Hyvä henki. Avartava kokemus. Turvallista aloittaa uusi työ. Viisi vastavalmistunutta Satakunnan Osuuskaupan vuoropäällikköä kertoo kokemuksiaan valmennuksesta.

Satakunnan Osuuskauppa järjesti marras–toukokuussa uniikin valmennuksen liikennemyymälöiden ja ravintoloiden työntekijöille.

– Tällaista ei ole Suomessa aiemmin toteutettu. Valmennuksessa kulki kautta linjan oman maakunnan painotus. Käsittelimme sitten strategioita, turvallisuutta tai vastuullisuutta, näkökulma oli Satakunnan Osuuskaupan, kertoo Jollas Instituutin kouluttaja Sanna Järvenpää.
Hän uskoo, että tällainen räätälöity, laaja valmennus osoittaa, että työnantaja on valmis panostamaan osaamisen kehittämiseen.

– Kokonaisuus oli tiivis ja runsassisältöinen. Lähipäivien rinnalla oppimista tukivat ennakko- ja välitehtävät. Lisäksi opiskelijat saivat halutessaan mennä työpaikkavaihtoon ja tutustua toisiin yksiköihin, Sanna selvittää.

Tentissä oli viisi vuoropäällikköä. Kysyimme heiltä:

Miksi lähdit mukaan ja mitä sait?
Miten aiot hyödyntää oppeja?
Kesäterveiset

Iida Lintula, 24, vuoropäällikkö, ABC Kiikoinen
Halusin haastaa itseni ja nähdä, olisiko minusta tähän. Valmennus on ollut avartava ja hyödyllinen: olen saanut paljon eväitä työhön. Yllätyin, miten paljon uusia puolia se opetti minusta itsestäni. Itsetutkistelu auttaa ymmärtämään muita työntekijöitä.

Valmennus on avartanut ajatteluani ja syventänyt osaamistani. Palaan oppimateriaaleihin varmasti myöhemminkin. Niissä on paljon hyvää omaan työhön sovellettavaa asiaa. Sain myös turvallisen selustan, paljon uusia ihmisiä, joilta kysyä ja joiden kanssa vaihtaa ajatuksia.

Tsemppiä työkavereille. Meille on tulossa kiireinen kesä ja lujaa mennään!

 

Kristiina Vesterlund, 51, salivuoropäällikkö, ABC Tikkula, Pori
Olen työskennellyt Hesburgerissa 32 vuotta ja halusin oppia ässäläiseksi. Esimies suositteli valmennusta, ja se onkin perehdyttänyt hyvin. On ollut hienoa huomata, miten saman henkistä porukkaa osuuskauppalaiset ovat. Ainut mitä jäin kaipaamaan, olivat lisäviikot. Niin kivaa meillä oli.

Valmennus lisäsi itsetuntemusta ja antoi itseluottamusta. Olen erittäin tyytyväinen, että pääsin mukaan. Sain hyviä eväitä nykyaikaiseen johtamiseen, jossa työntekijät vastuutetaan entistä tarkemmin omaan työhönsä.

Tukka taa, elämä eteen, rohkeasti ja itseesi luottaen eteenpäin.

Leena Sundell, 30, vuoropäällikkö, Amarillo, Pori
Aloitin vasta elokuussa ABC Huittisissa ja arvelin, ettei valmennus ole vielä minua varten. Esimies kuitenkin kannusti hakemaan ja pääsin. Ihan sairaan mahtavaa on ollut. Olen ollut innolla mukana ja valmennuspäivien jälkeen olen mennyt töihin uudella tarmolla.

Olen oppinut paljon omasta toiminnastani ja tutustunut laajasti Osuuskaupan toimialaan. Ehkä eniten yllätti heti ensimmäisenä päivänä syntynyt hyvä ryhmähenki. Ehkä vähän jäin kaipaamaan toisen toimialan näkökulmaa.

Nyt osaan varmasti ottaa muut paremmin huomioon. Lisäksi olen saanut rohkeutta avata suuni ja kertoa mielipiteeni. Uskalsin esimerkiksi hakea uutta työpaikkaa, hain ja sain.

Kiitokset ABC Huittisten väelle. Jatkossa nähdään Amarillon kesäterassilla.

Katja Kurikka, 23, liikennemyymälätyöntekijä, ABC Huittinen
Haluan kehittyä ja päästä uralla eteenpäin. Valmennus tuntui juuri oikealta reitiltä. Valmennus oli kattava ja porukan yhteishengen syntymiseen panostettu. Omassa työssäni huomaan, miten tärkeää työporukan hyvä fiilis on. Valmennuksen puhujille täydet pisteet.

Loin hyviä kontakteja ja laajensin verkostoani. On hyvä, että on linkkejä eri ihmisiin ja yksiköihin. Nyt tiedän, kenen puoleen kääntyä, jos tulee kysyttävää. Arvostan konkreettisia oppeja, kuten vuorolistojen suunnittelua, listojen tekemistä ja budjetointia. Nämä arjen työkalut otan työpaikalla käyttöön. Antoisaa oli myös työhyvinvointiin, kommunikointiin ja johtamiseen liittyvät opit. Myös vuoropäällikön vastuun korostaminen oli minusta tärkeää.

Terveisiä sinulle, joka haluat edistyä urallasi, muttet uskalla. Pyri rohkeasti eteenpäin, uuteen asemaan ja työpaikkaan. Tsemppiä.

Jaana Hakala, 31, kokki, vuoropäällikkö, Amarillo, Pori
Olen ollut Satakunnan Osuuskaupan palveluksessa 14 vuotta ja jo jonkin aikaa halunnut vuoropäälliköksi. Nyt tuli hyvä tilaisuus, ja sain talon sisältä vahvaa kannustusta.
Maailma muuttuu koko ajan, valmennus oli hyvin ajan hengessä kiinni ja saimme viimeisintä tietoa.
Oli myös mukavaa, että päälliköt kävivät kertomassa omia tarinoitaan.

Pidin käytännönläheisyydestä ja pystyn siirtämään opit omalle työpaikalleni. Porukka oli mahtava: Olen luonteeltani avoin ja minun on helppo sulautua joukkoon. Valmennuksessa tuli paljon hyvää asiaa, ja olisin toivonut vähän lisää aikaa tehtävien pureskelemiseen ja asioiden sisäistämiseen. Lähipäiviä olisi saanut olla enemmän.

Odotan valmennuksen jälkeen lisää vastuita ja tehtäväkiertokin kiinnostaa. Valmennuksen aikana pääsin kokeilemaan tehtävävaihtoa ABC:llä ja Winstonissa. Olen aina ollut valmis heittäytymään ja valmennus vahvisti tätä luonteenpiirrettäni.

Tsemppiä kaikille kesään. Ei mietitä vanhaa, vaan katsotaan ennakkoluulottomasti uuteen.

Valmennuksen päätöspäivät pidettiin Porin Sokos Hotel Vaakuna Porissa. Valmentaja Sanna Järvenpää ja HR-asiantuntija Oona Väänänen lähettivät kesäterveisiä kaikille valmennetuille: Iloitkaa jokaisesta päivästä ja nauttikaa Suomen luonnosta.

Aniliininpunainen hiustupsu pilkistää kokki Juho Horilan, 35, lippiksen alta. Mies itse on ABC Kiikoisten väriläiskä ja moottoriturpa, josta pitävät kaikki. Arvaatko muuten, mikä on miekkosen lempiruoka?

Aamupäivän aurinko paistaa ja Kiikoisten tunnuseläimet, vuohipukit, komeilevat korskeina katon rajassa. Kurkkusalaatit eli varusmiehet maastokuvioisissa loma-asuissaan jonottavat kahvia ja tuoretta pullaa. Lounasaika on ovella, ja Juho viimeistelee keittiössä kanapastaa. Napataan hänet hetkeksi kertomaan arjen kuulumisista ja kokemuksistaan vuoropäällikkövalmennuksesta.

ABC Kiikoisten keittiössä on hyvä henki ja välitön ilmapiiri. Juhon esihenkilö Katja Huhtanen kannusti Juhoa hakemaan valmennukseen.

ABC Kiikoisten keittiössä on hyvä henki ja välitön ilmapiiri. Juhon esihenkilö Katja Huhtanen kannusti Juhoa hakemaan valmennukseen.

Paineensietokyky on tärkeä taito

Juho aloitti vuonna 2008 ABC Kiikoisissa, työskenteli välillä ABC Huittisissa ja yksityisellä, kunnes palasi Satakunnan Osuuskaupan palvelukseen Kiikoisiin. Hän kuuluu myös ABC-ketjun tuotekehitystiimiin.
– Paineensietokyky on tässä työssä hyvä ominaisuus. ABC:lle kun voi ilmoittamatta pöllähtää vaikka hetki ennen keittiön sulkemista bussilastillinen nälkäisiä ruokailijoita.
Kokilta vaaditaan luonnetta.

– Ei sovi hyppiä seinille, vaan pitää rauhallisesti selvittää, millaisia annoksia ehtii ja pystyy tekemään.
Kokin kaino toive on, että ryhmät kilauttaisivat vaikka varttia ennen saapumista.
– Ehtisimme vähän varautua ja tehdä ennakkovalmisteluja. Näin palvelu pelaa joustavasti ja mahdollisimman nopeasti.

Tiesitkö? Juho kuuluu ABC-ketjun tuotekehitystiimiin, ja osallistuu uusien ruokalistojen suunnitteluun.
Juhon ehdotuksia ovat muun muassa muikkuburger ja maissipaneroidulla lohella ryyditettu burger.

Meidän keittiöstämme saa hyvää kaikenlaisiin ruokavalioihin. Itse tulen mielelläni tiskille neuvotelemaan asiakkaan kanssa, niin saadaan juuri hänelle sopivin yhdistelmä. Kenenkään ole tarvinnut lähteä nälkäisenä matkaa jatkamaan, Juho kertoo.

Meidän keittiöstämme saa hyvää kaikenlaisiin ruokavalioihin. Itse tulen mielelläni tiskille neuvotelemaan asiakkaan kanssa, niin saadaan juuri hänelle sopivin yhdistelmä. Kenenkään ole tarvinnut lähteä nälkäisenä matkaa jatkamaan, Juho kertoo.

Luovuutta saa ja pitää käyttää

Matkalaisissa on paljon allergisia ja erityisruokavaliota noudattavia. Avokeittiöstä Juholla on suora kontakti kassalle, joten yhteydenpito on nopeaa ja joustavaa.

– Monenlaisia vaihtoehtoja pitää olla tarjolla, jotta jokainen voidaan palvella. Tulen mielelläni tiskille neuvottelemaan asiakkaiden kanssa suoraan, niin mietitään sopiva yhdistelmä. Aina on ratkaisu löytynyt eikä kenenkään ole tarvinnut lähteä nälkäisenä matkaa jatkamaan, Juho kertoo.

Usein homma hoituu kastikkeen vaihtamisella tai jonkin ainesosan poisjättämisellä.
– ABC:llä kannustetaan käyttämään omaa mielikuvitusta ja luovuutta. Kokeile vaikka Juhon herkkuperunoita, niissä on salainen, mutta herkullinen mausteseos, Juho vinkkaa.

Mmmmmm Juhon kotibravuuri on whiskyburger, jota suku ja kaverit pääsevät kesän grillikaudella maistamaan. Juomaksi hän valitsee kylmän kolan jäillä.

3 ABC Kiikoisissa käy paljon lounastajia. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto.

3 ABC Kiikoisissa käy paljon lounastajia. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto.

”Palautteen antamista pitää opetella”

Juholle vuoropäällikkövalmennusta suositteli oma esihenkilö Katja Huhtanen.
– Haaveeni on aina ollut päästä keittiömestariksi. Uralla eteneminen ja toisten johtaminen kuitenkin vaativat, että oppii tuntemaan ensin itsensä, Juho pohdiskelee.

Hän ei halua sanoa pahaa kenestäkään eikä mistään. Palautetta täytyy kuitenkin oppia antamaan, niin hyvistä kuin huonoistakin asioista, kannustavasti ja rakentavasti. Tähän Juho on saanut valmennuksessa hyviä työkaluja.
Myös huolellisen perehdyttämisen merkitys korostui.

– Oman esimerkin tärkeyttä ei voi liikaa painottaa. Itsestään selvätkin asiat pitää kertoa uusille työntekijöille. Pelkkä sanominen ei riitä, pitää myös varmistaa, että kokelas osaa tehdä kyseisen tehtävän. Toivon, että minulta uskaltaa kysyä neuvoa kaikissa tilanteissa.
Juho pitää työyhteisössä yllä hyvää fiilistä. Hyvä henki välittyy asiakkaisiin, ja lopputuloksena on onnistunut palvelukokemus.

Ahaa Juho tuulettaa aivojaan työvuoron jälkeen – yllätys, yllätys – tekemällä työtä! Hän poikkeaa usein kotimatkalla sisarensa ja lankonsa luona auttamassa maatilan askareissa.

Lue artikkelisarjan kaikki osat täältä

Tänään syödään kanapastaa.

Tänään syödään kanapastaa.

 

Kokki Mirva Laine, 42, koki keväällä onnenpotkun. Hän pääsi vuoropäällikkövalmennukseen ja sai samalla vakituisen työpaikan Amarillossa.

Mirva valittiin valmennukseen Satakunnan Osuuskaupan ulkopuolelta. Hänellä on kokemusta palvelualalta jo yläkouluikäisestä lähtien, ravintola-alaltakin kuutisen vuotta. Hän on aiemmin toiminut esihenkilönä ja ollut vastuussa tilausravintolasta sekä yksin että yhdessä.

– Olen ollut kesätöissä Satakunnan Osuuskaupassa ja tiesin, millaisesta talosta on kysymys. Vakavarainen ja luotettava yritys, josta eivät työpaikat lopu. Kiinnostuin heti, pääsin haastatteluun ja siitä jatkoon.

Mirva heittää kärkeen hyvän vinkin työhaastatteluun menijöille.
– Ainahan haastattelun pitää vähän jännittää. Parhaiten kuitenkin pärjää, kun luottaa itseensä ja uskaltaa näyttää oman persoonallisuutensa. Tiedä, kuka olet ja mitä osaat, se auttaa kummasti.

Luotettavuus, tiimipelaaminen ja toimiva tiedonkulku ovat Mirvan mielestä tärkeitä vuoropäällikön ominaisuuksia.

Erilaisuuden ymmärtäminen

Valmennuksen puolivälissä Mirva kertoo kokemuksistaan.
– Olen sisäistänyt monta erittäin hyödyllistä asiaa. Esimerkiksi Tomas-analyysi opetti paljon itsestäni ja muista. Se korostaa, etteivät kaikki ole samanlaisia. Analyysin opein vuoropäällikkö pystyy ottamaan työkaverit juuri oikealla tavalla huomioon.

Kolmen jakson jälkeen Mirva on positiivisella mielellä.
– Olen tavannut Osuuskaupan esihenkilöitä, toimihenkilöitä ja päättäjiä. He ovat kertoneet omia kokemuksiaan ja moni tärkeä kysymys on saanut vastauksen. Esimerkiksi ongelmanratkaisutaitoja ja erilaisia johtamistapoja on käyty yhdessä läpi. Itselleni jäi myös vahvasti mieleen, että aina kannattaa miettiä ennen kuin sanoo eikä mennä heti täydellä höyryllä eteenpäin, Mirva pohdiskelee.

Arvokasta tietoa antoi myös osio, jossa perehdyttiin Satakunnan Osuuskaupan arvoihin ja johtamislupauksiin.
– Asiakaskokemukset vaikuttavat meihin kaikkiin, joten niiden onnistumiseen pitää tehdä joka tasolla töitä.

Jokainen on moniosaaja

Mirva odottaa jo innolla tulevaa kesää, jonka uskoo olevan vilkas. Itse hän kertoo olevansa paineen alla parhaimmillaan
– Tässä työssä on tärkeää, että jokainen on moniosaaja. Keittiössä on hyvä olla sisäinen kierto, jottei toiminta kärsi, vaikka joku olisi pois vahvuudesta. Siksi eri työvaiheet on hyvä käydä kaikkien kanssa läpi. Myös kesätyöntekijät on hyvä totuttaa heti tällaiseen ajatteluun, jotta he saavat työhönsä varmuutta.

Valmennus korostaa palautteen merkitystä.
– Pitää antaa palautetta, pyytää palautetta ja etenkin ostata ottaa palaute rohkeasti vastaan. Asiat pitää hoitaa kasvotusten, ja hyvässä työpaikassa tiedonkulku pelaa. Iloisuus ja hyväntuulisuus ovat myös tärkeitä ominaisuuksia vuoropäällikölle. Johtaminen ei saa nousta nuppiin, listaa Mirva.

Aina lähtee lapasesta

Mirva asuu Nakkilan Pyssykankaalla. Perheeseen kuuluvat miehen ja lasten lisäksi koiranpentu Kuku, kissat Söpö ja Mirkku sekä kolmisenkymmentä ruskeaa kotkottajaa.
– Kanat tulevat välittömästi ihmisen luo ja aloittavat sen päiväisen juttelun. Kutsunkin niitä seurustelukanoiksi.

Mirva jaksaa innostua uusista asioista. Hän leipoo, tekee koruja, ompelee, laittaa ruokaa… Pandemian aikana hän innostui juurileivonnasta ja ruisleipää varten oma ”koronajuuri”.
Mirva on raivannut pellon puutarhaksi, ja sen täyttävät hyötykasvit, omenapuut ja marjapensaat. Sadon hän hyödyntää tarkasti ja säilöö talvenvaraksi.
– Siinä missä tavallisella ihmisellä on pihassa kolme marjapuskaa, minulla on 30. Lapasesta lähteminen -termi kuvastaa minua oikein hyvin.

Mirvan lempiannos Amarillon maistuva ja muhkea Big Burger
Mirvan suositus Amarillon keittiön oma ”jallumajo” eli jalapeno-valkosipulimajoneesi.

Lue artikkelisarjan kaikki osat täältä

Keittiössä on tärkeää, että kaikki osaavat kaikkea. Näin hommat hoituvat kiireaikaankin luontevasti.

 

Kun Minna Lehdon esihenkilö kysyi, kiinnostaisiko vuoropäällikkövalmennus, vastausta ei tarvinnut kauan miettiä.
– Ilman muuta. Olin heti valmis, sillä tunnistan itsessäni ikuisen opiskelijan ja oppijan. Koen olevani etuoikeutettu, kun pääsin kasvattamaan johtamistaitojani, Original Sokos Hotel Vaakunan aamiaisvastaava kertoo.

Tapaan Minnan Vaakunan keittiöstä leipomasta pullia ja paistamasta hempeän pinkkejä marenkeja. Millaista polkua sinä tulit Satakunnan Osuuskauppaan ja tähän valmennukseen?
– Olen koulutukseltani leipurikondiittori ja etsin uusia haasteita. Huomasin työpaikkasivustolta, että Vaakuna haki aamiaisvastaavaa ja innostuin heti. Minulla ei ollut esimieskoulutusta, mutta laitoin hakemuksen kuitenkin vetämään. Olin iloisesti yllättynyt, kun sain kutsun työhaastatteluun ja seuraavaksi yksilöhaastatteluun. Jännitti, mutta päätin olla vain oma itseni. Muutaman päivän kuluttua Riina Kuusijoensuu soittikin ja sanoi, että paikka on minun. Se oli onnenpäivä.

Minna sukelsi heti työhön. Hän kehuu sekä työyhteisöä että tehtävän monipuolisuutta.
– Oli paljon uutta opittavaa ja perehtymistä. Onneksi olen toiminnan ihminen ja nautin, kun on säpinää. Tehtävä toi uusia vastuita suunnittelusta, kirjaamisesta ja vaikkapa kuukausi-inventaarioista. Toisaalta pääsen tekemään myös konkreettista työtä käsilläni, kuten leipomista. Minna kertoo.

Minnan mielestä on tärkeää, että työyhteisössä vallitsee luottamus ja asiat puhutaan suoraan halki. Puheeksi ottamista ei saa pelätä esihenkilöiden eikä alaisten suuntaan. Hän uskoo vuoropäällikkövalmennuksen kirkastavan oman tehtävänsä kokonaiskuvaa ja antavan eväitä etenkin lähijohtamiseen ja työvuorojen tekemiseen.
– On tärkeää, että työpaikalla on avoin ilmapiiri, kenenkään ei tarvitse jännittää eikä pönöttää. Hauskaakin pitää olla, muuten ei jaksa.

Kauniit ja hennot marenkinuput voi napsia sellaisenaan tai laittaa vaikka kakun koristeeksi.

Jokainen tietää tehtävänsä

Minna asuu Ulvilassa, ja aamuvuorossa herätys on kello 3.10. Työ alkaa kello 04.30 ja jatkuu puolille päivin.
Hotelliaamiaisen valmistelussa ei aikailla. Jokainen tietää tehtävänsä ja toimii johdonmukaisesti, jotta kaikki on valmista hotellivieraitten herätessä. Ensimmäiset kahvit Minna juo vasta kello kuudelta.
– Se maistuukin sitten ihan jumalaiselta.

Tiesitkö? Vaakunan aamiaispöydässä on monta paikallista helmeä. Tarjolla on muun muassa Valtasen savulohta, Koivun tilan tyrnihilloa, Satamaidon maitoa, Satamunan munia ja Satalihan grillimakkaroita.

Hyvä työkaluja arjen johtamiseen

Koulutus on jo nyt täyttänyt odotukset.
– Hain valmiuksia ja varmuutta esimiestyöhön. Vaikka valmennus on vasta puolessa välissä, olen jo saanut arvokkaita työkaluja arjen johtamiseen. Viime jaksolla käsittelimme esimerkiksi kiusaamisen ja häirinnän ehkäisemistä. Se oli erittäin antoisaa, ja otan oppeja heti käyttöön. Valmennus antaa hyviä työkaluja ja auttaa rakentamaan tärkeäitä verkostoja, Minna pohtii.

Minna asuu Ulvilassa. Perheeseen kuuluvat puolison lisäksi 13-vuotias poika, 18-vuotias tytär ja jo omillaan asuva 21-vuotias tytär. Väriä päiviin tuo myös viisivuotias cockerspanieli Laku, jonka kanssa tulee ulkoiltua metsissä ja lenkkipoluilla. Ensi kesä menee omakotitalon pihaa laittaessa. Lukeminen on mieluinen harrastus.

– Kirjat auttavat eläytymään. Teksti menee vahvasti tunteisiin, välillä nauran, jännitän tai itken ihan holtittomasti. Parhaillaan on luvussa Ina Mikkolan uusin teos Valtakirjani.
Musiikki on toinen henkireikä. Kuuntelijana Minna on kaikkiruokainen, ja tarttuu hän itsekin aika ajoin mikkiin.

– Ystäväpariskunnalla on mahtavat karaokelaitteet. Laulaminen on hauskaa, ja se päästää höyryjä pihalla.

Lue artikkelisarjan kaikki osat täältä

Minna nauttii leipomisesta, ja Vaakunan keittiössä syntyvät pullat, sämpylät ja täytekakut sekä kaikki kausileivonnaiset.

 

Malliesimerkki aloitteen voimasta on tuore vuorojohtamisvalmennus. Kun Amarillon ravintolapäällikkö Nina Martin toi esille parannusehdotuksia, asiaan tartuttiin ja räätälöitiin valmennus. VUP-valmennetut ovatkin valmiita ottamaan lisävastuuta jo superkesän kynnyksellä.

Seuraamme uudessa juttusarjassa valmennuksen etenemistä koulutettavien ja esihenkilöiden silmin. Ensimmäisessä haastattelussa ryhmäpäälliköt – Jussi Lampinen ja Kimmo Järvi sekä hotellipäällikkö Riina Kuusijoensuu – kertoo, mistä kaikki alkoi ja missä nyt mennään.

– Olemme saaneet poikkeusoloissakin kohtalaisen hyvin työntekijöitä, mutta etenkin korona-aikana esihenkilöiden määrä on ollut monessa ravintolassa liian pieni. Esimerkiksi viime kesään mentiin liian pienellä määrällä vuoropäälliköitä. Tarvitsimme heitä lisää ja halusimme saada valmennustiimit kuntoon. Ninan aloite osui suoraan kohteeseensa, Jussi taustoittaa.

Oikeus hyvään johtamiseen

Onnistunut työntekijäkokemus vaikuttaa moneen asiaan.
– Haluamme, että kaikkien on mukava tulla töihin ja olla siellä. Onnistuneen työpäivän taustalla on toimiva johtaminen. Työntekijän on tiedettävä tavoitteet ja mitä häneltä odotetaan. Hänellä pitää olla riittävä osaaminen ja toimintamahdollisuudet sekä hyvä duunifiilis. Näin väki viihtyy työpaikalla ja on aidosti motivoitunutta, kolmikko kertoo.

Riina korostaa, että hyvä johtaminen on jokaisen työntekijän oikeus.
– Onhan yksi tärkeimmistä teeseistämme hyvä työntekijäkokemus, mikä taas on tärkeä linkki asiakaskokemuksen onnistumiseen, hän muistuttaa.

Kasvattajaseura sparraa omiaan

Intohimoinen ässäläinen Kimmo vertaa Osuuskauppaa kasvattajaseuraan.
– Meidän tulee valmentaa omiamme joka tasolla. Vuoropäälliköiden ja -vastaavien valmennus on selvästi jäänyt vähemmälle, joten VUP tuli tarpeeseen, Kimmo kertoo ja jatkaa:
– Vastuuta pitää voida jakaa, ja tulosvastuullisen esihenkilön tulee ymmärtää taitavan vuoropäällikön arvo. Arjen sujumisessa vuoropäällikkö on avainpaikalla.

Tärkeä investointi tulevaisuuteen

Satakunnan Osuuskaupan tarjoamaan valmennukseen haki mukaan iso joukko sekä osuuskaupan sisältä että ulkopuolelta.
– On hienoa, että investointi sai vihreää valoa. Valmennus on merkittävä rahallinen panostus tulevaisuuteen, ja meillä Osuuskaupassa nähdään sen laaja merkitys. Motivoituneet, hyvin johdetut työntekijät viihtyvät, vievät viestiä eteenpäin ja kertovat, että muidenkin kannattaa tulla meille töihin, Jussi tuumaa.

Kolmikko on tyytyväinen myös päätöksenteon ripeyteen. Koulutusasiaa ei pompoteltu portaalta toiselle, vaan toteutus päästiin aloittamaan nopeasti.
– Laaja valmennus osoittaa kauaskantoista ajattelua ja on selkeä investointi tulevaisuuteen. Johtaminen muuttuu koko ajan, oppien päivittäminen on tärkeää itse kullekin.

Vuorovaikutusta yli toimialarajojen

Valmennus on räätälöity Satakunnan Osuuskaupan tarpeisiin. Pohjana on S-ryhmän Jollas Instituutin runko, jota on täydennetty paikallisilla osuuksilla ja luennoitsijoilla. Mukana on 27 valmennettavaa. Valmennukseen valitut, Osuuskaupan ulkopuolelta tulleet otettiin suoraan töihin toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin.

Yksi valmennuksen tärkeä anti on verkostoituminen.
– Osallistujat tutustuvat toisiinsa ja vaihtavat tulevaisuudessakin ajatuksia ja ratkovat arjen ongelmia yhdessä yli toimialarajojen, Riina toivoo.

Lue artikkelisarjan kaikki osat täältä

Kohti Satakunnan superkesää! Hyvin johdetuissa tiimeissä työtyytyväisyyskin on hyvä, tietävät Jussi, Riina ja Kimmo.