Koronaepidemian vaikutus heijastui Satakunnan Osuuskaupan alkuvuoteen


29.04.2020

Satakunnan Osuuskaupan tammi-maaliskuun liikevaihto oli 88,2 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua viime vuoteen 1,7 prosenttia. Kehitystä liikevaihdossa selittää hyvä myynnin kehitys tammi-helmikuussa. Maaliskuun loppupuolella alkanut koronaviruspandemia tulee heikentämään liikevaihtoa merkittävästi. Koko vuoden operatiivisen tuloksen ennakoidaan heikkenevän rajusti edellisestä vuodesta.

-Olemme selvinneet vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana vielä kohtuullisesti olosuhteisiin nähden. Maaliskuussa puhjennut koronaviruspandemia ja siitä seuranneet rajoitteet sekä kulutuskäyttäytymisen muutos näkyvät vain osittain maaliskuussa. Kokonaisuudessaan koronan vaikutukset näkyvät huhtikuusta eteenpäin, toteaa toimitusjohtaja Harri Tuomi.

− Maaliskuun aikana ajoimme alas hotelli- ja ravintolaliiketoimintamme lähes kokonaan, kun Original Sokos Hotel Vaakuna Pori ja viisi ravintolaamme suljettiin. ABC-liikennemyymälöissä jatkuu polttonestejakelu ja marketmyynti, ruoan osalta niissä toimii toistaiseksi ainoastaan take away -myynti, kuten avoinna olevissa Amarillossa ja Mikkolan ravintolamaailmassakin. Koronan vaikutus iskee varsinkin matkailu- ja ravitsemisliiketoimintaan sekä autokauppaan seuraavien kuukausien aikana, jatkaa toimitusjohtaja Harri Tuomi.

Investointeja jatketaan koronakriisistä huolimatta

Satakunnan Osuuskauppa on jatkanut koronaviruspandemiasta huolimatta investointeja palveluiden ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen. Alkuvuodesta Luvian Sale uudistettiin S-marketiksi, ja muillakin paikkakunnilla edetään suunnitellusti mittavien S-market -myymäläuudistuksien kanssa.  Useiden Sale- ja S-market -myymälöiden yhteyteen on avattu Ostosapu.fi-palvelu. Prisma Länsi-Poriin on avattu täysimittainen ruoan verkkokauppa, Amarillon #noutorafla sekä sushibaari.

Satakunnan Osuuskauppa maksoi tammi-maaliskuussa omistajilleen Bonusta 2,3 milj. euroa ja maksutapaetua 67 000 euroa.

Satakunnan Osuuskauppa on merkittävä satakuntalainen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli maaliskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 176 työntekijää. Koronaviruspandemia ja sen vaikutukset liiketoimintaan johtivat lomautuksiin myös Satakunnan Osuuskaupassa, mutta onneksi suurin osa lomautusuhan alla olevista on pystytty työllistämään market-toimialalle.

Huolehdimme tässä hetkessä vastuullisesti maakuntamme ruokahuollosta ja palveluista. Henkilökuntamme ja asiakkaidemme terveys on meille ensisijaista, olemme tehneet ja teemme monia toimenpiteitä, jossa asiointi toimipaikoissa on mahdollisimman turvallista, kertoo toimitusjohtaja Harri Tuomi.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Harri Tuomi
Satakunnan Osuuskauppa
puh. 044 725 1551
harri.tuomi@sok.fi

talousjohtaja Ari Pakaslahti
Satakunnan Osuuskauppa
puh. 044 541 9999
ari.pakaslahti@sok.fi