Kesäduunissa: Monipuolista työtä aamuvirkuille


01.07.2022

Monipuolista työtä aamuvirkuille

Original Sokos Hotel Vaakuna Porin aamiaisella on rauhallinen tunnelma sateisena kesäkuun aamuna. Työmatkalaiset ovat käyneet jo aikaisin aamulla herkullisella aamupalalla. Kassalla vastassa on iloinen juuri valmistunut ylioppilas Valma Haavisto ja pöytiä siivoilee ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jenni Koskelo.

Aamiaisella on erilaisia työrooleja, voit toimia esim. emäntänä tai salivuorossa. Molemmissa vuoroissa tärkeimpinä tehtävinä on huolehtia asiakkaista, salin siisteydestä ja tiskaamisesta. Hotellin ulkopuolisten asiakkaiden laskuttaminen kuuluu myös molempiin vuoroihin. Lisäksi emäntä huolehtii pöytään tuoreen kahvin, maidot, raikkaat mehut ja gluteenittomat tuotteet. Keittiö vastaa ruokien valmistelusta ja riittävyydestä mutta rauhallisimpina hetkinä salistakin päästään kuorimaan porkkanoita ja rikkomaan kananmunia munakasta varten.

”Työpäivä alkaa sillä, että puetaan essu ja haetaan luuti. Emäntä saapuu hieman muita aikaisemmin töihin”

Aamiaisen kulisseissa tapahtuu koko ajan: keittiössä valmistetaan herkullisia ruokia ja salissa pidetään huoli, että pöydät ovat puhtaina. Ennen aamiaista tapahtuu jo paljon kaikenlaista: ruokasalin on oltava valmiina asiakkaille. Varsinkin kiireisimpinä aikoina astioita kertyy tiskikoneen viereen vino pino, niin likaisia kuin puhtaita. Valma pääsi seuraamaan tilausten tekemistä ja hänestä oli yllättävää kuinka paljon ruokaa aamiaisella kuluu. Tärkeää on myös ennakoida mikä ruoka loppuu pöydästä seuraavaksi. Koskaan ei voi tietää onko tänään puuro- vai pekonipäivä. ”Jos paikalla on urheilujoukkueita niin puuroa kuluu yleensä normaalia enemmän. Jos taas aamiaisella on paljon lapsia, niin silloin menee paljon vaahtokarkkeja” Jenni naurahtaa.

Jenni ja Valma kuulivat työstä tutultaan ja päättivät hakea. Haastattelun jälkeen kesätyöt alkoivat ja nyt molemmat viettävät jo toista kesää samoissa työtehtävissä. Työskentely aamiaisella on vastannut molempien odotuksia ja on ollut mieluista.

 

 ”Parasta täällä on työilmapiiri, otettiin heti hyvin vastaan”

Töiden alkaessa Valma ja Jenni kokevat saaneensa hyvän perehdytyksen ja aina voi kysyä apua, jos joku asia pohdituttaa. Työn parhaiksi puoliksi he kokevat työilmapiirin lisäksi sen, että työpäivien sisältö vaihtelee ja työaika on varsinkin aamuvirkuille luonteille täydellinen. Aamiaisvuoron jälkeen ehtii vielä tekemään päivällä asioita yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Valmasta parasta on, kun näkee heti työnsä jäljen: esimerkiksi kun siivoaa pöydän niin muutos on jo huomattava. Varsinkin vilkkaimpina aikoina työ voi olla fyysistäkin, askelia kertyy paljon ja asiat tapahtuvat nopealla temmolla.

Aamiainen on ollut myös hyvä paikka verkostoitua muun Satakunnan Osuuskaupan henkilökunnan kanssa. Valma on luvannut mennä toiseen yksikköön kiireavuksi, ja Jenni on päässyt tekemään kerrossiivouksia ajoittain. Valmalla alkaa syksyllä koulu Tampereella ja hän aikoo hakea myös Tampereen Original Sokos Hotel Ilvekseen töihin aamiaiselle koulun ohella. Molemmat odottavat kesää innolla, sillä kaupungissa tapahtuu paljon ja se tietää vauhtia ja mukavia kohtaamisia vuoroihin.

Jennin ja Valman TOP3-oppia kesätöistä aamiaisella:

  1. Priorisoiminen. Hektisessä ympäristössä on oppinut huomaamaan mitkä asiat on pakko hoitaa ensin ja mitä asioita voi siirtää rauhallisempaan hetkeen. Tämän avulla on helpompi suunnitella omaa työtään.
  2. Tehokkuus. Aamiaisella on välillä paljon tekemistä, jolloin on oppinut toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja se näkyy myös mm. vapaa-ajalla ja koulussa.
  3. Kun lasit tulevat tiskistä ja ne ovat kuumia, ei niitä kannata heitellä tai viskoa ennen kuin ne ovat jäähtyneet. Lasit rikkoutuvat helposti ja näin vältytään myös palovammoilta.