09.09.2020
Satakuntalainen lähiruoka on rakkaudella suunniteltu ja tuotettu. Omien kylien kätköissä keksitty ja intohimolla tarjolle aseteltu, oman kaupan hyllylle nostettu. Se on hyvien satakuntalaisten yhteistyöllä rakennettu ja oman maakunnan hyvinvointia ja ympäristöä vaalien valmistettu. Satakuntalainen lähiruoka maistuu ja tuo hyvinvointia alueelle, ihmisille ja yrityksille.
Kaikkiaan Satakunnan Osuuskaupalla on noin 100 lähiruokatuottajaa. Satakunnan Osuuskaupan määrittelyn mukaan lähiruoka on Satakunnan maakunnan alueella valmistettua tai jalostettua ruokaa. Jalostetussa ruuassa pääraaka-aine pitää olla suomalaista alkuperää. Vuoden 2019 aikana lähiruuan myynti jatkoi edelleen kasvua ja on kaikkiaan noin 17% koko Satakunnan Osuuskaupan ruuan myynnistä.
”Olemme halunneet antaa pienimmille lähiruokatoimijoille mahdollisuuden innovoida uusia tuotteita kaupan valikoimiin. Kilpailu käynnistettiin jo vuoden 2019 loppupuolella ja finaali siirtyi keväältä syksyyn. Olemme erittäin innoissamme finaaliin päässeistä tuotteista. Finaalissa olevat tuotteet saadaan myyntiin loppu vuoden aikana myymälöihimme, mutta asiakas lopulta päättää tuleeko tuotteista menestys. ” toimialajohtaja Kaartinen kertoo.
Kilpailuun oli mahdollisuus osallistua kaikkien Satakunnan lähiruokatoimijoiden, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa vuodessa. Tuoteinnovaatioesityksiä palautui määräaikaan mennessä Satakunnan Osuuskaupalle parisen kymmentä, joista finaaliin valikoitui 4 tuotetta.
Finaali järjestetään Prisma Mikkolassa perjantaina 25.9.2020 klo 12-18. Finaali koostuu tuotteiden maistatuksesta ja kuluttajatutkimuksesta, joiden perusteella ja tulosten valmistuttua voittaja julkistetaan lokakuussa. Asiakkaat pääsevät siis vaikuttamaan, mikä tuote voittaa osallistumalla kuluttajatutkimukseen ja maistelemalla tuotteita finaalitapahtumassa. Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 -kilpailun tuomaristo koostuu Satakunnan Osuuskaupan ja Foodwestin henkilöistä.
Mäkilän Leipomo: Maitosuklaa Cookie Dough -pakastetaikina
Mäkilän Leipomo on vuodesta 1966 Porissa toiminut perheyritys. Kilpailutuotteena heillä on superhelppo ja nopea herkku – Maitosuklaa Cookie Dough -pakastetaikina. Uusi tapa tehdä kotona herkullisia cookieta vaivattomasti ja nopeasti. Taikinasta leikataan tarvitsemasi määrä Cookieita ja asetellaan paistopellille. Paistetaan uunin keskitasolla 200°C n. 8-12 min, kunnes Cookiet ovat kauniin kullanruskeita. Anna jäähtyä. Tarjoile ja nauti!
Kuvassa Wili Mäkilä, Mäkilän Leipomo
Metsärannan Liha: Hieno peuramakkara
Metsärannan Liha on vuonna 1995 perustettu lähiruoan tuottaja ja edelläkävijä Punkalaitumelta. He keskittyvät lihanjalostuksessaan oman tilan possuihin sekä lähimetsien valkohäntäpeuroihin.
Vapaasti metsässä kasvanut peura on luonnontuote parhaimmillaan. Valkohäntäpeurakanta on Punkalaitumella ja lähikunnissa tiheä, ja käytetty peuranliha onkin useimmiten lähiseutujen metsästäjiltä.täpeuroihin.
Hienopeura 200 g on hienostunut kypsä raakamakkara jossa peuranliha, herkkutatti ja timjami ovat pääosassa. Suunniteltu vaativalle kulinaristille. Hienopeura häivyttää lihan ja makkaran rajan.
Kuvassa Antti Laukkanen Metsärannasta (vasemmalla) ja keittiömestari Jarkko Pulkkinen (makumaailman kehittäjä) Hienopeura-makkaran ”synnytysosaston” edessä
Sunniemen kartano: Pariisin Porkkanat
Sunniemen Kartano on Ulvilan Harjunpäässä sijaitseva erikoiskasvitila joka tuottaa juureksia lähialueen kaupoille. Uutena innovaationa on hyödyntää kokonsa takia hävikkiin meneviä porkkanoita, muotoilemalla ne Pariisin Porkkanoiksi! Nämä pyöreät makupalat toimivat hyvin nopeana eväänä tai kun haluat nautiskella terveellisesti!
Kuvassa Sunniemen Kartanon yrittäjä Toni-Anton Mattila
Agrifutura Tomaatit Oy, NAMS: Passata di Madonna -tomaattikastike
Napolin maku, Helsingin resepti ja Satakunnan tomaatit, yhdessä pullossa. Kaupasta räntäsateen läpi illallispöytään.NAMS Roterno -tomaatit maistuvat kesältä koko talven. NAMSin yhteistyö italialaisravintola Madonnan kanssa on synnyttänyt erinomaisen tomaattikastikkeen, NAMS passata -tomaattikastikkeen. Kastikkeen reseptin takana on ravintola Madonna, joka luottaa yksinkertaisiin, laadukkaisiin ja maukkaisiin raaka-aineisiin. Kastikkeessa onkin 85 % puhdasta NAMS-tomaattia! Kastike sisältääkin yksinkertaisuudessaan vain kolmea ainesosaa, NAMS-tomaatteja, oliiviöljyä ja suolaa. Tarkka ja aikaa vievä valmistusprosessi saa yksinkertaisista raaka-aineista hienostuneet vivahteet esiin ja lopputulos on uskomattoman aromikas kokonaisuus. NAMS ja Madonna haluavat mahdollistaa tällaisen ainutlaatuisen ruokaelämyksen tavalliselle kotikokkaajalle ja tehdä asiakkaidensa ruoka-arjesta helposti luksusta.
Kuvassa Argifutura Tomaatit OY toimitusjohtaja Sami Vekkeli.
Lisätietoja:
toimialajohtaja Jussi Kaartinen
market- ja tavaratalokauppa
jussi.kaartinen@sok.fi
050 388 3045
18.12.2024 | Ajankohtaista
10.12.2024 | Ajankohtaista
03.12.2024 |