollut jo 27 käsityöyrittäjää ja määrä on kasvamassa. Tuotteita on grafiikasta mattoihin ja päästä jalkoihin: vaatteita, asusteita, koruja, sisustustarvikkeita ja taidetta. Laajan valikoiman nähdäänkin tuovat liikepaikalle uusia kävijöitä, läheltä ja kauempaakin. ”Asiakkailta on tullut palautetta, että myymälässä vierailu on kuin kävisi taidenäyttelyssä”, kertovat Karoliina Nikitin Kenkiksestä ja Raija Pyssysalo Taitoisa Oy:stä.

Satakunnan Osuuskauppa on halunnut olla mukana luomassa mahdollisuutta käsityöyrittäjien tunnettuuden ja näkyvyyden kasvattamisessa. ”Haluamme osaltamme luoda uusia mahdollisuuksia alueen elinvoimalle ja kaikki uudenlaisetkin yhteistyömahdollisuudet ovat kiinnostavia”, kertoo toimialajohtaja Pekka Kakko.

Satakunnan Osuuskauppa on yli 70 000 asiakasomistajan omistama itsenäinen liikeyritys. Päätöksentekoa ohjaavia asioita ovat mm. asiakasomistajien palveleminen, osallistuminen maakunnan kehittämiseen sekä maakunnallinen ja paikallinen yhteistyö sidosryhmien kanssa. Satakunnan Osuuskaupan muita hankkeita tällä hetkellä ovat mm. Ulvilan Sahamäkeen valmistuva uusi liiketoimintakokonaisuus, jossa palvelevat S-market, ABC-polttoainejakamo, ABC Carwash ja Hesburger.

Lisätietoja:
Käsityökortteli Huittinen vastuuhenkilö
Karoliina Nikitin
Kenkiks
p. 050 523 8174
Karoliina.kenkiks@gmail.com

kehityspäällikkö Jussi Viitanen
Satakunnan Osuuskauppa
p. 044 725 1888
jussi.viitanen@sok.fi

 

Kuvataide on yksi Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyön osa-alueista. Keväällä -21 Original Sokos Hotel Vaakunan edustajat olivat yhteydessä SAMK Kankaanpään Taidekouluun ehdottaakseen opiskelijayhteistyötä.

-Yhteistyö lähti hotellintoimintamme perusajatuksesta: hotellimme Original -brändistä. Sokos Hotels -ketjun Original -hotellien tavoite on olla hyvä paikallinen toimija, ja tarjota vieraille juuri paikallisia elämyksiä. Yksi tapa toteuttaa brändiajatusta on hotellien teemahuoneet. Meidän hotellissamme teemahuoneita on jo kolme; Kunnianosoitus porilaiselle jääkiekolle, Porin Teatterin teemahuone sekä Jazzhuone. Tämä uusi, ennennäkemätön ja upea yhteistyökuvio toi mahdollisuuden luoda uusi teemahuone hotelliimme, oppilaitosyhteistyönä ja paikallisesti toteutettuna, iloitsee hotellipäällikkö Riina Kuusijoensuu.

-Original Sokos Hotel Vaakunaan sisustettu taidehuone on uusin, näkyvä toteuma Satakunnan Osuuskaupan ja SAMK:n kumppanuussopimuksen tuotoksista. Yhteistyöosapuolina olemme tehneet sopimuksen puitteissa jo lyhyen ajan sisällä paljon merkittäviä, uusia yhteistyöavauksia. Hotellihuoneen tarjoaminen SAMK:n Kankaanpään taidekoulun projektiksi on aivan uudenlainen, työelämän vaatimuksiakin sisältävä opiskelijatyö. Tuloksesta saavat nauttia Satakunnan Osuuskaupan Original Sokos Hotel Vaakunan taidehuoneeseen yöpymään pääsevät asiakkaat. Näistä uusista yhteistyömuodoista ja innovatiivisuudesta on aina ilo kertoa, toteaa Satakunnan Osuuskaupan henkilöstöjohtaja Päivi Huhtamaa.

Mukana neljä opiskelijaa

Yhteistyöprojektissa oli mukana Taidekoulun kampukselta neljä opiskelijaa; Anna Kallio, Janina Haapanen, Mira Piitulainen ja Petri Haavisto. Työskentely alkoi yhteisellä konseptisuunnittelulla, mihin saatiin hyvät lähtökohdat hotellin johdolta. Alusta alkaen oli tavoitteena, että jokaisen tekijän teokset tulevat olemaan osa kokonaisuutta.

– Oli inspiroivaa päästä suunnittelemaan taidetta uudenlaiseen ympäristöön käytännössä vapain käsin. Koen että tämän kaltaisessa aidossa työympäristössä oppii paljon projektityöstä, ryhmätyöskentelystä ja aikataulutuksesta. Pidän tavoitteellisesta työskentelystä porukalla, joten tämä oli mieleinen projekti minulle, Anna Kallio kertoo.

–Tuntui erityiseltä päästä luoman taiteen keinoin näin erityinen tila vierailijoiden käyttöön. Projekti on ollut itselle aivan uudenlainen ja arvokas kokemus taiteellisessa työskentelyssä. On ollutkin mielekästä tutustua ja oppia lisää projektityöstä näin hyvällä porukalla, Janina Haapanen jatkaa.

– Uuden konseptin suunnittelu, sekä toteutus Hotelli Vaakunan kanssa on ollut kiehtovaa ja hauskaa. Erilaisten projektien parissa työskentely on kuvataiteilijan työstä jo itselle tuttua. Oli hienoa päästä kehittämään omaan kotikaupunkiin muodostuvaa uniikkia hotellihuonetta ja luoda valmistuville kuvataiteilijoille uusia alustoja, toteaa Petri Haavisto.

–Projektin alkuvaiheessa maaperä taisi olla jokaiselle yhtä tuntematon. Järkevä roolitus, aikataulutietoisuus ja budjettiymmärrys tarjosivat tekemiselle jäntevät raamit. Kukin projektin taiteilijoista on sisäistänyt hyvin kuvataiteilijan roolin työelämässä. Tämän kaltaista yhteistyötä tehtäessä iso osa tekemisestä liittyy organisointiin ja projektinhallintaan, mutta näiden taitojen tarjoama ryhti tukee myös varsinaista taiteellista työskentelyä, Mira Piitulainen kiteyttää.

Taide on heti läsnä

Yksi yhteistyön näkökulmista oli taiteen kokeminen kokonaisvaltaisena elämyksenä. Kun hotellin asiakas on kiinnostunut taiteen teemahuoneesta, niin taide on läsnä heti ensimmäisistä kontakteista.

–Pohdimme yhdessä huoneen kokoonpanoa ja tunnustelimme sen henkeä. Pyrimme kukin osaltamme tunnistamaan huoneen ulottuvuuksia ja taiteelle parhaiten sopivia paikkoja. Huone sai nimekseen Kankaanpään Salonki, jolla haluttiin nostaa esiin projektin juuria taidekoulun kotipaikassa ja toisaalta luoda mielikuva tilasta, jossa voi viipyillen rentoutua taiteen äärellä, mutta myös seurustella säkenöivien keskustelujen parissa. Taideteemainen hotellihuone koostuu pysyvistä elementeistä, kuten seinä- ja lattiateippauksista, vaihtuvasta näyttelystä, sekä tervehdyksestä, jonka kukin huoneessa yöpyjä itselleen saa. Oleellista on myös se, että huone elää ja sitä voidaan kehittää jatkossakin, Mira Piitulainen kertoo.

Yhteistyön yksi merkittävimmistä tavoitteista oli oppimisen kehittäminen. Voiko taide olla osa hotellielämystä ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun olemassa olevat taideteokset viedään uuteen ympäristöön ja niiden esittämiseen käytetään erilaisia tekniikoita.

– Tässä tapauksessa löydettiin luontevasti toimivia tapoja toteuttaa huoneeseen kuvapintoja. Nykyaikaisilla painotekniikoilla on mahdollista tehdä tällaisia projekteja aika kätevästi. Kuvataitelijan on hyvä tuntea sekä uudet että vanhat tekniikat, jotta osaa hyödyntää niitä parhaalla tavalla. Se on sitä kuvataiteilijan ammattitaitoa, toteaa taidegrafiikan lehtori Tomas Regan.

SAMK Taidekoulun kampuksen ja Original Sokos Hotel Vaakunan yhteistyöprojekti oli osa Yli vaaran vuosien -projektia, missä kehitetään kuvataiteen koulutuksen harjoitusympäristöjä ja työn opinnollistamisen mahdollisuuksia.

– Hotellihuoneen uudelleen ajattelu oli loistava oppimisen paikka niin opiskelijoilla kokonaisuuksien hallinnan näkökulmasta kuin projektihallinnan kannaltakin. Aikataulu oli varsin tiukka arkiopiskelun rinnalla toteutettavaksi. Aidossa työelämäympäristössä toimiminen testaa myös ohjaamisen käytänteitä, kun oppiminen tapahtuu olemassa olevien opintojaksojen ulkopuolella, sanoo lehtori Tomi Kuusimäki

Oikealta Mira Piitulainen, Anna Kallio ja Petri Haavisto sommittelevat ripustuspaikkoja kehystetyille töille. Taustalla oleva seinäteippaus on Tomas Reganin otos taidekoulun seinästä.

Satakunnan Osuuskauppa on käynnistänyt hankkeen polttoainejakelimon rakentamiseksi Merikarvialle. Suunnitelmissa on rakentaa mahdollisimman pian ABC-mittarikenttä S-marketin yhteyteen.

”Olemme saaneet useita yhteydenottoja mm. asiakasomistajiltamme siitä, että Merikarvialle halutaan osuuskaupan polttoainejakelimo. Tähän vastaamme nyt laittamalla hankkeen vireille”, kertoo toimialajohtaja Pekka Kakko Satakunnan Osuuskaupasta.

Asemalle on suunniteltu kaksi jakajaa, jolla taataan läpäisykyky sekä toimintavarmuus. Polttoainelaaduissa huomioidaan myös biopolttoaineet ja muut paikkakunnan tarpeet, kuten moottoripolttoöljy.

”ABC-mittarikentän tekninen suunnittelu on jo valmis. Olemme jättäneet poikkeamis- ja rakennuslupahakemuksen eilen. Toivomme, että saamme luvat mahdollisimman pian kuntoon ja pystymme turvaamaan polttoaineiden saatavuuden paikkakunnalla”, toimialajohtaja Pekka Kakko toteaa.

Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa välittömästi lupa-asioiden kuntoon tullessa, rakentaminen kestää noin kaksi kuukautta aloitushetkestä. Suunnitelmissa on tuoda ensi vuoden alussa myös ABC-sähkölataus S-marketin pihaan, jolloin ajoneuvojen suurteho- ja asiakaslataus onnistuu keskustassa asioinnin yhteydessä.

Lisätietoja:
Toimialajohtaja Pekka Kakko
majoitus- ja ravitsemiskauppa, ABC-liikennemyymälä- ja polttonestekauppa
Satakunnan Osuuskauppa
p. 050 598 6219
pekka.kakko@sok.fi

Satakunnan Osuuskauppa rakennuttaa uuden liiketoimintakokonaisuuden Ulvilan Sahamäkeen. Alueelle tulee uusi S-market, ABC-polttoainejakamo sekä ABC Carwash ja Hesburger Drive-in -ravintola. Tontilla rakentaminen on aloitettu ja rakennusmassan osalta paalutukset ovat valmistuneet. Suunnittelu ja rakentaminen ovat aikataulussa, uudet liiketoiminnot tullaan todennäköisesti avaamaan loppuvuodesta. Pääurakoitsijana rakentamisen osalta toimii Astora Rakennus Oy Ulvilasta. Kohteen arkkitehti on Arkkitehtimo Oy.

S-market Ulvila rakennetaan uuden S-market -konseptimyymälän mukaiseksi. Myymälään tulee S-market-konseptin valikoimien ja palvelujen lisäksi laaja paistopiste, vauhdikkaasti kasvavan ruoan verkkokaupan noutopiste, pakettiautomaatit ja Nosto-pankkiautomaatti. Sähköautojen latauspisteet tulevat S-marketin ja Hesburger-ravintolan yhteyteen.

Myymälän kylmälaitteet ovat uuden sukupolven energiatehokasta ja ympäristöystävällistä hiilidioksidilla toimivaa kylmätekniikkaa. Säästämme energiaa myös hyödyntämällä täysimääräisesti kylmälaitteista syntyvää hukkalämpöä kiinteistön lämmitykseen. Rakennukset tullaan lämmittämään ympäristöystävällisesti maalämmöllä.

S-marketissa tulee työskentelemään noin 15 kaupan ammattilaista. Tämän lisäksi Hesburger ja muut autoilijan palvelut työllistävät kymmenisen työntekijää.

”Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että löysimme yhteistyössä Ulvilan kaupungin kanssa paikan monipuoliselle liiketoiminnalle Kokemäenjoen tältä puolelta. Uskomme, että asiakkaat löytävät kauppamme palveluiden avautuessa. Myös ohikulkevien asiakkaiden osalta palvelut parantuvat,” toimialajohtaja Kaartinen toteaa.

”Olemme saaneet useita toiveita laajentaa palveluitamme myös autopesuihin. Nyt rakennettava ABC Carwash on Satakunnan Osuuskaupan ensimmäinen autopesupaikka. ABC-mittarikentän ja ABC Carwashin yhteyteen tuodaan myös ravintolapalvelut drive-in kaistoineen,” toimialajohtaja Kakko kertoo.

Lisätietoja:

toimialajohtaja Jussi Kaartinen
market- ja tavaratalokauppa
Satakunnan Osuuskauppa
050 388 3045
jussi.kaartinen@sok.fi

toimialajohtaja Pekka Kakko
matkailu -ja ravitsemiskauppa, ABC-liikennemyymälä- ja polttonestekauppa
Satakunnan Osuuskauppa
050 598 6219
pekka.kakko@sok.fi

Satakunnan Osuuskauppa suunnittelee rakentavansa 26 yksikköönsä sähköautojen latauspisteet vuoteen 2024 mennessä. ABC-latausverkosto rakennetaan Prismojen, S-markettien, Sale-myymälöiden, Original Sokos Hotel Vaakuna Porin, Sokos-tavaratalon ja ABC-liikennemyymälöiden yhteyteen lähelle arjen asiointia. Latauspisteiden sähkö on uusiutuvaa energiaa.

Ladattavien autojen määrä on voimakkaassa kasvussa. ABC-ketjun arvion mukaan sähköautoja tai ladattavia hybridejä arvioidaan olevan Suomessa vuonna 2030 yli 500 000. Kasvava ladattava sähköautokanta edellyttää huomattavasti nykyistä laajempaa ja saavutettavampaa latausverkostoa.

Tämän vuoden loppuun mennessä on suunniteltu toteutettavaksi sähköautojen latauspisteet Prisma Mikkolaan, Prisma Länsi-Poriin sekä Ulvilan Sahamäen uuteen yksikköön. Tavoitteena on kasvattaa latauspisteiden verkostoa vuosittain, vuonna 2024 sähkölataus on mahdollista jo 30 eri toimipaikassa toimialueellamme. Jo olemassa olevat yhteistyökumppaneiden latauspisteet ABC-liikennemyymälöissä sekä Porin Original Sokos Hotel Vaakunassa palvelevat kuten ennenkin, toimialajohtaja Pekka Kakko kertoo.

Kaikki uudet sähkölatauspisteet toimivat saman ABC-lataus-brändin alla riippumatta siitä, minkä toimipaikan yhteydessä ne ovat.

Markkinoiden helpoin ja luotettavin lataus

ABC-latauksen tavoitteena on olla asiakaskokemuksen ja luotettavuuden näkökulmasta markkinoiden johtava latauspalvelun tarjoaja. Tavoitteeseen päästään markkinoiden parhailla laitteilla, helpolla ja nopealla asioinnilla sekä kilpailukykyisellä hinnalla, josta kertyy Bonusta.
Asiointi ja maksaminen tapahtuu ABC-mobiililla, jota käyttävät jo sadat tuhannet tyytyväiset asiakkaat. Vaihe vaiheelta ABC-mobiilista on kehitetty sovellus, jossa on kaikki autoilijan tarvitsemat palvelut.

Sähkö uusiutuvaa tuulivoimaa, laitteet Suomesta

Latauspisteiden sähkö on pääosin S-ryhmän itse tuottamaa uusiutuvaa tuulivoimaa. S-ryhmässä on investoitu jo vuosia tuulivoimaan sekä aurinkosähköön.
Laitteistot toimittaa kotimainen sähkölatauslaitteiden edelläkävijä kotimainen Kempower, jonka laitteistoista asiakkaat ovat antaneet tyytyväistä palautetta. Kempowerin laitteistot rakennetaan Lahdessa.

S-ryhmä sähköistämässä koko Suomen

Satakunnan Osuuskaupan latauspisteverkoston laajentaminen on osa S-ryhmä-tasoista hanketta. S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. Laajan sähkölatausverkoston kehittämisen ohella kehitetään myös muita liikenteen energiamuotoja.

Lisätietoja:
Toimialajohtaja Pekka Kakko
majoitus- ja ravitsemiskauppa, ABC-liikennemyymälä- ja polttonestekauppa
Satakunnan Osuuskauppa
p. 050 598 6219
pekka.kakko@sok.fi

Syksyllä toteutettu ABC Kiikoisten Salen laajennus ja uudistus saa jatkoa, kun kiinteistössä tullaan siirtymään öljylämmityksestä maalämpöön. Taustalla vaikuttavat Suomen kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet: S-ryhmän on tavoitteena olla hiilinegatiivinen vuoden 2025 loppuun mennessä, eli silloin sidotaan ilmasta enemmän hiiltä kuin sinne tuotetaan.

ABC Kiikoisten Salessa siirryttiin viime syksyllä ovellisiin kylmäkalusteisiin ja kylmäaineeksi vaihdettiin järjestelmään hiilidioksidi – kuten myös ravintolan kylmähuoneisiin. Tällä ratkaisulla päästiin vanhojen kylmäaineiden päästöistä eroon, ja kalusteiden viilentämisestä aiheutuvaa lauhdelämpöä pystytään nyt hyödyntämään entistä tehokkaammin lämmityksessä. Jatkossa rakennuksen lämpö tuotetaan itse maalämmön ja lauhdelämmön muodossa. Käytettävä sähköenergia on 100 % uusiutuvaa, siitä 72,7 % on tuulivoimaa ja loput vesi- ja biovoimaa.

”Kartoitamme mahdollisuuksia uusiutuvien energiamuotojen käyttöön kaikissa uusissa S-ryhmän rakennushankkeissa. Yksiköitä uusittaessa vaihdamme lämmitysjärjestelmiä tehokkaammiksi ja ympäristön kannalta paremmiksi. Esimerkiksi vanhoja öljylämmitysjärjestelmiä on remonttien yhteydessä vaihdettu kauko- ja maalämpöön. On mahtavaa, että ABC Kiikoinen on mukana uusiutuvien energiamuotojen käyttöönotossa”, sanoo ryhmäpäällikkö Kimmo Järvi.

Maalämmön rakennustyöt alkavat viikolla 10 ja uuteen lämmitysmuotoon siirrytään viikolla 16. Liikennemyymälä palvelee normaalisti uudistuksen ajan.

 

Lisätietoja:
ryhmäpäällikkö Kimmo Järvi
ABC-liikennemyymälä- ja polttonestekauppa
Satakunnan Osuuskauppa
kimmo.jarvi@sok.fi
p. 029 004 2025

kiinteistöpäällikkö Mika Salo
Satakunnan Osuuskauppa
mika.salo@sok.fi
p. 029 009 6023

Satakunnan Osuuskauppa jatkaa investointeja toimialueensa verkoston kehittämiseen. Uudistamme kaikki S-market-verkostomme 10 yksikköä tämän vuoden loppuun mennessä. Nyt on valmistunut S-market Tikkulan uudistus.

Tikkulan ruokakaupan sydän, ruokatori, uudistui täysin muutoksessa. Ruokatorilta saa jatkossakin tuoreet kalat, raikkaat salaatit ja mehevät pihvit. Uusina tuotteita ruokatorilta löydät herkutteluhetkiin tapaksia, myymälässä tehtyjä paistovalmiita pizzoja ja monipuolisen maustebaarin – maustamme lihat ja kalat sinulle valmiiksi omien mieltymystesi mukaan.

Oma Kööki – oman keittiön ruokaa

S-market Tikkulan valikoimiin sisältyy myös laaja kattaus arkea helpottavia Oma Köökin tuotteita. Oma Kööki on Satakunnan Osuuskaupan oma keittiö, jossa valmistuvat niin kauppojen ruokatorien kuin tuoretiskienkin tuotteet, laadukkaista raaka-aineista ja ammattilaisten käsissä. Valikoimassa on mm. maukkaat ja herkulliset salaattiannokset, wrapit, smoothiet ja esimerkiksi yksittäispakatut ruoka-annokset.

S-market Tikkulan miljöö päivittyi uudistuksessa S-market -konseptin uuteen tyylikkääseen tummanharmaaseen väritykseen. Uutena palveluna Tikkulan aulasta löytyvät nyt Postin pakettiautomaatit.

”Haluamme helpottaa asiakkaidemme arkea mahdollisimman toimivalla kokonaisuudella. S-marketin runsaasta valikoimasta löytyvät edelleenkin aina satokauden kasvikset, valmista ruokaa mukaan arkeen sekä herkkuja viikonlopuksi ja paljon muuta hyvää! Uutena meillä nyt myös sushit, jotka löydät kätevästi valmiiksi pakattuna ruokatoria vastapäätä. Meillä asiakas saa kaiken tarvitsemansa helposti ja kätevästi. Tarjoamme ideoita ruokapöytään, ja helppoa arkea mm. ruokatorin herkullisilla antimilla. Tervetuloa asioimaan uudistuneeseen myymäläämme!”, toivottaa marketpäällikkö Minna Aalto-Vainio.

Kohti hiilinegatiivisuutta

S-market Tikkula oli jo aiemmin energiatehokas, mm. kaikki kylmäsäilytystä tarvitsevat tuotteet ovat ovellisissa tai kannellisissa kylmäkalusteissa. Kokonaisuudessaan Satakunnan Osuuskauppa investoi S-market Tikkulan muutoksiin 200 000 euroa. Toimipaikassa työskentelee 40 kaupan alan ammattilaista.

S-ryhmällä on tärkeä ilmastotavoite: S-ryhmän oma toiminta on hiilinegatiivista vuonna 2025. Satakunnan Osuuskaupassa toteutettavat S-market-uudistukset vievät myymälät kertaheitolla lähemmäs yhteistä maalia.

Remontti on kokonaisuudessaan valmis helmikuun lopussa, juhlimme uudistunutta myymälää 18.2.2021.

 

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Merja Perttula-Vuori
Salet ja S-marketit
Satakunnan Osuuskauppa
p. 044 725 1405
merja.perttula-vuori@sok.fi

Toimialajohtaja Jussi Kaartinen
market- ja tavaratalokauppa
Satakunnan Osuuskauppa
p. 050 388 3045
jussi.kaartinen@sok.fi

Satakunnan Osuuskauppa jatkaa investointeja toimialueensa verkoston kehittämiseen. Uudistamme kaikki S-market-verkostomme 10 yksikköä tämän vuoden loppuun mennessä.
Katso täältä kaikki uudistetut S-marketit

 

Koronaepidemia vaikutti monialaiseen Satakunnan Osuuskauppaan hyvin kaksijakoisesti. Ruokakauppa kävi hyvin, myös rautakaupassa tehtiin erinomainen myynti. Ruoan ja käyttötavaran verkkokauppa kehittyivät vahvasti. Ravintola-, liikennemyymälä- ja autokauppa sen sijaan kärsivät pahoin koronasta.

-Monella toimialalla toimimisesta oli viime vuoden erikoistilanteessa selkeä hyöty. Kun osa liiketoiminnasta pieneni merkittävästi ja jouduttiin osin keväällä viranomaismääräysten vuoksi jopa sulkemaan, pystyttiin näiltä liiketoiminta-aloilta työllistämään henkilökuntaa marketkaupan puolelle. Näin lomautustarve jäi paljon pienemmäksi kuin toisenlaisessa tilanteessa olisi käynyt. Vuosittain tehtävän henkilöstön työyhteisötutkimuksen tulos kehittyi viime vuonna hyvin, ja saimme hyvät arviot henkilökunnaltamme mm. eettisestä ja koronaan liittyvästä toiminnastamme. Koko henkilökuntamme on kannuste- ja tulospalkitsemisen piirissä, ja olen erittäin iloinen siitä, että myös viime vuonna pystyimme maksamaan henkilökunnallemme näitä palkkioita. Henkilöstömme sai viime vuodelta erinomaisesta koronavuoden hoitamisesta palkkioita enemmän kuin koskaan aiemmin. Iso kiitos henkilökunnallemme kaikesta siitä nopeasta reagoinnista ja joustavuudesta, jota viime vuoden mittaan tarvittiin. Koronavuosi loi mielestäni aiempaakin enemmän osuuskauppahenkeä, iloitsee toimitusjohtaja Harri Tuomi.

-Ensimmäinen, ja tärkein, tavoitteemme koronaepidemian alusta asti on ollut turvata henkilökuntamme ja asiakkaidemme terveys, ja estää omilla toimillamme pandemian leviäminen. Koen meidän onnistuneen tässä hyvin, ja olemme saaneet myös asiakkailta kiitosta turvallisesta asioinnista. Olemme reagoineet paikalliseen tilanteeseen monilla erilaisilla teoilla yksiköissämme, mm. lisäämällä asiakasviestintää turvaetäisyyksistä ja maskien käytöstä. Hygieniaa on entisestään tehostettu kaikkialla liiketoiminnassamme. Koko henkilökuntamme käyttää kasvosuojaimia, kassoille ja asiakaspalvelupisteisiin on asennettu pleksit, ja käsidesiä on tarjolla yksiköissä.

Isona alueellisena toimijana myös toimialueen ruokahuolto on suurelta osin meidän vastuullamme. Ruokahuollon toimivuus olikin toinen tärkeä tavoitteemme koronan keskellä. Tässäkin mielestäni onnistuimme hyvin. Olemme onnistuneet pitämään kaikki ruokakauppamme toimivina, ja koronaepidemian aivan alkua lukuun ottamatta saaneet hyvin tavaraa hyllyihin. Ravintolamme saivat keväällä notkeasti liikkeelle take-away-myynnin ja kaksi pop up -ravintolaa, lisäksi liikennemyymälät alkoivat myydä noutoruokaa ABC-mobiilin kautta. Myös asiakkaidemme toivomia ruoan verkkokaupan palveluja onnistuimme kehittämään viime vuonna, kolmeen uuteen yksikköön avattiin ruoan verkkokauppa. Lisäksi kehitimme koronaepidemian aikaiseksi avuksi Ostosapu-palvelun, joka on suppeampi versio ruoan verkkokaupasta. Ostosapu toimii meillä nyt toistaiseksi seitsemässä yksikössä, kertoo toimitusjohtaja Harri Tuomi.

Asiakasomistajien saama hyöty kasvoi

Satakunnan Osuuskaupalla oli viime vuoden lopussa asiakasomistajia 70 346, talouspeitto nousi 71 prosenttiin. Asiakasomistajillemme maksettiin Bonusta 12,7 miljoonaa euroa (12,3 milj. ed. v.).

Halusimme parantaa asiakasomistajiemme etuja ja muutimme vuonna 2017 osuuskauppamme 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi bonustaulukkomme edullisemmaksi asiakasomistajillemme. Asiakasomistajille puhtaana rahana maksettavien Bonusten määrä onkin kehittynyt merkittävästi muutamassa vuodessa: vuonna 2017 Bonuksia maksettiin 11 miljoonaa, vuonna 2020 summa oli jo 12,7 miljoonaa.

Koronavuosi toi mukanaan uusia ulottuvuuksia myös sähköiseen asiointiin

S-mobiili, joka yhdistää asiakasomistajuuden, kaupan ja S-Pankin palvelut, on aiempaa suositumpi asiakasomistajiemme keskuudessa. S-mobiilissa julkaistiin viime vuonna uusia palveluita, mm. ravintolaskuri, josta voit nähdä miten terveellisiä ostoksia teet ruokakaupoistamme. S-mobiilia käyttää aktiivisesti jo 35 000 henkilöä alueellamme.

Koronavuosi näkyi selkeänä kysyntäpiikkinä verkkokaupan palveluissa. Olemme S-ryhmässä edelläkävijöitä niin ruoan kuin käyttötavarakaupan verkkokaupassa. Siitä on ollut selkeä etu asiakasomistajillemme, olemme pystyneet hoitamaan verkkokauppaa hyvin ja myös kehittämään sitä viime vuonnakin. Isoin ruoan verkkokauppamme toimii Prisma Mikkolassa. Viime vuonna avasimme uudet ruoan verkkokaupat kolmeen yksikköön: Prisma Länsi-Poriin, S-market Kankaanpäähän ja S-market Huittisiin. Ruoan verkkokaupan osuus koko ruoan myynnistä nousi n. 3 %:n tasolle Satakunnan Osuuskaupassa, osin koronavuoden vaikutuksesta. Ennakoimme ruoan verkkokaupan jatkavan kasvuaan tulevinakin vuosina.

Niin Sokoksen kuin Prismankin verkkokaupan osalta viime vuosi oli myös vahvaa kasvun aikaa, tähänkin korona toi oman lisänsä. Harjoittamamme verkkokauppa tuki myös työllisyyttä omalta osaltaan.

Korona vaikutti kaksijakoisesti toimialojen liikevaihtoon sekä tulokseen

Liikevaihto saatiin säilytettyä poikkeusvuodesta huolimatta edellisvuoden tasolla, monialainen liiketoiminta auttoi tässä. Matkailu- ja ravitsemiskauppa kärsi koronatilanteesta eniten, koronalla oli iso negatiivinen vaikutus liikevaihdon kehitykselle myös autokaupassa sekä liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa. Market- ja tavaratalokauppa hyötyi koronatilanteesta siten, että ruoan myynti nousi merkittävästi, myös käyttötavarakaupassa ja erityisesti Kodin Terran myynneissä saatiin hyvä kehitys.

Satakunta-konsernin toiminnan tulos oli 5,5 miljoonaa euroa eli 1,5 % liikevaihdosta, joka on edellisvuoden tasoa (5,3 milj. ja 1,4 %).

Verkosto kehittyi vahvasti

-Huolimatta koronavuoden haasteista onnistuimme toteuttamaan kaikki suunnitellut uudistukset toimipaikkaverkostoon ja parantamaan asiakasomistajien palveluita Satakunnassa jopa suunnitelmiammekin paremmin. Erityinen painopiste viime vuoden uudistuksissa oli ruoan verkkokaupan sekä S-market-verkoston kehittäminen, joka jatkuu vielä tänäkin vuonna. Viime vuonna uudistettiin Kokemäen, Harjavallan, Lukkarinsannan, Kankaanpään ja Huittisten S-marketit, ja perustettiin uudet ruoan verkkokaupat S-market Kankaanpäähän ja Huittisiin sekä Prisma Länsi-Poriin. Sale Tori avattiin kesällä uutena kauppana Porin ydinkeskustaan. Sale Luvia muutettiin heti alkuvuodesta S-marketiksi. Noormarkkuun avattiin uusi ABC-mittarikenttä, ABC Kiikoisten Sale laajennettiin ja uudistettiin, myös ABC Huittisten ravintola uudistettiin. Loppuvuodesta teimme vielä tulevaisuuden kauppapaikkahankintoja Ulvilasta, kertoo talousjohtaja Ari Pakaslahti. “Investointien kokonaismäärä viime vuodelta nousee 9,0 milj. euroon (16,9 milj. ed.v.), investoinnit pystyttiin tekemään tulorahoituksella”, Pakaslahti jatkaa.

Toimialueelle tukea koronan vaikutuksista selviämiseen

Koronaepidemia on vaikuttanut voimakkaasti monin tavoin kaikkien elämään. Yksinäisyys ja epävarmuuden tunne, huoli omasta ja läheisten terveydestä, toimeentulosta ja tulevaisuudesta tulivat tutuiksi. Paikallisten ihmisten omistamana osuustoiminnallisena yrityksenä halusimme auttaa vaikeasta tilanteesta kärsiviä, ja lahjoitimme keväällä 30 000 euroa toimialueemme asukkaisiin kohdistuvien koronakriisin vaikutusten lieventämiseksi. Lahjoitus kanavoitiin SPR Satakunnan Piirin kautta alueen vähävaraisille lapsiperheille ja ikäihmisille. Joulun alla lahjoitimme 10 000 euroa ruoka-apua tarvitseville. Lahjoitus jaettiin hävikkiruokaa alueellamme jakavien toimijoiden kautta.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Harri Tuomi, puh. 044 725 1551, harri.tuomi@sok.fi
talousjohtaja Ari Pakaslahti, puh. 044 541 9999, ari.pakaslahti@sok.fki