Osuuskauppahenkeä parhaimmillaan


Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa tuotteet liikkuvat vilkkaasti rullakoista ja lavoista hyllyyn. Hyllyjen välissä vilahtelee tuttuja myyjiä ja myös niitä, jotka näyttävät tutulta, mutta jotenkin eri yhteydestä.

23.03.2020

Ravintoloissa, liikennemyymälöissä ja käyttötavarakaupassa on koronan vaikutuksesta asiakasmäärä vähentynyt. Päivittäistavarakaupassa taas tarvitaan apuvoimia, jotta tavaravirta saadaan asiakkaiden ulottuville nopeasti. Onkin mahtavaa nähdä, miten hienosti hiljaisilta toimialoilta siirrytään kiireavuksi marketteihin. Torstaina aamulla S-market Lukkarinsannassa oli Sokoksen työntekijöitä hyllyttämässä eineksiä ja maitotuotteita, Noormarkkuun lähti henkilö Mikkolan Prisman ravintolamaailmasta, Merikarvialle autoili Amarillon väkeä ja S-market Tikkulaan tuli seinän takaa ABC-liikenneasemalta lisäkäsiä.

Työtä tehdään siellä, missä työvoimaa tarvitaan

S-market Tikkulan palvelutiskin takana on aamulla laittamassa tuotteita esille ABC Tikkulasta Ismo ja leipäkuormaa purkamassa Nelli. Molemmat olivat heti valmiita lähtemään toiseen yksikköön, kun tilaisuus tarjoutui. Päivittäistavarakaupassa työskenteleminen on uutta, mutta myös mukavaa vaihtelua normaaliin työhön.

Kassalla S-market Tikkulan Laura perehdyttää ABC:n Katariinaa. Tuttuahan se toki Katariinalle on, liikennemyymälässä kun on jo ehtinyt tehdä kaikkea kassalta keittiöön. Liikenneaseman kassa kuitenkin poikkeaa sen verran marketista, että perehdytys on paikallaan. Laura naurahtaa miettivänsä, osaako kertoa oikeat asiat, kun onkin kyseessä jo pitkään osuuskaupassa työskennellyt henkilö.

Marketpäällikkö Minna Aalto-Vainio on hyvillään siitä, miten nopeasti lisäkäsiä on saatu sinne, missä työ tällä hetkellä ruuhkautuu. Lyhyessä ajassa oli lähes sata ravintola-alan ammattilaista ilmoittanut halukkuudestaan tulla auttamaan. Kaikille on asiakaspalvelu tuttua ja hygieniaosaaminen hallussa, mikäs sen hienompaa kuin mennä työhön sinne, missä apua tarvitaan.

Korona-viruksen vaikutusten vuoksi varaudutaan sopeuttamaan toimintaa

Korona-viruspandemia vaikuttaa tällä hetkellä erityisesti matkailu- ja ravitsemistoimialaan Satakunnan Osuuskaupassa. Kysyntä ja asiakasmäärät ovat muilla toimialoilla kuin päivittäistavarakaupassa vähentyneet täysin poikkeuksellisesti, ja arvio on, että tilanne tulee edelleen vaikeutumaan. Tämän vuoksi Satakunnan Osuuskauppa käynnisti osassa toimintojaan 18.3.2020 yhteistoimintaneuvottelut, arvioidakseen henkilöstön lomauttamistarvetta ja kartoittaakseen väliaikaisia toimia, joilla selviydytään tämän poikkeuksellisen tilanteen yli. Neuvottelujen kohteena ovat Satakunnan Osuuskaupan toimialoista auto- ja autotarvikekaupan henkilöstö, majoitus- ja ravitsemiskaupan henkilöstö, liikennemyymäläkaupan henkilöstö sekä market- ja tavaratalokaupan henkilöstöstä Kodin Terran, Sokoksen, Emotionin ja parturi-kampaamon henkilöstö. Lomauttamisuhan alla arvioidaan olevan 500 työntekijää. Mikäli työntekijöillä on valmiutta siirtyä toisilta toimialoilta kaupan alan tehtäviin, voi tämä vaikuttaa merkittävästi mahdollisten lomautusten määrään.