Minnan salamavastaus: ”Ilman muuta!”


21.02.2022

Kun Minna Lehdon esihenkilö kysyi, kiinnostaisiko vuoropäällikkövalmennus, vastausta ei tarvinnut kauan miettiä.
– Ilman muuta. Olin heti valmis, sillä tunnistan itsessäni ikuisen opiskelijan ja oppijan. Koen olevani etuoikeutettu, kun pääsin kasvattamaan johtamistaitojani, Original Sokos Hotel Vaakunan aamiaisvastaava kertoo.

Tapaan Minnan Vaakunan keittiöstä leipomasta pullia ja paistamasta hempeän pinkkejä marenkeja. Millaista polkua sinä tulit Satakunnan Osuuskauppaan ja tähän valmennukseen?
– Olen koulutukseltani leipurikondiittori ja etsin uusia haasteita. Huomasin työpaikkasivustolta, että Vaakuna haki aamiaisvastaavaa ja innostuin heti. Minulla ei ollut esimieskoulutusta, mutta laitoin hakemuksen kuitenkin vetämään. Olin iloisesti yllättynyt, kun sain kutsun työhaastatteluun ja seuraavaksi yksilöhaastatteluun. Jännitti, mutta päätin olla vain oma itseni. Muutaman päivän kuluttua Riina Kuusijoensuu soittikin ja sanoi, että paikka on minun. Se oli onnenpäivä.

Minna sukelsi heti työhön. Hän kehuu sekä työyhteisöä että tehtävän monipuolisuutta.
– Oli paljon uutta opittavaa ja perehtymistä. Onneksi olen toiminnan ihminen ja nautin, kun on säpinää. Tehtävä toi uusia vastuita suunnittelusta, kirjaamisesta ja vaikkapa kuukausi-inventaarioista. Toisaalta pääsen tekemään myös konkreettista työtä käsilläni, kuten leipomista. Minna kertoo.

Minnan mielestä on tärkeää, että työyhteisössä vallitsee luottamus ja asiat puhutaan suoraan halki. Puheeksi ottamista ei saa pelätä esihenkilöiden eikä alaisten suuntaan. Hän uskoo vuoropäällikkövalmennuksen kirkastavan oman tehtävänsä kokonaiskuvaa ja antavan eväitä etenkin lähijohtamiseen ja työvuorojen tekemiseen.
– On tärkeää, että työpaikalla on avoin ilmapiiri, kenenkään ei tarvitse jännittää eikä pönöttää. Hauskaakin pitää olla, muuten ei jaksa.

Kauniit ja hennot marenkinuput voi napsia sellaisenaan tai laittaa vaikka kakun koristeeksi.

Jokainen tietää tehtävänsä

Minna asuu Ulvilassa, ja aamuvuorossa herätys on kello 3.10. Työ alkaa kello 04.30 ja jatkuu puolille päivin.
Hotelliaamiaisen valmistelussa ei aikailla. Jokainen tietää tehtävänsä ja toimii johdonmukaisesti, jotta kaikki on valmista hotellivieraitten herätessä. Ensimmäiset kahvit Minna juo vasta kello kuudelta.
– Se maistuukin sitten ihan jumalaiselta.

Tiesitkö? Vaakunan aamiaispöydässä on monta paikallista helmeä. Tarjolla on muun muassa Valtasen savulohta, Koivun tilan tyrnihilloa, Satamaidon maitoa, Satamunan munia ja Satalihan grillimakkaroita.

Hyvä työkaluja arjen johtamiseen

Koulutus on jo nyt täyttänyt odotukset.
– Hain valmiuksia ja varmuutta esimiestyöhön. Vaikka valmennus on vasta puolessa välissä, olen jo saanut arvokkaita työkaluja arjen johtamiseen. Viime jaksolla käsittelimme esimerkiksi kiusaamisen ja häirinnän ehkäisemistä. Se oli erittäin antoisaa, ja otan oppeja heti käyttöön. Valmennus antaa hyviä työkaluja ja auttaa rakentamaan tärkeäitä verkostoja, Minna pohtii.

Minna asuu Ulvilassa. Perheeseen kuuluvat puolison lisäksi 13-vuotias poika, 18-vuotias tytär ja jo omillaan asuva 21-vuotias tytär. Väriä päiviin tuo myös viisivuotias cockerspanieli Laku, jonka kanssa tulee ulkoiltua metsissä ja lenkkipoluilla. Ensi kesä menee omakotitalon pihaa laittaessa. Lukeminen on mieluinen harrastus.

– Kirjat auttavat eläytymään. Teksti menee vahvasti tunteisiin, välillä nauran, jännitän tai itken ihan holtittomasti. Parhaillaan on luvussa Ina Mikkolan uusin teos Valtakirjani.
Musiikki on toinen henkireikä. Kuuntelijana Minna on kaikkiruokainen, ja tarttuu hän itsekin aika ajoin mikkiin.

– Ystäväpariskunnalla on mahtavat karaokelaitteet. Laulaminen on hauskaa, ja se päästää höyryjä pihalla.

Lue artikkelisarjan kaikki osat täältä

Minna nauttii leipomisesta, ja Vaakunan keittiössä syntyvät pullat, sämpylät ja täytekakut sekä kaikki kausileivonnaiset.