Kaupan työntekijät koronakevään sankareina – Anna-Kaisa


23.06.2020

Kaupan työntekijät kuuluvat koronakevään sankareihin. Esittelemme heistä kesän mittaan muutamia meiltä Satakunnan Osuuskaupasta.

 

Vahva yhteishenki siivittää

Anna-Kaisa Koivisto tuli Satakunnan Osuuskauppaan töihin vuonna 2005 ABC Tikkulaan. Sieltä tie vei Prisma Mikkolan Ravintolamaailmaan, jossa hän työskenteli marraskuuhun 2019 saakka. Väliin mahtui kotona vietettyjä vuosia, kun perheeseen syntyi kolme lasta, nyt 8-vuotias tyttö sekä 7- ja 5-vuotiaat pojat.

Viime vuonna Anna-Kaisa joutui onnettomuuteen ja sairauslomalle. Jo tätä ennen mielessä oli käynyt ajatus siitä, että olisi kiva tehdä jotakin muutakin kuin ravintolatyötä. Onneksi osuuskauppa on iso ja monipuolinen työnantaja. Uusi työpaikka löytyi tutusta talosta, Mikkolan Prismasta, sen kassaosastolta.

Korona-keväänä osoittautui, että tämä oli onni onnettomuudessa. Ravintolamaailma jouduttiin tilapäisesti sulkemaan, ja uuden opettelua olisi ollut edessä joka tapauksessa.

– Olin valoisalla mielellä, mutta sitten kun koulut menivät kiinni, ajattelin, että apua, kuinkas tästä nyt selvitään, Anna-Kaisa kertoo.

Hän vastaa arjen pyörittämisestä yksin, kun aviomies työskentelee viikot toisella paikkakunnalla ja on kotona vain viikonloppuisin.

– Pyysin ja sain palkatonta vapaata ja jäin pitämään kotikoulua. Onneksi takataskussa oli vielä sairausajalta kertyneitä lomapäiviä. Aloin myös tehdä kassavuoroja viikonloppuisin. Toiveisiini suhtauduttiin hienosti ja joustavasti, hän kiittelee.

Turvaväleistä muistutetaan

Nyt Anna-Kaisa on jälleen palannut normaaleihin työvuoroihin. Kaupan kassalla korona-aika on näkynyt asiakkaiden entistä suurempina ostosmäärinä.

– Aluksi asiakkaat olivat hyvin varovaisia. Turvavälejä pidettiin ja käsidesiä kului. Nyt kun rajoituksia on alettu purkaa, käyttäytyminen on jonkin verran muuttunut.

– Muistutamme edelleen turvaväleistä ja ohjaamme asiakkaita käyttämään myös muita kassoja kuin juuri niitä ruokaosaston edessä olevia, jotta pitkiä jonoja ei syntyisi. Ruuhka-aikoina koko kassalinjasto on käytössä.

Henkilökunnan keskuudessa fiilis on säilynyt koko ajan hyvänä.

– Meillä on vahva yhteishenki. Itse ajattelen, että teemme tärkeää työtä, jotta ihmiset saavat ruokaa ja voivat ostaa sitä turvallisesti. Jokainen meistä haluaa varmasti hoitaa hommansa mahdollisimman hyvin.

Kuten monet suomalaiset, myös Anna-Kaisa on kevään aikana saanut voimaa luonnosta. Polkupyörä on ollut ahkerassa käytössä ja lasten kanssa on seikkailtu maastossa lintuja bongaten. Kotikulmilta Porin Leppäkorvesta löytyy useita lintutorneja, joissa uutta harrastusta on voinut toteuttaa.

Artikkelisarjan muut osat:

  1. Lotta
  2. Anna-Kaisa
  3. Juulia
  4. Jonna