Lähes 10 miljoonan panostukset asiakasomistajien palveluihin alkuvuoden aikana


03.09.2024

Alkuvuoden liikevaihto koko osuuskaupassa oli 178,7 milj. euroa. Market- ja ravintolatoimialoilla liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa. Päätoimialallamme päivittäistavarakaupassa liikevaihto kasvoi alkuvuoden aikana edelliseen vuoteen verrattuna noin 2 %. Myös ravintolakauppa kasvoi hiukan edelliseen vuoteen verrattuna. 

Osuuskaupan perustehtävä on tuottaa etuja ja palveluita asiakasomistajilleen. Teemme joka päivä työtä kehittääksemme ja ylläpitääksemme palveluitamme sekä myös koko toimialueemme elinvoimaa.

– Alkuvuoden liikevaihtomme jäi edellisvuotta pienemmäksi johtuen viime vuoden isoista liiketoimintamuutoksista: myimme autokauppamme ja lopetimme Prisma Rauta-yksikkömme. Yleinen taloustilanne on tällä hetkellä haastava, meillä se näkyy etenkin käyttötavarakaupassa, toteaa Satakunnan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomi.

Alkuvuoden liikevaihto koko osuuskaupassa oli 178,7 milj. euroa. Market- ja ravintolatoimialoilla liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa. Päätoimialallamme päivittäistavarakaupassa liikevaihto kasvoi alkuvuoden aikana edelliseen vuoteen verrattuna noin 2 %. Myös ravintolakauppa kasvoi hiukan edelliseen vuoteen verrattuna. Käyttötavarakaupan liikevaihto jäi viime vuodesta. Majoituskauppaan vaikutti alkuvuoden hotelliremontti, loppuvuodesta odotamme myynnillisesti parempaa.

Polttonestekaupan liikevaihto pieneni 3 % edellisvuodesta laskeneen markkinahinnan vuoksi. Litroissa mitattuna polttoainekauppa säilyi edellisvuoden tasolla. Autojen monimerkkihuoltoketju Karlan liikevaihto on alkuvuodesta ilahduttavassa lähes 15 % kasvussa.

Taloudellinen hyöty tuo uusia asiakasomistajia

Asiakasomistajuus, sen erilaiset hyödyt ja edullinen ruokakori kiinnostavat satakuntalaisia. Alkuvuoden aikana Satakunnan Osuuskauppa sai ennätysmäiset noin 2000 uutta jäsentä. Tammi-kesäkuussa asiakasomistajiemme tileille maksettiin Bonusta ja maksutapaetua yhteensä 7,4 miljoonaa euroa, tämä on 1 % enemmän kuin edellisvuonna.

Investointeja palveluihin

Vuosi 2024 alkoi isojen investointien toteutuksilla, kun Prisma Länsi-Porin uudistus ja Original Sokos Hotel Vaakuna Porin huoneremontit alkoivat heti vuodenvaihteen jälkeen.

Prisma Länsi-Porin kaikki kylmälaitteet uusittiin moderneiksi energiatehokkaiksi ovellisiksi laitteiksi. Ruoan verkkokaupan noutopiste muuttui käteväksi automaattipisteeksi. Info ja kassalinja uudistettiin, ja pikakassojen määrää lisättiin. Valikoimat uudistuivat ja laajenivat erityisesti leivässä, hedelmissä, makeisissa, juomissa ja kosmetiikassa.

Original Sokos Hotel Vaakuna Porin hotellihuoneiden uudistustyö toteutetaan kahdessa vaiheessa. 35 huonetta käsittänyt ensimmäisen vaiheen uudistus valmistui kesäsesonkiin. Toinen uudistusvaihe aloitetaan ensi vuoden alussa.

Keväällä alkoi uudistus ABC Tikkulassa. Liikennemyymälän sisätilat uudistettiin täysin, mm. kaikki kalusteet uusittiin ja keskelle rakennettiin ruokatorimainen ympäristö. Viihtyvyyteen ja akustiikan parantamiseen on remontissa kiinnitetty erityistä huomiota.

Yksiköissämme sijaitsevista aurinkovoimaloista suurin käynnistyi kesäkuun lopulla Porissa Mikkolakeskuksen katolla. Aurinkosähköjärjestelmän teho on 442 kWh ja odotettu sähkön tuotto on vuositasolla noin 390 000 kWh, saman verran kuin 20 sähkölämmitteistä omakotitaloa kuluttaa vuodessa. Voimalaan on kytketty lähes 1100 aurinkopaneelia, ja sen avulla saavutetaan huomattava CO2 päästövähennys, 74 300 kg vuodessa.

Myös useita kokoluokaltaan pienempiä palvelu-uudistuksia on tehty alkuvuoden aikana. Suosittuja ruokakaupan robottikuljetuksia laajennettiin Porin keskusta-alueen lisäksi Porin Paratiisinmäen ja Noormarkun alueelle. Molemmissa Prismoissamme on otettu käyttöön ESL-sähköiset hintalaput. Uusia autojen sähkölatauspisteitä valmistui kesäkuun loppuun mennessä Porin Sokokselle ja ABC Tikkulaan.

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Harri Tuomi
Satakunnan Osuuskauppa
p. 044 725 1551
harri.tuomi@sok.fi

talousjohtaja Ari Pakaslahti
Satakunnan Osuuskauppa
p. 044 541 9999
ari.pakaslahti@sok.fi