Satakunnan Osuuskaupalla verkoston vahvan kehittymisen vuosi


14.02.2022

Satakunnan Osuuskauppa jatkoi vuonna 2021 vahvaa investointien sarjaa omalla toimialueellaan. Toinen perättäinenkään koronavuosi haasteineen ei hidastanut suunnitelmiamme, onnistuimme toteuttamaan kaikki suunnitellut uudistukset toimipaikkaverkostoon ja parantamaan asiakasomistajien palveluita Satakunnassa.

Erityinen painopiste viime vuoden uudistuksissa oli edelleen S-market- sekä Sale-verkoston kehittämisessä. Viime vuonna uudistettiin Noormarkun, Merikarvian ja Porin Tikkulan S-marketit sekä Porin keskustan S-market Herkku. Kaikki 11 S-markettiamme ovat nyt uuden ketjukonseptin mukaisia nykyaikaisia, energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä yksiköitä. Sale-ketjussa uudistukset tehtiin viime vuonna Sale Vapaudenkadulla, Vanha-Ulvilassa ja Laviassa. Sale-myymälöiden kehittäminen jatkuu tänä vuonna.

-Ulvilan Sahamäkeen valmistui marraskuussa yli 7 miljoonan euron investointi, 30 työntekijää työllistävä merkittävä kaupallinen kokonaisuus, johon kuuluvat S-market, Hesburger Drive in, ABC Carwash sekä ABC-mittarikenttä ja ABC-sähkölatauspisteet. S-market Ulvila on varustettu uusilla tehokkailla kylmälaitteilla ja -kalusteilla. Energiaa säästetään myös hyödyntämällä täysimääräisesti kylmälaitteista syntyvä lämpö kiinteistön lämmitykseen. S-market Ulvilan ja Hesburgerin katolla on yhteensä yli 200 aurinkopaneelia, jotka tuottavat osan kiinteistöjen käyttämästä sähköstä. Maalämpöjärjestelmä tuottaa lämpöenergiaa S-marketille ja Hesburgerille, kertoo talousjohtaja Ari Pakaslahti.

– Investointien kokonaismäärä viime vuodelta nousee jopa 15 milj. euroon (9,0 milj. ed.v.). Investoinnit pystyttiin tekemään tulorahoituksella, ja omavaraisuutemme nousi yli 67 %:iin, Pakaslahti jatkaa.

Asiakasomistajilla vaaleissa vaikuttamisen paikka

Osuustoiminnallisen yrityksen omistajilla on laadukkaiden palvelujen ja hyvien etujen lisäksi mahdollisuus osallistua yrityksen päätöksentekoon. Satakunnan Osuuskaupan hallinnon vuosi 2021 alkoi osuuskauppavaaleilla, joilla valittiin uusi edustajisto vuosiksi 2021 – 2024. Vaalivalmistelut aloitettiin jo edeltävän vuoden puolella, ja vaalit saatiin päätökseen maaliskuun loppupuolella. Sähköinen vaali oli Satakunnan Osuuskaupan edustajiston vaaleissa käytössä toista kertaa ja löi nyt itsensä kunnolla läpi, lähes 40 % äänistä annettiin sähköisesti. Äänimäärä kasvoi yli 4 500 äänellä edelliseen kertaan verrattuna, äänestysprosentti oli 26,2.

Satakunnan Osuuskaupalla oli viime vuoden lopussa asiakasomistajia 70 305, talouspeitto nousi 71,1 prosenttiin. Asiakasomistajillemme maksettiin Bonusta 13,1 miljoonaa euroa (12,7 milj. ed. v.). Keskimäärin Satakunnan Osuuskaupan asiakasomistaja sai viime vuonna Bonusta ja maksutapaetua 192 euroa.

S-ryhmä tarjoaa asiakkailleen maksutta käyttöön älypuhelimessa toimivan S-mobiili-sovelluksen, joka yhdistää kaupan ja pankin palvelut. S-mobiilin avulla voi kätevästi mm. seurata Bonuskertymää, maksaa laskuja, tarkastella ja käyttää osuuskaupan tarjoamia etuja ja palveluita, tutkia omia ostoja esim. kotimaisuuden, terveellisyyden ja hiilijalanjäljen näkökulmasta. Viime vuonna S-mobiilissa lanseerattiin Hintavertailija, jonka avulla voit vertailla omien ruokaostoksiesi hintoja eri kaupoissa.

Liiketoiminnan vuosi 2021

Ruokakaupassa S-market- ja Sale-myymälöiden konseptiuudistukset haastoivat viime vuoden myyntiä. Ruokakaupan myynti kuitenkin kasvoi. Ruoan verkkokaupan myynti meillä kehittyi viime vuonna 14 %. Sokoksen ja Prisman käyttötavarakaupan verkkokauppa kehittyi edelleen hyvin. Korona vauhditti erityisesti sportin ja pukeutumisen myyntiä. Rautakaupan myynti kehittyi hyvin ensimmäisellä vuosipuoliskolla, kun taas loppuvuodesta maailmanmarkkinoiden kysynnän vauhdittama hintojen nousu hiukan heikensi rautakaupan myyntiä.

Korona kuritti edellisen vuoden tapaan ravintola- ja liikennemyymäläkauppaa. Majoituskauppa elpyi, ja ennätyskesän jälkeen myös syksy oli kaupallisesti paljon viime vuotta parempi. Ravintolat olivat mukana Porin kesätapahtumissa, ja pikkujoulukauttakin saatiin käynnisteltyä rajoitteiden puitteissa. ABC-latauspisteinvestoinnit käynnistyivät viime vuonna, ensimmäisinä toimintaan saatiin Ulvilan Sahamäen S-marketin ja Hesburgerin ABC-latauspisteet. Niiden lisäksi sähköautoilijoita palvellaan nyt molempien Prismojemme piha-alueiden ABC-latauspisteillä. Investoinnit ABC-latauspisteisiin jatkuvat, tavoitteena on kasvattaa latauspisteiden verkostoa vuosittain, vuonna 2024 sähkölataus on mahdollista jo 30 eri toimipaikassa toimialueellamme.

Autokaupassa viime vuoden positiivisia asioita olivat henkilöautokaupan kasvanut liikevaihto ja kannattavuus. Koronasta huolimatta onnistuimme kasvattamaan Volvojen myyntiä sekä vaihtoautojen osto- ja myyntitoimintaa. Karla-ketju, joka korjaa ja huoltaa kaiken merkkiset autot, seuraa sille asetettua tulospolkua hyvällä menestyksellä. Palin Oy:n uudistetun strategian toteutus etenee suunnitellusti ja tuottaa hyvää tulosta niin taloudellisesti kuin työtyytyväisyydessä. Huolta tuottaa uusien autojen pidentyneet toimitusajat sekä vaihtoautojen hankinnan vaikeutuminen.

Toimialojen liikevaihto ja tulos

Vähittäismyyntimme kasvoi 403,1 milj. euroon, joka on 16,9 milj. euroa edellisvuotta enemmän. Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti kärsi koronatilanteesta eniten. Koronalla ja globaalilla puolijohdepulalla oli negatiivinen vaikutus liikevaihdon kehitykselle autokaupassa. Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa sekä market- ja tavaratalokauppa pärjäsivät koronatilanteessa hyvin. Ruoan myynti kasvoi edelleen, myös polttonestekaupan ja käyttötavarakaupan myynneissä saatiin hyvä kehitys edelliseen vuoteen verrattuna.

Veroton myynti Satakunnan Osuuskauppa 1.1.-31.12.2021
Market- ja tavaratalokauppa 274,8 milj. euroa, ind. ed. v. 101
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 10,5 milj. euroa, ind. ed. v. 111
Auto- ja autotarvikekauppa sekä korjaamotoiminta 55,2 milj. euroa, ind. ed.v. 102
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 62,5 milj. euroa, ind. ed. v. 121
Yhteensä 403,1 milj. euroa, ind. ed.v. 104

Satakunta-konsernin toiminnan tulos oli 5,3 miljoonaa euroa eli 1,4 % liikevaihdosta, joka on edellisvuoden tasoa (5,5 milj. ja 1,5 %).

Koronan vaikutukset tuntuvat edelleen

-Olemme todella tyytyväisiä siitä, että vakaana ja monialaisena yrityksenä pystyimme välttämään koronasta johtuvat henkilöstön lomautukset, ja työllistämään henkilökuntaamme esimerkiksi ravintolatyöstä kaupan alan töihin. Voikin sanoa, että koko yrityksemme resilienssi, joustavuus ja sinnikkyys, on varmasti vain kasvanut näinä vaikeina aikoina. Perustoiminnan lisäksi pystyimme viime vuonna myös kehittämään toimintaamme ja henkilökuntamme osaamista, yksi esimerkki tästä on loppuvuodesta käynnistämämme oma vuoropäällikkövalmennus ravintola- ja liikennemyymälätoimialalla. Valmennuksen tavoite on luoda uutta imua alan lähijohtamisen tehtäviin. Olen myös ylpeä siitä, että työllistimme viime kesänä ennätysmäärän, yli 600 kesätyöntekijää. Olemme todella monen satakuntalaisen nuoren ensimmäinen kosketus työelämään, ja koemme siitä suurta vastuuta, kertoo toimitusjohtaja Harri Tuomi.

Koronan vaikutukset tuntuvat tietysti liike-elämän lisäksi kaikkien henkilökohtaisessa elämässä. Ehkä suurin huoli tulevaisuuden suhteen ovat epidemian pitkäaikaisvaikutukset lapsiin ja nuoriin. Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ovat olleet ruuhkautuneita paikallisesti sekä valtakunnallisesti. Satakunnan Osuuskauppa, Osuuskauppa Keula ja LähiTapiola Länsi-Suomi lahjoittivat yhdessä 30 000 euroa Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteiseen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteeseen, jonka avulla kerättiin rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. Pidä huolta-haaste saavutti miljoonan euron keräystavoitteensa, varat tullaan käyttämään lyhentämättömänä nuorille kriisiapua tarjoavaan Sekasin-chattiin ja nuorten mielenterveystaitojen vahvistamiseen.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Harri Tuomi, puh. 044 725 1551, harri.tuomi@sok.fi
talousjohtaja Ari Pakaslahti, puh. 044 541 9999, ari.pakaslahti@sok.fki

Satakunta-konserni
Konsernin muodostavat Satakunnan Osuuskauppa ja Palin Oy. Harjoitamme Satakunnassa market- ja tavaratalokauppaa, liikennemyymälä- ja polttoainekauppaa, matkailu- ja ravitsemiskauppaa sekä autojen ja autotarvikkeiden kauppaa. Satakunnan Osuuskaupan omistavat sen jäsenet, yli 70 000 asiakasomistajaa.