Lähiruokakokkauksen lisämausteena kesätyöpaikka


14.04.2022

Moni on haka hellan äärellä, mutta Kunkkukokiksi voi itseään kutsua vain harva. Kuninkaanhaan koulussa järjestettävässä Kunkkukokki-kilpailussa nuori voi voittaa itselleen kesätyöpaikan ravintolassa. Seuraavat Kunkkukokit valitaan huhtikuun lopussa ja tulevana kesänä heidät voi nähdä työn parissa Porin Amarillossa ja Rossossa.

Kunkkukokki-hanke on Satakunnan Osuuskaupan ja porilaisen Kuninkaanhaan koulun yhteinen hanke, jossa oppilaat saavat tietoa ravintola-alan työ- ja opiskelumahdollisuuksista, ruokailevat ravintolassa ja kisaavat lähiruoasta valmistetuilla annoksilla. Hanke sai alkunsa vuonna 2019, kun Satakunnan Osuuskaupassa ideoitiin keinoja ravintola-alan kiinnostavuuden kasvattamiseen. Ravintola-alan ammatillisen koulutuksen suosio oli valtakunnallisesti laskussa jo tuolloin, ja pandemia-aikana hakijamäärät laskivat entisestään.

Koulun ja Satakunnan Osuuskaupan yhteneväiset arvot ja tahto alueen nuorten hyvinvoinnin ja opiskelumahdollisuuksien tukemiseen tekivät suuntaviivojen hahmottamisesta helppoa. Nuoria halutaan tutustuttaa ravintola-alaan ja sen työmahdollisuuksiin. Perinteisestä yritysvierailusta poiketen nuoret otetaan hankkeessa mukaan tekemiseen, keittiön ytimeen.

– Toteutuksen runko muodostui nopeasti: 8.-luokkalaiset, valinnaisen kotitalouden valinneet oppilaat, suunnittelevat ruoka-annoksen määrätystä pääraaka-aineesta, harjoittelevat toteutusta koululla ja kärkijoukko pääsee kokkaamaan ravintolan keittiöön. Mukaan otettiin myös kisaelementti: finaalissa loistokkaimmin suoriutunut pari saa palkinnoksi kesätyöpaikan ravintolasta, kertoo Satakunnan Osuuskaupan HR-asiantuntija Marika Smrha.

Kylmiltään kisailemaan ei tarvitse lähteä. Oppilaat kutsutaan Ravintola Satakuntaan illalliselle, jossa he ruokailun ohessa keskustelevat ravintolan henkilökunnan kanssa ja seuraavat, mitä avokeittiössä tapahtuu. Oppilaat näkevät ja maistavat, mitä kokit loihtivat niistä raaka-aineista, joita heillekin tulee työstettäväksi.

– Illallinen on monelle opettavainen kokemus. On eri asia napata nopeaa syötävää kaveriporukan kanssa pikaruokaravintolassa kuin nauttia useamman ruokalajin ateria valkoisin liinoin päällystettyjen pitkien pöytien äärellä. Samalla opitaan tapakulttuuria, kuten miten pöydässä keskustellaan vieraammankin henkilön kanssa tai missä järjestyksessä eri ruokailuvälineitä käytetään, kuvailee Kuninkaanhaan koulun kotitalousopettaja Riikka Kononen.

Kotitalousopettaja Riikka Kononen ja HR-asiantuntija Marika Smrha ovat innoissaan Kunkkukokki-hankkeesta.

Kotitalousopettaja Riikka Kononen ja HR-asiantuntija Marika Smrha ovat innoissaan Kunkkukokki-hankkeesta.

Kokkailun parissa myös työelämätaidot kehittyvät

Satakunnan Osuuskauppa työllistää vuosittain satoja kesätyöntekijöitä. Monelle Osuuskauppa on myös työpaikoista se ensimmäinen. Kunkkukokki-hankkeessa kesätyöpaikka on osoittautunut innostavaksi palkinnoksi, sillä työpaikan saaminen voi olla nuorelle vaikeaa.

– Työelämätaitojen opettaminen nuorille on meille kunnia-asia. Tässäkin hankkeessa on ollut hienoa kannustaa nuoria oppimaan ja rohkaista jännittäviltä tuntuvissa tilanteissa. Nuoret ovat suhtautuneet kaikkeen uuteen upeasti. Myös mukana olleet kokkimme ja tarjoilijamme ovat olleet innoissaan nuorten kanssa vietetystä ajasta, kiittää Smrha.

Kunkkukokki-kisassa valmistettavan ruokalajin teemana on lähiruoka ja pääraaka-aineena juures. Annoksina on nähty monenlaisia toteutuksia, aina isovanhempien luottoresepteistä omiin innovaatioihin. Voittaja-annokseksi nousi viimeksi juurestasku, jota luonnehdittiin ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi hampurilaiselle.

Vuoden 2021 kotitalousopettajaksi valittu Kononen laajentaa opetustaan mielellään luokkatilojen ulkopuolelle ja on mukana monenlaisessa toiminnassa.

– Koulu on suoriutunut tehtävässään erityisesti silloin, kun nuori kokee ilon ja onnistumisen tunteita. Koulussa opitaan erilaisten tietojen lisäksi elämäntaitoja. Yhteistyö Satakunnan Osuuskaupan kanssa on tästä hyvä esimerkki. Ravintola-alan monipuolisuus ja sen mukana opitut arjen ja sosiaalisen kanssakäymisen taidot antavat hyviä eväitä jatkoon. Ja tarjoaahan ravintola-ala myös upeita urapolkuja, sanoo Kononen.