Kuin luotu myymään kosmetiikkaa

Porin Sokoksen hyllyjen välistä löytyy vastavalmistunut kosmetologi Sara Laine. Hän on aina halunnut työskennellä kosmetiikan parissa ja nimenomaan kosmetiikan myynnin puolella. Ystävältään hän sai nykyisen esihenkilönsä yhteystiedot, puhelinsoiton jälkeen Sara pääsikin haastatteluun ja sitä kautta alkoikin alkuvuonna seitsemän viikon harjoittelujakso. Harjoittelun jälkeen sovittiinkin jo, että Sara tulee kesällä töihin.

Jo ensimmäisen harjoitteluviikon jälkeen Sara tiesi, että on löytänyt oman alansa ja paikkansa. Sokoksella vastassa on aina ihanat työkaverit ja aamuvirkkuna herätyskelloa ei edes tarvita. ” Aina työ ei edes tunnu työltä, kun on niin huiput työkaverit. Vaikka muuten olisi huono päivä, niin se ei tunnu niin raskaalta hyvän porukan ansiosta.” Saran työtehtäviin kuulukin kosmetiikan myynti, kassatyöskentely, johon kuuluu myös esim. rahojen tallettaminen s-tilille, lahjojen ja kukkien paketointi sekä asiakaspalvelu.  Sara pääsee mukaan myös suunnittelemaan tuotteiden esillepanoja ja miten erilaiset kampanjat näkyvät myymälän puolella.

Työvuoron alkaessa Sara tarkistaa ensin, mihin aikaan on hänen vuoronsa olla kassalla. Sara sopii muiden työntekijöiden kanssa, mitä työtehtäviä kukin tekee. Saran työtehtäviin kuuluu myös verkkokauppaostosten kerääminen, tuotehyllyjen siistinä pitäminen ja etikettien tulostaminen. Työvuoron sisältö vaihtelee päivittäin, mutta asiakaspalvelu tulee aina ensin.

”Tärkeää on keskittyä yhteen asiakkaaseen kerrallaan, jotta hän saa parasta mahdollista laatua.”

Jos asiakkaita on enemmän niin radiopuhelimalla on helppo pyytää apua.  Sara tekee myös kuorman purkuvuoroja, jolloin töihin saavutaan jo kello 7.00. Silloin aloitetaan purkamaan kuormia ja sitä jatketaan päivän mittaan. Sokos aukeaa kello 9.00, jolloin Sara pääseekin auttamaan asiakkaita valitsemaan juuri heille sopivat tuotteet.

Saran pitääkin erityisen paljon asiakkaiden kohtaamisesta. Hän saa käyttää tietoaan ja taitoaan asiakkaiden hyväksi.  Erityisen hyvä mieli tulee, kun asiakas välillä huikkaa kiitokset hyvin suositellusta tuotteesta tai tulee hakemaan kyseistä tuotetta lisää. Työskentely huipputiimissä ja oman osaamisen vahvistaminen motivoivat Saraa työssään. Tulevaisuudessa Sarasta olisi ihana jatkaa alalla ja lähteä kouluttautumaan esihenkilön tehtäviin. Syksyllä Sara muuttaakin Jyväskylään ja aikoo hakea sieltä Sokokselta töitä.

Saran TOP3-oppia kesätöissä:

 1. Olen ylittänyt itseni. Tunnen koko ajan kehittyväni ammatillisesti ja osaan suositella hyviä tuotteita.
 2. Olen oppinut asiakaspalvelusta vielä enemmän. Kuuntelemalla asiakasta osaan poimia hänen puheistaan sen tärkeän tiedon, millaisen tuotteen hän haluaa. Samalla olen tullut rohkeammaksi suosittelemaan asiakkaille uusia tuotteita.
 3. Olen kehittynyt myös erilaisten ihmisten kohtaamisessa. Välillä asiakkaisiin on vaikea luoda kontaktia, mutta reippaasti tervehtimällä ja kysymällä se onnistuu. Olen oppinut antaa asiakkaille myös aikaa miettiä.

Saran TOP3-suosikkituotetta, joita hän käyttää päivittäin:

 1. Smashboxin meikkivoide: peittää hyvin, kosteuttava, ei jää kuivaksi. Oma lemppari ehdottomasti.
 2. Clinique Clarifying Lotion 2 kasvovesi, joka on kevyesti kuoriva.
 3. Yves Saint Laurentin hajuvesi Libre edP

Kruisailua sähkötrukilla

Prisma Mikkolassa on aherrettu jo tunti ennen kuin ovet aukeavat asiakkaille. Ella Rantanen on pirteänä purkamassa kuormaa. Ella on tämän kevään ylioppilas ja suunnitteilla hänellä on välivuosi. Välivuoden aikana hän haluaa opiskella kieliä, tehdä töitä ja valmistautua valintakokeisiin. Ella on aikaisemminkin työskennellyt kaupan puolella TET-jaksolla, ja sen jälkeen Tutustu ja tienaa-jakson merkeissä. Kesän lähestyessä Ella tarttui rohkeasti puhelimeen. ” Ensin soitin entiselle esihenkilölleni voisiko hän toimia suosittelijana ja samalla sain nykyisen esihenkilöni puhelinnumeron. Soitin Einille ja pääsin haastatteluun.” Ella kehoittaa muita nuoria soittamaan mahdollisille työnantajille rohkeasti ja kertomaan kiinnostuksestaan työskennellä kyseisessä paikassa.

Ellan aamu alkaa sillä, että hän laittaa eväät jääkaappiin ja leimaa itsensä työvuoroon. Samalla hän nappaa mukaansa radiopuhelimen, jonka avulla on helpompi kommunikoida työkavereiden kanssa isossa kaupassa. Jos Ella on purkamassa teollisen kuormaa alkaa aamu yhteisellä palaverilla, jossa jaetaan työtehtävät ja käydään päivä läpi.

Välillä Ella työskentelee kauppakassipalvelun keräilyvuoroissa. Silloin hän nappaa kärryt ja tiedot tilauksesta ja ryhtyy hommiin. Niinä päivinä, kun tilauksia on vähemmän, Ella menee auttamaan kuorman purkamisessa. Prisma on sen verran iso kauppa, että työvuorot on suunniteltu tarkoin ja jokaisella työntekijällä on oma työtehtävänsä. Ella haluaakin päästä joskus kokeilemaan myös kassaosastolla työskentelyä. Työ on vastannut hyvin Ellan odotuksia ja hän huomaa jo selkeän eron aikaisempiin työkokemuksiinsa, sillä nyt hänellä on enemmän vastuuta ja erilaisia työtehtäviäkin.

”Meillä on täällä todella isot varastot, mutta tavaraa liikkuu yllättävänkin paljon. Kuormat saapuvat iltaisin tai yöllä.”

Ellasta parasta töissä on ihanat työkaverit, heitä on aina kiva nähdä. Hän viihtyy myös asiakaspalvelussa, sillä kohtaamisesta jää hyvä mieli ja tulee käytyä paljon mukavia keskusteluja asiakkaiden kanssa. Ella mainitsee myös hyllyttämisen, sillä lavan tyhjentyessä tulee onnistunut fiilis. Hyllyttäessä näkee heti työnsä jäljen, joka motivoi Ellaa todella paljon.

Ellan TOP3-oppia kesätöissä:

 

 1. En enää jännitä puheluita tai puhumista tuntemattomille.
 2. Sähkötrukeilla kruisaileminen on mukavaa, vaikka aluksi se olikin hankalaa.
 3. Olen oppinut hahmottamaan miten pumppukärryt ja trukit toimivat, enkä kolaroi niitä mihinkään.

Erikoiskahveja pilke silmäkulmassa

Kävelykadun varrelta löytyy ihana kahvila aurinkoisella terassilla. Coffee Housella kesän ajan erikoiskahveja loihtii ihana Senni Liimatainen. Senni opiskelee Joensuussa luokanopettajaksi. Hän on Porista kotoisin ja viettää kesät täällä. Tämä on Sennin toinen kesä kahvilassa ja parasta täällä on asiakaspalvelu ja erilaisten juomien tekeminen. Erikoiskahveissa ja muissa juomissa on omat temppunsa ja Senni nauttii suuresti niiden valmistamisesta. Joitakin juomia menee harvemmin, mutta silloin apu on onneksi lähellä. Isoin syy miksi Senni palasi kesäksi Poriin töihin on hänen ihanat työkaverinsa ja työilmapiiri.

Vuosi sitten Senni pääsi työhakemuksellaan Satakunnan Osuuskaupan ryhmähaastatteluun, josta hän valikoitui jatkohaastatteluun Coffee Houselle ja jo seuraavana päivänä tuli mieluinen soitto ja työt alkoivat pian. Hänen työtehtäviinsä kuuluu asiakaspalvelu, kahvin keittäminen, työpisteen ja kahvilasalin siisteyden ylläpitäminen, tiskaaminen, juomien valmistus ja tavaroiden roudaaminen alakerran varastosta kahvilan tiloihin.

”Työvuorot ovat samaan aikaan todella samanlaisia mutta niin erilaisia.”

Aamuvuoro alkaa aina käsienpesulla ja sen jälkeen Senni kurkistaa mitä tuotteita tänään on myynnissä vitriineissä, sillä valikoima vaihtelee päivittäin. Tämän jälkeen hän tarkistaa mikä on kahvin ja tiskinurkkauksen tilanne. Vilkkaina hetkinä Senni tekee montaa asiaa samaan aikaan: palvelee asiakkaita, tiskaa ja keittää kahvia. Työtehtävät ovat päivittäin samankaltaisia, mutta asiakkaat erilaisia. Asiakaskohtaamisista Senni saa virtaa ja tykkääkin jutella asiakkaiden kanssa hieman enemmän.

Aamuisin Senni hakee tavaroita varastosta valmiin listan mukaan, rauhallisina hetkinä hän täyttää juomakaappeja ja huolehtii, että työpisteeltä löytyy kaikki tarvittava esimerkiksi, että pillejä ja lusikoita on riittävästi esillä. Iltaisin Coffee Housella valmistellaan asioita seuraavaa päivää varten ja tehdään mm. Cold Brew kahviuute itse. Sen valmistukseen voi mennä jopa 14 tuntia, jonka takia se tehdäänkin yötä vasten.

” Tulevaisuudessa aion työskennellä kouluissa, mutta siellä on pitkät kesälomat ja silloin voisi tulla aina tänne tekemään töitä, sillä täällä on hauskaa!”

 

Sennin TOP 3-oppia kesätöissä:

 1. Kahvia keittäessä tarkista, että olet laittanut purut suodatinpussiin. Ilman niitä tulee aika laihaa kahvia.
 2. Espressokoneessa kahvaa ei saa ottaa pois paikaltaan kesken espresson valuttamisen, sillä koko kone voi seota.
 3. Pilke silmäkulmassa. Huumorintajua saa käyttää töissä, varsinkin asiakkaat kertovat hyviä vitsejä!

Sennin suosikit:

 1. Cold brew-kahvi makusiirapilla
 2. Kanawrap
 3. Vuohejuusto-bagel

 

Tuoretta leipää ja uuden oppimista

Aikaisin aamulla Lukkarinsannan S-marketissa ahertaa jo useampi myyjä ja kesätyöntekijä. Paikalla on myös reipas Essi Merilä, jolla on juuri alkanut kesäloma Porin lukiosta. Syksyllä alkaakin jo kolmas vuosi opiskeluja ja kesä menee töissä sekä ystävien kanssa. Essi on suorittanut TET-jakson Prismassa ja saikin siitä idean hakea täksi kesäksi kauppaan töihin. Hakemuksen hän oli laittanut uuteen Herralahden S-markettiin, mutta paikkojen täyttyessä oli häntä suositeltu myös Lukkarinsantaan. Pian Essi saikin kutsun työhaastatteluun ja ovet aukesivat kesätöihin.

”Aluksi opettelin kassan ja veikkauskoneen käytön, jonka jälkeen siirryin myös muihin hommiin.”

Kesätöiden aluksi Essi oli ensin paljon kassalla, jotta järjestelmä ja veikkauskone tulisivat tutuksi. Nämä opittuaan työtehtävät laajenivat myös kuorman purkuun ja muihin tehtäviin. Työvuorot ovat vaihtelevia ja nyt Essille on tiedossa mieluisia iltavuoroja, joissa hän pääsee taas oppimaan uusia tehtäviä. Essi pitää eniten käsillä tekemisestä eli hyllyttämisestä ja varsinkin iltavuoron tehtävistä, kuten tuotteiden hinnoittelusta hävikin välttämiseksi. Parasta töissä on kuitenkin todella mukavat työkaverit, joiden ansiosta on kiva tulla töihin!

Vuoroon tullessa Essi nappaa ensimmäisenä korvanapin, radiopuhelimen ja Kamun mukaansa. Aamu aloitetaan leipäkuorman purkamisella, jotta asiakkaat saavat mahdollisimman tuoretta leipää. Tämän jälkeen Essi purkaa muuta kuormaa tai työskentelee kassalla päivästä riippuen. Päivän aikana pääsee yleensä tekemään molempia, joka tuo työhön vaihtelua. Iltaisin huolehditaan hävikit ja reiät. Kaupan kulisseissa tapahtuu paljon sellaista, mikä ei näy asiakkaille. Esimerkiksi työntekijät käyvät päivän aikana tärkeitä keskusteluja radiopuhelimien kautta, erityisesti kassalla ollessa se voi olla haastavaa: korvanapista tulee tärkeää tietoa ja samalla tulee palvella asiakasta. Tässä kohtaa keskittyminen on tärkeää!

”Tulevaisuudessa oli kiva jatkaa täällä työskentelyä koulun ohella tai kokeilla vaikka ravintola-alaa!”

Essin TOP3-oppia kesätöissä:

 1. Hyllyttämisen oikea järjestys. Uudet tuotteet tulee laittaa taakse, jolloin vältetään hävikki.
 2. Vaikka asiakkaalla olisi huono päivä, niin hän on yhtä arvokas kuin muutkin asiakkaat ja saa yhtä hyvää palvelua.
 3. Kassajärjestelmä, veikkauskone ja ikärajavalvonta.

 

Hotellin vastaanotossa pääsee hyödyntämään myös kielitaitoa

Porin Original Sokos Hotel Vaakunan vastaanoton takaa tervehtii iloisesti Leena Lehtinen. Hän on ensimmäistä kertaa hotellilla töissä ja suorittaa samalla restonomiopintojensa työharjoittelua. Työharjoiteluun hän haki jo alkuvuodesta lähestymällä hotellijohtajaa sähköpostitse. Pian olikin jo haastattelu ja asiat lähtivät rullaamaan eteenpäin. Harjoittelun alkuun kuuluu työskentely myös aamiaisella ja kerroshoidossa, jonka jälkeen siirrytään opiskelemaan vastaanottotyöskentelyä ja hotellin varausjärjestelmän käyttöä.

”Tärkeää on kertoa seuraavalle vuorolle raportti päivän tapahtumista ja sovituista asioista.”

Leenan työpäivä alkaa sillä, että hän kirjautuu hotellin järjestelmään sisälle. Tämän jälkeen käydään työkaverin kanssa läpi päivän raportti ja tarkistetaan, onko kalenteriin merkattu tälle päivälle jotain tärkeää. Työpäivään kuuluu asiakkaiden sisään- ja uloskirjaamista ja huoneiden valitsemista tuleville asiakkaille. Rauhallisina hetkinä siivotaan toimipistettä ja täytetään laatikoita. Työpäivän aikana Leena vastaa myös puhelimeen ja auttaa asiakkaita sitä kautta. Työvuoron lopuksi hän kertoo seuraavalle vuorolle raportin päivän tapahtumista ja tulevista työtehtävistä. Leenan työvuoro päättyy, kun hän kirjautuu ulos koneelta.

Töissä parasta on ihanat työkaverit ja mukavat asiakkaat. Joistakin kohtaamisista asiakkaiden kanssa jää hyvä mieli koko päiväksi. Leena pitää myös siitä, että pääsee puhumaan eri kieliä, kuten englantia, saksaa ja ruotsia. Hän on käynyt jo paljon hyviä keskusteluja Suomesta, suomalaisesta kulttuurista ja MM-kisojen alla suomalaisesta jääkiekosta ja sen fanittamisesta.

Satakunnan Osuuskauppa on monipuolinen työnantaja ja perustyötehtävien lisäksi Leena on mukana hotellin omassa sometiimissä. Sometiimissä työskentely tuo esiin työn rennot ja hauskat puolet ihan eri tavalla. Tulevaisuudessa Leena aikoo jatkaa opintojaan ja haluaisi kokeilla työskentelyä esimerkiksi ravintolassa.

”Onnellistamisesta tulee itsellekin hyvä mieli”

Leenan mukaan hotellin kulisseissa tapahtuu koko ajan. Asiakkaiden eteen tehdään iso työ jo ennen hänen saapumistaan. Huone valitaan mahdollisimman tarkasti asiakkaan toiveiden mukaan ja huolehditaan mm. lisävuoteet ja kylpytakit valmiiksi. Jos toiveet käyvät ilmi myöhemmin illalla, kun kerroshoito on jo poistunut, niin vastaanottovirkailija käy katsomassa kaikki kuntoon.  Hotellilla halutaan myös onnellistaa asiakkaita. Esimerkiksi, jos asiakas mainitsee olevansa erityisen väsynyt, pyrkii Leena valitsemaan hänelle mahdollisimman rauhallisen huoneen tai jos asiakas on loukannut jalkansa ja kulkee keppien kanssa, valitaan hänelle huone mahdollisimman läheltä hissiä. Onnellistamisteot voivat olla myös asiakkaan pyynnöstä toimitettuja kuten, kuohuviini pullo huoneeseen tai täysin yllätyksellisiä, kuten suklaalevy syntymäpäivä sankarille.

 

Leenan TOP 3-oppia kesätöistä hotellin vastaanotossa:

 1. Hotellin järjestelmän (Operan) oppiminen.
 2. Vaikka tekisi virheen niin sitä ei tarvitse stressata. Virheistä opitaan ja ne voidaan aina korjata. Voi kuulostaa kliseeltä, mutta näin se menee.
 3. Osaa reagoida asiallisesti hankalissakin tilanteissa.

Monipuolista työtä keskustan vilinässä

Porin keskustan vilinässä sijaitsee Sale Tori.  Hyllyjen välissä kuormaa purkamassa on iloinen Eveliina Asuinmaa. Hän on nyt ensimmäistä kesää kesätöissä myyjänä ja työskentelee kahdessa eri toimipisteessä, joka tuo jo itsessään paljon vaihtelua työhön. Työuransa hän on aloittanut ”tutustu ja tienaa”-työjaksolla Eurajoella kaupan puolella. Eveliina viihtyi siellä niin hyvin, että muutettuaan Poriin opiskelujen perässä oli Eveliinalle selkeää hakea taas kauppaan kesätöihin.

”Hain kesätöitä Satakunnan Osuuskaupan yleisessä haussa ja pääsin ryhmähaastatteluun, jonka kautta tulin valikoiduksi tänne. Haastattelujen jälkeen tuli soitto ja pääsin aloittamaan työt.”

Salessa työtehtävät ovat todella monipuolisia, sillä niihin kuuluu kassatyöskentely, kuorman purkaminen eli hyllyttäminen, pullokoneen hoito ja iltaisin ”reikien otto” eli tyhjien hyllypaikkojen ilmoittaminen, jolloin saadaan tilaukset kuntoon. Lisäksi Eveliinan työtehtäviin kuuluu siisteydestä huolehtiminen. Hän pitää huolen, että työpisteet ja kauppa pysyy siistinä esimerkiksi, joka päivä hän puhdistaa myös kahvi- ja mehukoneen. Samalla pääsee opettelemaan Kamun saloja: Kamulla merkitään syntyneet hävikit ja iltaisin ”reiät”.

Eveliinan työpäivä alkaa tehtävälistan tarkistamisella. Takahuoneesta löytyy päivän suunnitelma ja siitä on helppo katsoa, mitä työvuoron aikana olisi tarkoitus saada valmiiksi. Aamuvuoro yleensä vielä täydentää listaa työpäivän aikana. Eveliina lukee ensin listan ja sen jälkeen keskustelee työkaverinsa kanssa mistä työpäivä olisi hyvä aloittaa. Työpäivän aikana hän pääsee niin kassalle kuin hyllyjen väliin kuormaa purkamaan. Salessa ei ole erikseen kassa- tai hyllytysvuoroja vaan yhdessä huolehditaan, että asiakkaat huomioidaan ja tavarat tulevat esille.

Eveliinan lempiasioita töissä on asiakaspalvelu ja hyllyttäminen. ” Esimerkiksi karkkeja on kiva hyllyttää, sillä silloin näkee ensimmäisten joukossa kaikki uutuudet”. Sale Torilta voi tehdä tilauksen myös Wolt-sovelluksen kautta ja näiden tilausten kerääminen kuuluukin Eveliinan mielipuuhiin. Eveliina haluaisikin jatkaa työskentelyä kaupassa syksyllä koulun ohella ja mahdollisesti tulevaisuudessa kokeilla siipiään esimerkiksi viestinnän parissa, opiskeleehan hän luovaa markkinointia.

Eveliinan TOP3-oppia kesätöissä:

 1. Kirjaa ylös tärkeät asiat, muuten ne livahtavat helposti mielestä ja jokin asia voi jäädä hoitamatta.
 2. Olen oppinut sosiaalisemmaksi ja ottamaan vastaan ja pyytämään palautetta. Kysyn mielelläni palautetta päivästä, jolloin voin oppia ja kehittyä. Minun on helppo lähestyä työkavereita ja esihenkilöä.
 3. Mokaaminen ei haittaa. Se on ok, vaikka tuote tippuisi kesken hyllytyksen lattialle ja hajoaisi, sitä ei tarvitse hävetä.

 

Monipuolista työtä aamuvirkuille

Original Sokos Hotel Vaakuna Porin aamiaisella on rauhallinen tunnelma sateisena kesäkuun aamuna. Työmatkalaiset ovat käyneet jo aikaisin aamulla herkullisella aamupalalla. Kassalla vastassa on iloinen juuri valmistunut ylioppilas Valma Haavisto ja pöytiä siivoilee ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jenni Koskelo.

Aamiaisella on erilaisia työrooleja, voit toimia esim. emäntänä tai salivuorossa. Molemmissa vuoroissa tärkeimpinä tehtävinä on huolehtia asiakkaista, salin siisteydestä ja tiskaamisesta. Hotellin ulkopuolisten asiakkaiden laskuttaminen kuuluu myös molempiin vuoroihin. Lisäksi emäntä huolehtii pöytään tuoreen kahvin, maidot, raikkaat mehut ja gluteenittomat tuotteet. Keittiö vastaa ruokien valmistelusta ja riittävyydestä mutta rauhallisimpina hetkinä salistakin päästään kuorimaan porkkanoita ja rikkomaan kananmunia munakasta varten.

”Työpäivä alkaa sillä, että puetaan essu ja haetaan luuti. Emäntä saapuu hieman muita aikaisemmin töihin”

Aamiaisen kulisseissa tapahtuu koko ajan: keittiössä valmistetaan herkullisia ruokia ja salissa pidetään huoli, että pöydät ovat puhtaina. Ennen aamiaista tapahtuu jo paljon kaikenlaista: ruokasalin on oltava valmiina asiakkaille. Varsinkin kiireisimpinä aikoina astioita kertyy tiskikoneen viereen vino pino, niin likaisia kuin puhtaita. Valma pääsi seuraamaan tilausten tekemistä ja hänestä oli yllättävää kuinka paljon ruokaa aamiaisella kuluu. Tärkeää on myös ennakoida mikä ruoka loppuu pöydästä seuraavaksi. Koskaan ei voi tietää onko tänään puuro- vai pekonipäivä. ”Jos paikalla on urheilujoukkueita niin puuroa kuluu yleensä normaalia enemmän. Jos taas aamiaisella on paljon lapsia, niin silloin menee paljon vaahtokarkkeja” Jenni naurahtaa.

Jenni ja Valma kuulivat työstä tutultaan ja päättivät hakea. Haastattelun jälkeen kesätyöt alkoivat ja nyt molemmat viettävät jo toista kesää samoissa työtehtävissä. Työskentely aamiaisella on vastannut molempien odotuksia ja on ollut mieluista.

 

 ”Parasta täällä on työilmapiiri, otettiin heti hyvin vastaan”

Töiden alkaessa Valma ja Jenni kokevat saaneensa hyvän perehdytyksen ja aina voi kysyä apua, jos joku asia pohdituttaa. Työn parhaiksi puoliksi he kokevat työilmapiirin lisäksi sen, että työpäivien sisältö vaihtelee ja työaika on varsinkin aamuvirkuille luonteille täydellinen. Aamiaisvuoron jälkeen ehtii vielä tekemään päivällä asioita yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Valmasta parasta on, kun näkee heti työnsä jäljen: esimerkiksi kun siivoaa pöydän niin muutos on jo huomattava. Varsinkin vilkkaimpina aikoina työ voi olla fyysistäkin, askelia kertyy paljon ja asiat tapahtuvat nopealla temmolla.

Aamiainen on ollut myös hyvä paikka verkostoitua muun Satakunnan Osuuskaupan henkilökunnan kanssa. Valma on luvannut mennä toiseen yksikköön kiireavuksi, ja Jenni on päässyt tekemään kerrossiivouksia ajoittain. Valmalla alkaa syksyllä koulu Tampereella ja hän aikoo hakea myös Tampereen Original Sokos Hotel Ilvekseen töihin aamiaiselle koulun ohella. Molemmat odottavat kesää innolla, sillä kaupungissa tapahtuu paljon ja se tietää vauhtia ja mukavia kohtaamisia vuoroihin.

Jennin ja Valman TOP3-oppia kesätöistä aamiaisella:

 1. Priorisoiminen. Hektisessä ympäristössä on oppinut huomaamaan mitkä asiat on pakko hoitaa ensin ja mitä asioita voi siirtää rauhallisempaan hetkeen. Tämän avulla on helpompi suunnitella omaa työtään.
 2. Tehokkuus. Aamiaisella on välillä paljon tekemistä, jolloin on oppinut toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja se näkyy myös mm. vapaa-ajalla ja koulussa.
 3. Kun lasit tulevat tiskistä ja ne ovat kuumia, ei niitä kannata heitellä tai viskoa ennen kuin ne ovat jäähtyneet. Lasit rikkoutuvat helposti ja näin vältytään myös palovammoilta.